silurus2 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 W tak dużych jak na filmie ja też tak wolę ale w mikrusach wkręcam oczka i nigdy mi się nie zdarzyło żebym takie oczko wyrwał. Ale nie o tym ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Panowie gdzie mniej wiecej jest umieszczone obcizenie,w woblerach do twitchingu?Np ronin. Edytowane 26 Lutego 2017 przez seba666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil750 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Witam, chcialem zapytać czy ktoś podpowie jak wyważyć jerka aby był on modelem pływającym? Boje sie że gdy wyważę go za lekko nie będzie się chciał w ogóle schować pod powierzchnie a ciut za ciężko a pływający już nie będzie. Może ktoś ma na to jakiś patent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Kamil, z wyczuciem wyważaj. Tak będzie najlepiej. A jak już zdradzisz nam jaki materiał, jaki kształt, jakie gabaryty masa/długość, jaki rodzaj jerka etc. to może ktoś doradzi coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil750 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil750 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Lipa 15 cm 50g i marzy mi sie zeby to był pływający glider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 http://jerkbait.pl/topic/9239-wyważanie-wobków/?p=1839121Dwie strony wcześniej masz film . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Panowie czy problemem jest to że wobler tonie tyłkiem (kotwiczką) ? Po wystartowaniu normalnie rusza do boju i zaczyna mieszać wodę.Wobler z kotwiczką nr 8 waży około 4,5g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 Myślę, że to może być zaleta przy zarzucaniu, nie powinien się plątać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 16 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 To fakt, nie plątały się dzisiaj na testach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Panowie czy problemem jest to że wobler tonie tyłkiem (kotwiczką) ? Po wystartowaniu normalnie rusza do boju i zaczyna mieszać wodę.Wobler z kotwiczką nr 8 waży około 4,5g.20170316_1854071.jpgTo nie problem, lecz złe wyważenie przynęty, lub za duża kotwiczka. Według mnie w nieodpowiednim punkcie umieszczone jest dociążenie - za bardzo do tyłu, ( ołów winien być umieszczony od punktu środka ciężkości woblera w punktach ku przodowi, w zależności jaką chcemy uzyskać pracę woblera ) Tak mały wobler z jedną kotwiczką - jakie może być plątanie się przy wyrzucie ?Podam przykład jak prawidłowo powinien być wyważony i dociążony wobler pływający. Edytowane 25 Marca 2017 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Ołów jest maksymalnie z przodu. Bliżej już chyba nie mogę dać co widać na zdjęciu. Spróbuje dać dzisiaj dużo więcej mikrobalonu i zobaczę jaki będzie efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 a po co ołów w takim woblerze....???? jest mały i drut oraz kotwica doskonale zastąpią ołów....sprobuj bez ołowiu i zobaczys ze też bedzie super pracował...daj kotwice na brzuszek i po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Jak nie było ołowiu to bez kotwicy wywracał się a z kotwicą wystawała nad wodę tylko głowa bo dupka tonęła pod ciężarem kotwicy...Robię właśnie formę z kotwicą na brzuszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Tomek. Taki mały wobler, a dla Ciebie duży z nim problem Jaką długość ma wylewka, gdyż jak wynika jest to odlew z pianki ? Po co marnujesz czas i materiał na kolejną formę, gdy ten kształt i kotwiczka na ogonku jest OK.Jak wskazujesz punkt obciążenia i mówisz, że ogonkiem tonie, to znaczy, że kotwiczka jest za duża i minimalnie za duże obciążenie ołowiem.. Załóż np. nr 10. Jest mniejsza i mniej waży. Aha, jak zachowuje się woblerek na wodzie bez kotwiczki ( z obciążeniem ołowiem) ?Natomiast, jeżeli to nie odniesie skutku, a odlew jest z pianki PU, zrób nowy odlew bez dociążenia. Później nawierć otwór na ołów, np. drut ołowiany i dobież wagę. Tak można w prosty sposób prawidłowo dociążać woblery, ( w próbach)Wobler powinien stać równo ( z kotwiczką) na lustrze wody. ps. w tle na zdjęciu, za dłonią widzę inne większe woblery. Także masz problemy z ich dociążeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3k_lubin Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Przepraszam że nie jestem tak doświadczonym Lure Builderem jak co niektórzy zawracam Wam głowę ale myślałem że to forum koleżeńskie i można tu liczyć na pomoc nawet w takich banalnych sprawach. Ale do rzeczy...Wobler jest z żywicy RenCast FC 52. Nie sądziłem Jerzy że między 8 a 10 będzie taka różnica w wadze że to coś zmieni... Jutro pocisnę do wędkarskiego i kupię 10 bo 12 mam tylko są zdecydowanie za małe. Hahahaa trafiłeś bo te w tle miały być jerkami pływającymi i też dupa z nich chyba wyjdzie Sprawdziłem z kotwicą 12 i też tonie... Bez kotwiczki tonie prawidłowo. Edytowane 26 Marca 2017 przez tom3k_lubin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Nie ma takich, którzy wiedzą już wszystko, a jeżeli tak - to jest to zarozumialstwo Więc niepotrzebne są przeprosiny. Liczy się fakt, że masz zainteresowanie, któremu poświęcasz czas. Przecież to lepsze niż np. gra w czołgi Tak, to forum jest właśnie po to, by wymieniać się problemami i je rozwiązywać. Kto pyta, nie błądzi.Żywica. Więc pozostaje Ci tylko zmienić punkt dociążenia i wagowo dobrać ołów, by wobler nie tonął jak kamień.Zapał, upór i dociekliwość - czyni mistrzem Powodzenia Tomku. Chwal się swoimi sukcesami. Edytowane 26 Marca 2017 przez Harjer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logot Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witajcie Panowie mam pytanie jak obciążyć mojego bananka tak żeby równomiernie odchodził na boki raz w jedna raz w drugą stronę próbowałem obciążenie skupione dać na ogonie ale niholery nie chce pracować tak jak powinien woblerek ma 7 cm i do neutralnego wyważenia potrzebuje 0,8gr. plus kotwiczki jest szeroki na brzuchu ale delikatnie zweża się w strone grzbietu co robie źle?? może kształt korpusu uniemożliwia taką prace czy moze obciążenie??chce żeby był pływający i żeby chodził jak typowe "walk the dog" Bardzo prosze o jakieś pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi