spinnerman Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Masz u mnie 2 listwy gratis Edytowane 16 Lutego 2016 przez spinnerman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 https://youtu.be/_Y9haGBnDUQMoże i to coś pomoże od 09.00 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) A może to nie chodzi o obciążanie (pływający, tonący czy też o zerowej pływalności) a o wyważenie głową w dół, w poziomie lub ogonem w dół?Adam, a ja podziwiam Twoje podejście do tworzenia nowych wersji wobków, za same Panic-i i inne przynęty no i oczywiście za wręcz wzorcowe wyważenie wobków . Edytowane 17 Lutego 2016 przez Banjo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Jestem wulkanizatorem i potwierdzam że ołów do wywazania kół nadaje się.,ja używam takich pasków naklejanych na Alu felgi .Pasek ma 60 gram i jest podzielony na odłamki 5 i 10 gram.Można go łatwo przycinać.,do aut co mają małą przestrzeń między dociskiem a felgą stosuje się tzw ślimy,są bardzo cienkie i idealne do małych wobków .Można nabyć je w hurtowniach samochodowych typu auto land,stare mają brudny nalot z klocków chamulcowych ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Jestem wulkanizatorem i potwierdzam że ołów do wywazania kół nadaje się.,ja używam takich pasków naklejanych na Alu felgi .Pasek ma 60 gram i jest podzielony na odłamki 5 i 10 gram.Można go łatwo przycinać.,do aut co mają małą przestrzeń między dociskiem a felgą stosuje się tzw ślimy,są bardzo cienkie i idealne do małych wobków .Można nabyć je w hurtowniach samochodowych typu auto land,stare mają brudny nalot z klocków chamulcowych ...Nie "chamulcowych" a hamulcowych ! Piotrek nie pisz fonetycznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Che Cheee heee hee.....czasami babol się wkradnie nie powiem,szczególnie na klawiaturce w tel ,kiedyś z tych używanych odważników odlewałem sobie pilkery na dorszyka ale naprawdę jak koledzy pisali wyżej ,dużo smrodu i ciężkiego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Che Cheee heee hee.....czasami babol się wkradnie nie powiem,szczególnie na klawiaturce w tel ,kiedyś z tych używanych odważników odlewałem sobie pilkery na dorszyka ale naprawdę jak koledzy pisali wyżej ,dużo smrodu i ciężkiego powietrza.Ja uważam, że lepiej unikać tej metody, topienia ołowiu ! Jak mówi się "wapniakowi" już niewiele to zaszkodzi, ale osobie młodej ! Odradzam tego. Jest to pochłanianie niesamowitych ilości tlenku ołowiu do organizmu poprzez płuca. Śmierć z opóźnionym zapłonem !!! Są druty ołowiane, płytki, docięcie i osadzenie w gnieździe jest szybkie, ale przy ciągłej pracy, przy dużych ilościach - ołów także poprzez skórę dociera do naszego organizmu, lecz nie w takiej ilości jak wdychanym poprzez płuca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Tak masz rację właśnie tego doświadczyłem i szybko tego zaniechałem,ćwiczyłem gdzieś na działce w przewiewnej strefie a mimo to czułem się nieswojo.Jedno jest pewne ołów w wędkarstwie jeszcze długo będzie nam towarzyszył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekc Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Ja uważam, że lepiej unikać tej metody, topienia ołowiu ! Jak mówi się "wapniakowi" już niewiele to zaszkodzi, ale osobie młodej ! Odradzam tego. Jest to pochłanianie niesamowitych ilości tlenku ołowiu do organizmu poprzez płuca. Śmierć z opóźnionym zapłonem !!! Są druty ołowiane, płytki, docięcie i osadzenie w gnieździe jest szybkie, ale przy ciągłej pracy, przy dużych ilościach - ołów także poprzez skórę dociera do naszego organizmu, lecz nie w takiej ilości jak wdychanym poprzez płuca. Masz rację lepiej używać półproduktów, ja zaopatruję się tu: http://sklep.setmapw.pl/10-olow-modelarstwo-wedkarstwo-konfekcja-hurt-drut-blacha-tasma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Czyli wychodzi na to że produkcja przynęt w domowym zaciszu jest ZŁA! Odlewanie ołowiu? BEEOdlewanie gum? BEEWoblery z piany? BEELakiery itp? BEE a mi się po prostu wydaje że można robić to wszystko tylko z głową i nic nikomu złego się nie stanie. Więcej tego g***a możemy spotkać na ulicy lub w jej sąsiedztwie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Czyli wychodzi na to że produkcja przynęt w domowym zaciszu jest ZŁA! Odlewanie ołowiu? BEEOdlewanie gum? BEEWoblery z piany? BEELakiery itp? BEE a mi się po prostu wydaje że można robić to wszystko tylko z głową i nic nikomu złego się nie stanie. Więcej tego g***a możemy spotkać na ulicy lub w jej sąsiedztwie ...Ten, który zaprzecza szkodliwości ołowiu - bardzo, bardzo się myli. Jasne, że kontakt z ołowiem i pozostałymi substancjami chemicznymi jest BEE !, jeżeli nie zachowuje się środków ostrożności, maska na twarz, rękawice.@tom3k poczytaj jak to działa, jeżeli nie robiłeś woblerów, spróbuj a przekonasz się ile tego się łyka, nie mając maski na twarzy, np. podczas malowania woblerów farbami innymi niż wodno-alkoholowo akrylowymi, lub powąchaj jak" pachnie"? tlenek topionego ołowiu, najlepiej w pomieszczeniu nie wentylowanym.Ja troszkę woblerów w swoim życiu już zrobiłem Edytowane 25 Lutego 2016 przez Harjer 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Wcale nie twierdzę że zrobiłeś mało woblerów i że nie jest to szkodliwe tylko chodzi o to żeby jak najbardziej ograniczyć szkodliwość tego z czym się stykamy i tak jak powiedziałeś maska, rękawice itp. środki BHP to podstawa w LB, chyba Pracuję w kopalni, wcale tego nie lubię i wiem że jestem narażony na pylice itp choroby zawodowe ale to robię ,więc dlaczego miałbym nie robić woblerów jeśli ich tworzenie pozabierało mnie na maksa i daje masę frajdy a reasumując pół żartem pół serio na coś trzeba umrzeć xDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 No to szacun za ciężką pracę. Teraz rozmawiamy na temat - wyważanie woblerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio12 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 szukacie i szukacie skad wziac obciazenie. ja kupuje poprostu na zlomie kosztuje to okolo 5-6zl za kg i maja naprawde rozna forme. czesto tez mozna dostac cyne w walkach. takich po okolo 4-6mm srednicy. cyna tez dobrze sie obciaza. nie szukajcie tego nie wiadomo gdzie mozna tanio kupic i naprawde niezle to wychodzi. ja kiedys interesowalem sie czarnoprochowcami. no i tam bylo trzeba naprawde duzo olowiu. wiec najlepszy olow byl z otoczek rur kiedys dawno temu to sie stosowalo. na zlomie dostaniecie wszystko jesli cena skupowa wychodzi 3zl najczesciej krzycza 2 razy tyle czyli za 6zl kg nikt nie dostanie lepiej. ja rowniez do woblerow stosowalem na allegro mozna kupic kule do czarnoprochowcow. kaliber 44 wazy 9gram pocisk tylu conical 12g. cena za 100szt 15-25zl srednica kuli 12mm albo mozna kupic tez mniejsze srednice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus2 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 ja mam nietypowy sposób na pozyskiwanie ołowiu, mój znajomy biega po polach z wykrywaczem metali i dostaję od niego kulki wielkości paznokcia, nie muszę nic topic, gdy potrzebuję mały kawałek rozklepuję taką kulkę i już kombinerkami wyrywam odpowiedni kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 ja mam nietypowy sposób na pozyskiwanie ołowiu, mój znajomy biega po polach z wykrywaczem metali i dostaję od niego kulki wielkości paznokcia, nie muszę nic topic, gdy potrzebuję mały kawałek rozklepuję taką kulkę i już kombinerkami wyrywam odpowiedni kawałek. A skad na polach takie kulki? Tak z ciekawosci pytam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 A skad na polach takie kulki? Tak z ciekawosci pytam To pewnie kaczy śrut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 To pewnie kaczy śrut. Wielkosci paznokcia? to chyba na niedzwiedzia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Po paru kielonach przed polowaniem to strzelają do wszystkiego co się rusza. Czasami nawet do siebie nawzajem. Sorry za OT, ale kolego zdradził dość ciekawy sposób pozyskiwania ołowiu. Edytowane 26 Lutego 2016 przez Tom@son Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus2 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 ze szrapnela, oczywiście trafiają mu się i mniejsze myśliwskie ale dostałem też kilka dużo większych wielkości powiedzmy małego orzecha włoskiego i one były z kartacza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dłubacz Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 A czy kawałki pręta z mosiądzu się nadają bo ołów jest b. szkodliwy szczególnie opary powstałe przy topieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 A czy kawałki pręta z mosiądzu się nadają bo ołów jest b. szkodliwy szczególnie opary powstałe przy topieniuMogą być, także gwoździe się nadają, choć trochę są trudniejsze w obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Nadaje się wszystko co ma wyższą wagę niż reszta korpusu , Rapala stosowała i stosuje dalej np. znal . A jeden z Amerykańskich producentów z powodzeniem wykorzystywał cement . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dłubacz Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisza-78 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Zgadza się. Ale nie każdy materiał ma jednakową gestość. Prawo Archimedes się kłania Poza tym kolega @Kajkosz nie pyta jak zrobić suspendinga, tylko jak optymalnie dociążyć tonącego jerka, co nie zmienia faktu że pytanie jest bardzo nie precyzyjne. Tutaj jest fajnie pokazane od 4 min. Wyważanie wyważaniem, wszystko ok, ale ja osobiście preferuję stelaż w całości, z jednego kawałka drutu, a nie wkręcadełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi