Skocz do zawartości
  • 0

Reaktywacja łososia w Wiśle

drago75

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wiem, ze jeszcze w w p?łźnych latach 80-tych w Wiśle sporo poni?źej Włocławka regularnie łowił łososie starszy rybak. Nawet po parę sztuk dziennie, ale tylko w pewnych okresach roku. Informacje te pochodzą z pewnego źr?łdła, naukowca kt?łry uczestniczył w tych połowach, aczkolwiek inna tematyka go interesowała. Jednak jako zapalony wędkarz umiał rozr?ł?źniać ryby.

U.

• 0

Na razie czekam niecierpliwie na reaktywację cennych wędkarsko gatunk?łw (choćby sandacza i suma) na Mazowszu. Kiedy jeszcze w latach 90-tych i na początku dwutysięcznych regularnie i systematycznie łowiłem na Wiśle, z roku na rok widać było, ?źe ryby jest co raz mniej.

• 0

Zgoda, aczkolwiek dziwi mnie to, ?źe WWF w swojej przenikliwości, kreatywności i dalekowzroczności nie dostrzega tego, co ma pod nosem. A mo?źe dostrzega, tylko autor notatki zapomniał o tym wspomnieć? W naszym kraju r?łwnie?ź bardzo popularne są spektakularne posunięcia. Łosoś, to brzmi dumnie

• 0

Trzymam kciuki.

Bardzo podoba mi się, ?źe starają się zarybiać genetycznie podobnymi osobnikami łososia do tych rodzimych (tak, kiedyś ?źyła taka ryba we Wiśle, ale wybita ju?ź, odtworzą ją ze ususzonyh łebk?łw). Pewien konstrast w por?łwnaniu do wylewanie do wody lipc?łwki karpia, czy innych tołpygowatych.

• 0

Trzymajmy kciuki.

Temat mi przypomina troche lot w kosmos ekipy z ZSRR podczas gdy wiekszosc kraju rad byla na etapie konca XIX wieku jak chodzi o rozwoj cywilizacyjny.

W Polsce nikt nie potrafi pilnowac wod by nie byly trzebione do dna, a sie biora ze rekonstukcje genetyczne z lebkow

Temat zdecydowanie bardziej medialny niz codzienna walka o rybne wody.

Pewnie sie czepiam...

ale kciuki trzymam!