samwieszkto Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) Mam dość nietypowe zagadnienie jak na forum wędkarskie , ale gdzie jak nie tutaj otrzymam odpowiedzi na wszystkie pytania ? Mam zamiar wykonać kilka prototypów mebli.( w celach komercyjnych ). Wśród nich będą meble wypoczynkowe i do jadalni. Zastanawiam się nad pomysłem żeby tradycyjną tapicerkę krzeseł i foteli zastąpić naklejoną na drewno albo stal pianką EVA lub HYPALON.Wydaje mi się że ten materiał dałby duże możliwości kształtowania powierzchni w meblach zaprojektowanych w stylu "geometric design".W związku z tym że na naszym forum wielu jest takich dla których zagadnienia związane z obróbką pianek to chleb powszedni ; mam kilka pytań.1. Gdzie kupić takie maty w różnych kolorach , grubościach i gęstościach ?2.Czy ten materiał nadaje się do obróbki ( cięcia ) laserem ?3. Jakich klejów użyć do połączenia pianek ze sobą , z drewnem i z metalem ?4. Jak szlifować np.krawędzie płyt ? Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny a zasłużonym gwarantuję wysokie rabaty na meble , po uruchomieniu produkcji ...???? Edytowane 20 Maja 2017 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) Mialem jakies kije z piankowymi wstawkami, tam gdzie byl kontakt z dlonia, po sezonie tracily wyglad i ksztalt (wstawki, nie kije). Jako ozdoba, obicie, dizajn moze i tak, ale przykladowo jako siedzisko raczej nie widze tego ???? Edytowane 20 Maja 2017 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Może miałeś te wstawki z czegoś innego. Dużo jest różnych pianek na świecie. EVA napewno nie jest idealnym materiałem ale wytrzymałość mechaniczna i chemiczna to raczej jej zalety a nie wady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Ewa to byla raczej na pewno...nie wytrzymala kontaktu z letnim goracym potem ???? Skurczyla sie i zrobila sie gladko-brzydka. Edytowane 21 Maja 2017 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Zacząłbym od wywiadu wśród szewców, producentów butów, podeszew, najlepszą opcją byłyby praktyki/staż/zatrudnienie przy produkcji butów z podeszwami z różnych rodzajów EVA, trochę przy projektowaniu, trochę przy samej produkcji, żeby poznać i teorię i praktykę. Jeśli poważnie podchodzisz do tego interesu to raczej pogadanka na forum wędkarskim sprawy nie załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Potrzebuję wstępnych informacji żeby skonstruować prototypy.Jeżeli prototypy okażą się udane i będę z nich zadowolony wtedy zacznę szukać odpowiedniejszych materiałów i technologii.A co do forum wędkarskiego ; to nie masz pojęcia jak różni ludzie tutaj zaglądają. Możesz tu pytać o absolutnie wszystko ☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi