ag53 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Witam.Mam problem z doborem skrzydełek do woblera, ważki. Twórcy smużaków stosują do os, szerszeni i tp. owadów, przeważnie piórka różnego typu. Ja chciałbym zastosować inny materiał. Może ktoś z kolegów ma doświadczenie z materiałami na skrzydełka, byłbym wdzięczny za sugestie w tej kwestii. Próbowałem wykonać skrzydełka z piórek, foli, siateczki ale żaden materiał nie oddaje specyficznej budowy skrzydełek ważek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Tak na szybko wykonałem takiego potworka na innym korpusie . Takie skrzydla beda ok ? Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Opakowanie od zylek/plecionek, zarysowane po krzywiku.Takie wizualnie najlepiej wygladaly,ale najbardzie uzytkowe byly z jakiejs pianki cos jak pod panele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 A może spróbujesz coś takiego?http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/syntetyki-na-skrzydelka-json-realistic-wing-material-mayfly-g6-a213-p1325-k13060.html Lub wybierzesz coś tutaj?http://bogdangawlik.pl/product-pol-8125-Wapsi-Sheer-Wing.htmlhttp://bogdangawlik.pl/product-pol-8131-Wapsi-Thin-Skin-Mottled-Oak.html Skrzydełka z powyższego postu są lepsze Cóż, może jednak kogoś innego moje propozycje zainspirują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Zerknij tu....http://bogdangawlik.pl/pol_m_Materialy-muchowe_Syntetyki_Skrzydelka-283.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Macku12345 zrobil fajny korpusik, a dodal jakies h...e skrzydla. Ma ktos sposob na reczne zrobienie, czy tylko wszyscy "maja patent" na kupowanie drukowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 20 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Nie kazdemu musza sie podobac akurat takie mam I chciałem w jakis sposob pomóc . Akurat nie kupne .Dobra nie zasmiecam juz watku .ag 53 jesli chcesz wysle Ci kilka za darmo do testow te I inne .Daj znac ok '???? Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmura Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Ja tam używam piór, nie stawiają w powietrzu za dużego oporu zwłaszcza po zamoczeniu i dodatkowo ładnie pracują w wodzie[emoji4] Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 Dziękuję wszystkim za posty, dużo można wyciągnąć wniosków na temat wykonywania skrzydełek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Mam jeszcze pytanie z gatunku technicznych. Jak mocujecie skrzydełka do korpusu, nawiercacie otwory i wklejacie /piórka/, czy są przyklejone bezpośrednio do korpusu, jaki klej stosujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Mam jeszcze pytanie z gatunku technicznych. Jak mocujecie skrzydełka do korpusu, nawiercacie otwory i wklejacie /piórka/, czy są przyklejone bezpośrednio do korpusu, jaki klej stosujecie.Do balsy używam pinezki do tablicy korkowej do lipy czasem.pinezka a czasem wiertło zależy od tego jaka.mam.twarda lipę a co do kleju to po kilku nie udanych próbach z klejami tylko żywica 5 minutowa epoxy 2 -skladnikowa Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Do balsy używam pinezki do tablicy korkowej do lipy czasem.pinezka a czasem wiertło zależy od tego jaka.mam.twarda lipę a co do kleju to po kilku nie udanych próbach z klejami tylko żywica 5 minutowa epoxy 2 -skladnikowa Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu TapatalkaZapomnialem.dodac ze zawsze robie otwór tak samo jak z odnóżami do smóżaków ,troche żywicy do środka tak zeby sie troche wylewała I wtedy wciskam piórko mam nadzieje ze sie przyda Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Dzieli za wyjaśnienie, ja otwory pod nóżki wiercę wiertełkiem 1mm i wklejam je na kleju cjanoakrylowym, i nakładam pędzelkiem dodatkową warstwę lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Ja wiercę 1mm wiertłem i wklejam na epoksyd. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Dzięki, super ważka Ci wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 (edytowane) Mało co widać ale ja kiedyś robiłem z opakowań po żyłce. Edit: zdjęcie coś nie bangla, wrzucę wieczorem. Edytowane 24 Maja 2017 przez Pride Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 24 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2017 Mało co widać ale ja kiedyś robiłem z opakowań po żyłce.Edit: zdjęcie coś nie bangla, wrzucę wieczorem.Byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Taśma klejąca + piórko koguta grizlly albo innego ( kwestia koloru ) + lakier bezbarwny do paznokci na wykończenie ( np. top coat ) Zaczesujesz promienie na dół , obrywasz niepotrzebne zostawiając kawałek stosiny do osadzenia w smużaku , naklejasz na taśmę,wycinasz kształt, traktujesz lakierem do paznokci od strony kleju taśmy i gotowe 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 26 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Bardzo ciekawa propozycja, dziki . Bardzo efektowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 27 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Zdjęcie, które obiecałem było zrobione kilka lat temu i to w dodatku słabym aparatem, ale coś tam widać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 27 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2017 Jakieś inne rozwiązanie, można eksperymentować z różnymi materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eseo Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Najlepiej sprawdzają mi się pióra jako skrzydła dla owadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 (edytowane) Pióra z kapki u mnie to podstawa. Na drugim miejscu jest gumka silikonowa.To rozwiązanie ma taką zaletę, że w czasie chłodniejszych dni, nawet okresie zimowym, wystarczy strzepnąć woblera z wody i wsadzić do pudełka. Piórka w lecie szybko wysychają i ich dobrostan jest wydłużony. Ale gdy mamy zbyt ciasno w pudełku, gdy jest mokro, chłód, to po kilku dniach można wyjąć przynęty z oznakami wilgoci. Nie wpływa to dobrze na ich jakość.Z gumkami można bawić się z długością, kształtem, miejscem rozmieszczenia. Jak ktoś ma talent artystyczny, to hulaj dusza! Po zmoczeniu, skromniejsze piórka i tak robią się wąskie prawie, jak sznureczki. Żyłka od spodu. Część materiałów zmuszeni jesteśmy szukać w specjalistycznych sklepach. Żyłeczkę powinniśmy dostać w każdym sklepie pasmanteryjnym, empik-u, u dostawców internetowych...To jest pomysł bardziej dla początkujących strugaczy. Zaawansowani będą szukać czegoś bardziej skomplikowanego;) Kiedyś uwieczniłem symboliczny dowód, że rybki nie stronią od owadów z odmiennymi skrzydełkami.Łowię na takie cudaczki w małych rzeczkach. Efekty skromne. Ale to nie o to chodzi;) Edytowane 30 Maja 2017 przez jaceen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Jest inny pomysł, bardzo ciekawy i łatwy do wykonania. Ja też zauważyłem, że kleniom jest obojętne z czego są skrzydełka i czy je mają smużaki czy nie, to samo dotyczy nóżek. Bardziej je interesuje praca i kolorystyka. Nóżki i skrzydełka tylko w niektórych typach smużaków odgrywają jakąś rolę. Bardziej to nam wykonawcą tych woblerków zależy na tym aby były ładne dla nas ale nie koniecznie dla ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Ale zapomniałeś że nóżki i skrzydełka mają wpływ na pracę korpusu.np nóżki stabilizują owada w nurcie a skrzydełka spowalniają jego opad.zanużanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi