Skocz do zawartości

skrzydełka do woblerów owadopodobnych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z doborem skrzydełek do woblera, ważki. Twórcy smużaków stosują do os, szerszeni i tp. owadów, przeważnie piórka różnego typu. Ja chciałbym zastosować inny materiał. Może ktoś z kolegów ma doświadczenie z materiałami na skrzydełka, byłbym wdzięczny za sugestie w tej kwestii. Próbowałem wykonać skrzydełka z piórek, foli, siateczki ale żaden materiał nie oddaje specyficznej budowy skrzydełek ważek. :)

Nie kazdemu musza sie podobac akurat takie mam I chciałem w jakis sposob pomóc . Akurat nie kupne .Dobra nie zasmiecam juz watku .ag 53 jesli chcesz wysle Ci kilka za darmo do testow te I inne .Daj znac ok '????

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Mam jeszcze pytanie z gatunku technicznych. Jak mocujecie skrzydełka do korpusu, nawiercacie otwory i wklejacie /piórka/, czy są przyklejone bezpośrednio do korpusu, jaki klej stosujecie.

Do balsy używam pinezki do tablicy korkowej do lipy czasem.pinezka a czasem wiertło zależy od tego jaka.mam.twarda lipę a co do kleju to po kilku nie udanych próbach z klejami tylko żywica 5 minutowa epoxy 2 -skladnikowa

Do balsy używam pinezki do tablicy korkowej do lipy czasem.pinezka a czasem wiertło zależy od tego jaka.mam.twarda lipę a co do kleju to po kilku nie udanych próbach z klejami tylko żywica 5 minutowa epoxy 2 -skladnikowa

Zapomnialem.dodac ze zawsze robie otwór tak samo jak z odnóżami do smóżaków ,troche żywicy do środka tak zeby sie troche wylewała I wtedy wciskam piórko mam nadzieje ze sie przyda

Taśma klejąca + piórko koguta grizlly albo innego ( kwestia koloru ) + lakier bezbarwny do paznokci na wykończenie ( np. top coat ) 

Zaczesujesz promienie na dół , obrywasz niepotrzebne zostawiając kawałek stosiny do osadzenia w smużaku , naklejasz na taśmę,wycinasz kształt,  traktujesz lakierem do paznokci od strony kleju taśmy i gotowe  ;)

IMG_20170526_105543.jpg

IMG_20170526_105607.jpg

• Like 7

Pióra z kapki u mnie to podstawa. Na drugim miejscu jest gumka silikonowa.

To rozwiązanie ma taką zaletę, że w czasie chłodniejszych dni,  nawet okresie zimowym, wystarczy strzepnąć woblera z wody i wsadzić do pudełka.

post-55449-0-63976500-1496136092_thumb.jpg

post-55449-0-94669800-1496136130_thumb.jpg post-55449-0-75333400-1496136148_thumb.jpg

post-55449-0-13630900-1496136156_thumb.jpg post-55449-0-43967500-1496136176_thumb.jpg

Piórka w lecie szybko wysychają i ich dobrostan jest wydłużony. Ale gdy mamy zbyt ciasno w pudełku, gdy jest mokro, chłód, to po kilku dniach można wyjąć przynęty z oznakami wilgoci. Nie wpływa to dobrze na ich jakość.

Z gumkami można bawić się z długością, kształtem, miejscem rozmieszczenia. Jak ktoś ma talent artystyczny, to hulaj dusza!

Po zmoczeniu, skromniejsze piórka i tak robią się wąskie prawie, jak sznureczki.

post-55449-0-06685600-1496136209_thumb.jpg post-55449-0-14067500-1496136167_thumb.jpg

Żyłka od spodu.

post-55449-0-64234100-1496136103_thumb.jpg post-55449-0-70275400-1496136116_thumb.jpg

post-55449-0-39929200-1496136140_thumb.jpg

Część materiałów zmuszeni jesteśmy szukać w specjalistycznych sklepach. Żyłeczkę powinniśmy dostać w każdym sklepie pasmanteryjnym, empik-u, u dostawców internetowych...

To jest pomysł bardziej dla początkujących strugaczy. Zaawansowani będą szukać czegoś bardziej skomplikowanego;)

Kiedyś uwieczniłem symboliczny dowód, że rybki nie stronią od owadów z odmiennymi skrzydełkami.

Łowię na takie cudaczki w małych rzeczkach. Efekty skromne. Ale to nie o to chodzi;)

post-55449-0-27662100-1496136191_thumb.jpg

Edytowane przez jaceen
  • Like 3

Jest inny pomysł, bardzo ciekawy i łatwy do wykonania. :)  Ja też zauważyłem, że kleniom jest obojętne z czego są skrzydełka i czy je mają smużaki czy nie, to samo dotyczy nóżek. Bardziej je interesuje praca i kolorystyka. Nóżki i skrzydełka tylko w niektórych typach smużaków odgrywają jakąś rolę. ;)  :) Bardziej to nam wykonawcą tych woblerków zależy na tym aby były ładne dla nas ale nie koniecznie dla ryb. :D 

• Like 1