Ugly Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 W dnich 28-31 sierpnia 1943 w ramach rzezi wołyńskiej( http://pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska )ukraińscy nacjonaliści zaatakowali kilkadziesiąt miejscowości zamieszkałych przez ludnośc polską. Tylko we wsi Ostrówki samych dzieci do lat 14 zamordowano 246.... Ciekawostaka. Jednym z inspiratorów i wykonawców zbrodni był pułkownik UPA Dymytro Klaczkiwski http://pl.wikipedia.org/wiki/Dmytro_Klaczkiwski W 1995 postawiono mu pomnik w Zbarażu. W 2002 w Równem. Wiele ulic w miastach zachodniej Ukrainy nosi jego imię.U.P.S.: jeśli ktoś ma mocne nerwy: http://www.google.pl/search?q=rze%C5%BA+wo%C5%82y%C5%84ska+z dj%C4%99cia&hl=pl&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&a mp;a mp;source=univ&sa=X&ei=Ld5cTv78Do3HtAal5tSdDw&ve d=0CC8QsAQ&biw=1280&bih=685 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Dlaczego nudny? Historia nudna nie jest. Rodzina mojej matki jest spod Lucka, ale przeniesli sie wczesniej do miasta i mieli szczescie, bo UPA atakowala wsie.Ciekawe, ze - odwrotnie niz w przypadku Niemiec - stosunki oficjalne z Ukraina sa i byly bardzo poprawne, za to jednostkowe nie. Zwlaszcza na terenach dawnych kresów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 No cóż Kubo, testament Giedroycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 To może jakiś jeden zbiorczy temat? Tylko dla zainteresowanych, bez żadnych politycznych przepychanek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 To może jakiś jeden zbiorczy temat? Tylko dla zainteresowanych, bez żadnych politycznych przepychanek.Jakoś trudno zauważyć tu polityczne przepychanki. Zresztą, jak wiedzieliśmy przedtem moderacja czuwa i usuwa gdy takowe się pojawiają. Ja po prostu staram się przybliżyć zapomniane czy wyrugowane przez poprzedni system z historii rocznice. U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Ależ ja nie sugerowałem, że są tu obecne przepychanki Napisałem tak, bo już jeden podobny temat upadł z powodu politycznej nerwówki.A fajnie byłoby mieć wspólny temat do dyskusji o historii, szczególnie tej wymazanej, zalanej czerwoną farbą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 TK uznaje, że wizerunek sierpa i młota jest wieloznaczny a zakaz jego eksponowania godzi w wolność słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Podobnie jak swastyka, jeden ze starszych symboli...I tu jakoś problemu nie było.W ramach ciekawostki - proponuję sprawdzenie - kiedy komunizm został uznany za system lubobójczy i zbrodniczy przez kraje UE. Można sie mocno zdziwić... Tak obok tematu, pokazuje że to nie były pojedyncze wydarzenia, nie tylko ta data - pamietam opowieści prababci, o ludziach mordowanych przez Ukraińców - często sąsiadów. O ludziach spędzanych do stodoły i palonych razem z sianem. O tym, ze syn rodziny został złapany gdy już stodoła stała w ogniu, przywiązany do długiej żerdzi upieczony nad ogniem, niczym na ognisku...To ze ocalała z dziećmi zawdzięczała jedynie sympatii młodego Ukraińca do jednej z córek - ostrzegł ich na minuty przed otoczeniem wioski. Całą noc spędzili na polu, zagrzebani w kupie obornika, by nie zamarznąć (była wtedy zima).Taka rodzinna historia, nie trzeba w szkole o tym usłyszeć (choć akurat nas o tym uczono, zarówno w podstawówce jak i liceum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 @Koledzy !Aczkolwiek w większości zgadzam się z waszymi uwagami to jednak PROSZĘ zwrócić uwagę na jedno. Wśród użytkowników tego portalu, na co wskazuje choćby ich ilość, muszą być reprezentanci wszystkich opcji politycznych. Odwoływanie się do współczesnej sytuacji politycznej prowadzi do nieuniknionego konfliktu (co biorąc pod uwagę temperaturę sporu politycznego w Polsce jest nieuniknione,)i to zapewne gwałtownego. Moderatorzy wątek będą musieli wyciąć. Ja przypominam zdarzenia, rocznice historyczne. U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgadza się, zwłaszcza że toczy się kampania wyborcza. Jakiekolwiek nawiązania polityczne będa zatem w trybie wyborczym usuwane, a jak się będzie to zbyt często powtarzało - watek zostanie zablokowany - ćwiczyliśmy to już w przeszłości. Zasadniczo forum ma tematykę wędkarską, możemy sobie porozmawiac przy wirtualnej kawce na inne tematy - ale bez podsycania niezdrowych emocji że tak powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Koledzy siła spokoju, nie ma się co podniecać wyborami, polityką, wrzucić na luz, lepiej łowić rybki. Kto by nie wygrał ryb więcej we wodzie nie będzie więc nie ma się co podniecać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 A fajnie byłoby mieć wspólny temat do dyskusji o historii, szczególnie tej wymazanej, zalanej czerwoną farbą... I tu się z Tobą do końca nie zgodzę. Czerwona farba tak, ale także zafałszowane i ukrywane reakcje przyjaciół zza Wielkie Wody, Wyspy Albionu i tych, którzy najlepiej umieli się poddawać. Czerwona hołota miał pełne przyzwolenie na robienie co chciała, a mordy narodowościowe? No cóż. Atrocities of war. Macie rację. Tylko my powinniśmy pamiętać. Tylko ciągle nachodzi mnie pytanie - Jak? Czy my jesteśmy biali i nieskazitelni? Chyba nie, ale nie jesteśmy zdziczali, to prawie pewne. A prawie robi wielką różnicę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 W dnich 28-31 sierpnia 1943 w ramach rzezi wołyńskiej( http://pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BA_wo%C5%82y%C5%84ska )ukraińscy nacjonaliści zaatakowali kilkadziesiąt miejscowości zamieszkałych przez ludnośc polską. Tylko we wsi Ostrówki samych dzieci do lat 14 zamordowano 246.... Ciekawostaka. Jednym z inspiratorów i wykonawców zbrodni był pułkownik UPA Dymytro Klaczkiwski http://pl.wikipedia.org/wiki/Dmytro_Klaczkiwski W 1995 postawiono mu pomnik w Zbarażu. W 2002 w Równem. Wiele ulic w miastach zachodniej Ukrainy nosi jego imię.U.P.S.: jeśli ktoś ma mocne nerwy: http://www.google.pl/search?q=rze%C5%BA+wo%C5%82y%C5%84ska+z dj%C4%99cia&hl=pl&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&a mp;a mp;a mp;source=univ&sa=X&ei=Ld5cTv78Do3HtAal5tSdDw&ve d=0CC8QsAQ&biw=1280&bih=685 Krew sie w czlowieku gotuje jak sie patrzy na te zdjecia, zwlaszcza na to z dziecmi razem odrutowane Mojego stryja i pradziadka tez zamodowali upowcy mojemu dziadkowi udalo sie uciec- dlatego tez moge to teraz napisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Tylko my powinniśmy pamiętać. Tylko ciągle nachodzi mnie pytanie - Jak? No właśnie, pytanie czy wystarczy tylko pamiętać, czy też powinniśmy nauczyć się wyciągać wnioski w historii (np. co zrobić żeby już nigdy nikt nie nabijał na pal naszych dzieci) W latach 1939-1945 dostaliśmy niezłe lekcje realpolitik. Tymczasem nachodzi mnie niekiedy wrażenie, że zadowalamy sie zbyt łatwo dosyć bezmyślnym świętowaniem w dymie kadzideł kolejnych rocznic narodowych klęsk i moralnych zwycięstw. I żeby czasem nie było tak jak pisał jeden z naszych klasyków że Polak przed szkodą i po szkodzie głupi Z pewnością wyciąganiu wniosków nie sprzyja jednak uproszczona wersja własnej historii serwowana przez tzw. media masom z gorliwością najlepszych propagandystów minionej epoki w której fakty niewygodne i nieprzystające do propagandowego obrazu systematycznie się pomija, przemilcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 @Koledzy !Posłużę się, rzecz jasna, skrótami i uproszczeniami. Kto nie potrafi wyciągać wniosków z historii ten głupi. Historia nie to, ze lubi się powtarzać, ona się regularnie powtarza. Forma i okoliczności inne, ale skutki ... Podobne jak nie identyczne. Nieznajomość historii, wyciągania z niej wniosków dla spraw bieżących jest co najmniej nieroztropnością. U.P.S.: I jeszcze jedno...państwa nie mają przyjaciół, mają interesy. To tylko z pozoru bez związku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmaniac Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 a propos interpretacji historii, drastycznego zdjęcia dzieci i jego wykorzystania...http://pl.wikipedia.org/wiki/Marianna_Doli%C5%84ska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Dałem link nie do tego zdjęcia a do wszystkich...A nawiasem mówiąc zacytuje ostatni fragment ze zalinkowanego przez @artmaniac'a artykułu z Wikipedii Pomimo fałszywego przypisania zdjęcia, faktem są zbrodnie dokonywane przez OUN, UPA poprzez przywiązanie drutem kolczastym do drzewa i torturowanie, szereg takich przypadków zanotowano zwłaszcza na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej[4].U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 ....Ale nie tyko w czasach rzymskich ludzi zabijano na drzewie. Godną-niegodną śmiercią Jezusa Chrystusa zginęli Józefowie Terlecki i Jastrzębski w podolskiej Józefówce, Regina Gaczyńska (w wołyńskim lesie w okolicach Mohylna), anonimowe dzieci w kolonii Wólka Swojczowska, Jan Ejsmont spod Stepania, Teofila i Celestyn Bagińscy z Medwedówki i wielu innych współczesnych męczenników. Tylko że zamiast krzyża były drzwi, drzewo, ściana, słup telegraficzny...Nieprzypadkowo projekt warszawskiego pomnika upamiętniającego zbrodnie ukraińskich nacjonalistów nawiązuje do postaci kobiety rozpiętej na drzewie.„i odpuść nam nasze winy, jak i my odpuszczamy naszym winowajcom - te słowa modlitwy Pańskiej wypowiedział Lech Kaczyński w Pawłokomie. Znał je z pewnością stary Polak z Binczarowej, który błogosławił znakiem krzyża każdą przejeżdżającą furmankę z Ukraińcami podczas wysiedleń w ramach akcji „Wisła. Pamiętajmy je i my.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Nie mam nic przeciwko marketingowi historycznemu, to po czesci wynika z III zasady dynamiki Problem pojawia sie wtedy, gdy jest to tylko marketing a brak jest trzezwego osadu, vide Powstanie Warszawskie.Co do ludobójstwa wołyńskiego '43, temat jest na tyle niszowy (a nie powinien), ze wart eksploracji. Nie ma tu chyba ryzyka kontaminacji obecna polityka.Zastanawia mnie, czemu AK nie wystapila zbrojnie w obronie ludnosci (lub wystapila slabo). Czy dlatego, ze nie miala poparcia na wsi a głownie w miastach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 http://www.gralakhen.republika.pl/kresy.html http://www.kki.pl/piojar/polemiki/rubiez/wirtuoz/wirtuoz.htm l Kiedyś miałem kumpla Ukraińca, pierwsza delikatna próba rozmowy o tamtych wydarzeniach była ostatnią jaką stoczyliśmy do tej pory.Już nie chce być moim kumplem.Tak to wygląda do dzisiaj niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Pisałem na ten temat sporą pracę zaliczeniową na studiach. Temat strasznie ciężki, nie dziwota, że nawet 'kumple' o tym gadać nie chcą. Bo jak się przyznać, że twój dziadek wymordował rodzinę sąsiadów? A mordowali głównie sąsiedzi-sąsiadów. I czym kto pod ręką miał. Kosy, siekiery, cepy. AK nie miało tam struktur, dopiero po pierwszej fali mordów zaczęła się organizować 'policja' i patrole obywatelskie. Pamiętam za dzieciaka jak starszy sąsiad opowiadał jak to było na wschodzie...jak też chodził Ukraińca bić bo naszych mordowali. Bo Polacy też do końca święci nie są, chociaż skala akcji odwetowych jest nie do porównania. A i kilka stuleci wyzysku Ukraińców też miało wpływ na całą sytuację (Ukraińcy na Polaków mówili 'pany' i było to raczej pejoratywne określenie). A z perspektywy dzisiejszych stosunków polsko - ukraińskich temat trudny podwójnie. Tym bardziej, że dla nich wielu odpowiedzialnych za tą masakrę to bohaterowie walczący o wolną Ukrainę. Dlatego mają pomniki, a nie dlatego, że mordowali Polaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Cóż, nie lubiliśmy się…Rodzina mojego dziadka od strony mojej Mamy – Ignacego Wiszniowskiego, rocznik 1905 – pochodziła z Kamieńca Podolskiego. Mój pradziad, Polak, mawiał, że wolałby córkę zabić własnymi rękami, niż wydać ją za Ukraińca. Animozje były bardzo silne, Wiszniowscy czuli się Polakami, wywodzili ze szlachty zaściankowej, a Ukraińców uważali za hołotę. A dziś… Ojciec mojej żony urodził się w rodzinie ukraińskiej przesiedlonej na Mazury. Żeby było ciekawiej ja jestem do dziadka genetycznie bardzo podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 AK nie miało tam struktur, dopiero po pierwszej fali mordów zaczęła się organizować 'policja' i patrole obywatelskieJakies tam miala...cos po 39-41 zostalo, w koncu w województwie obok Burze zorganizowala. Mysle ze brak bylo poparcia ze strony ludnosci wsi, która jednak w wiekszosci byla ukrainska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Może w uzupełnieniu wątku o Rzezi Wołyńskiej jeszcze o czystkach etnicznych w Małopolsce Wschodniej: Czyli w dawnych województwach Tarnopolskim, Lwowskim i Stanisławowskim. http://pl.wikipedia.org/wiki/Czystka_etniczna_w_Ma%C5%82opol sce_WschodniejDla młodszych użytkowników małe wyjaśnienie:Małopolska wschodnia to południowa część dawnych Ziem II Rzeczypospolitej, natomiast Rzeź wołyńska miała miejsce, jakże by inaczej głównie w dawnym woj. Wołyńskim leżącym nieco na północ od trzech w/w. Oczywiście obie sekwencjiw wydarzeń były ze sobą sciśle związane. Warto rzucić okiem na to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kresy_Wschodnie Znajdziemy tam tabelkę o strukturze narodowościowej Kresow. PolecamU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Jak dla mnie to to była przede wszystkim klęska wywiadu AK. Przecież ta akcja była przygotowywana, zdaje się że był jakiś kongres OUN na którym to dyskutowali - pytanie jak to mozliwe że nasi o tym nie wiedzieli, nie ostrzegli itp. A może wiedzieli? @duce, orientujesz się w tym aspekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi