Skocz do zawartości

Pianka EVA i HYPALON.

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość nietypowe zagadnienie jak na forum wędkarskie , ale gdzie jak nie tutaj otrzymam odpowiedzi na wszystkie pytania ?

Mam zamiar wykonać kilka prototypów mebli.

( w celach komercyjnych ). Wśród nich będą meble wypoczynkowe i do jadalni.

Zastanawiam się nad pomysłem żeby tradycyjną tapicerkę krzeseł i foteli zastąpić naklejoną na drewno albo stal pianką EVA lub HYPALON.

Wydaje mi się że ten materiał dałby duże możliwości kształtowania powierzchni w meblach zaprojektowanych w stylu "geometric design".

W związku z tym że na naszym forum wielu jest takich dla których zagadnienia związane z obróbką pianek to chleb powszedni ; mam kilka pytań.

1. Gdzie kupić takie maty w różnych kolorach , grubościach i gęstościach ?

2.Czy ten materiał nadaje się do obróbki ( cięcia ) laserem ?

3. Jakich klejów użyć do połączenia pianek ze sobą , z drewnem i z metalem ?

4. Jak szlifować np.krawędzie płyt ?

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny a zasłużonym gwarantuję wysokie rabaty na meble , po uruchomieniu produkcji ...????

Edytowane przez samwieszkto

Zacząłbym od wywiadu wśród szewców, producentów butów, podeszew,  najlepszą opcją byłyby praktyki/staż/zatrudnienie przy produkcji butów z podeszwami z różnych rodzajów EVA, trochę przy projektowaniu, trochę przy samej produkcji, żeby poznać i teorię i praktykę. Jeśli poważnie podchodzisz do tego interesu to raczej pogadanka na forum wędkarskim sprawy nie załatwi.

Potrzebuję wstępnych informacji żeby skonstruować prototypy.

Jeżeli prototypy okażą się udane i będę z nich zadowolony wtedy zacznę szukać odpowiedniejszych materiałów i technologii.

A co do forum wędkarskiego ; to nie masz pojęcia jak różni ludzie tutaj zaglądają.

Możesz tu pytać o absolutnie wszystko ☺

• Like 1