MATT1989 Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Chciałbym zbudować spina pod pstrążka na blanku muchowym IF865 #5 Med-Fast. Czy blank dałby rade przynętą 5-15gr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Chciałbym zbudować spina pod pstrążka na blanku muchowym IF865 #5 Med-Fast. Czy blank dałby rade przynętą 5-15gr? Blank nie da rady, wędki pstrągowej pod spina tez z tego nie da się zrobić. Jak już musisz mieć coś takiego to proponuje szybki z seri saltwater w klasie min. 7-8 Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Może być i freshwater, ale w klasie 8-10 i raczej sztywniejszy powinien być.Mam teraz na warsztacie taki trzyczęściowy travelek w klasie 7-8, ale szacuję, że m.w. wyniesie max 10g jeśli nie 7g - tak dla bezpieczeństwa.Darc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Na małe rzeczki o niewielkim uciągu można zbudować spina pstrągowego z blanku w klasie 5-6# ,chociaż nie każdy się nadaje.Skoro przy łowieniu na muchę #6 to juz mocny pstrągowy patyk to dlaczego pod spinning ma być za delikatny?Woblery do 5cm i obrotówki 0-2 obsłuży bez problemu .Wiele lat łowiłem wędkami budowanymi z takich blanków i nie było problemu z wyjęciem dużych ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Witaj ja mam ukręconego patyczka trawelka 3 czesciowego na blanku muchowym Daiwy WF9810T.Co prawda nie na pstrążki ale na klenie i to grube kleniska.Blank kapitalnie sie ładuje juz od 4gram. max to według mnie 15gram. A trafiały sie na tym patyczku przyłowy boleni takich do 65cm i powiem ze bez żadnych problemow lądowały na brzegu Kijka zbroił kolega forumowy Kamil. A blank zdobyty od Tomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Według AFTMA # 1 - 3.9 grama , #2 - 5.2 , #3 - 6.5 , #4 - 7.8 , 35 9.1 , #6 - 10.4 , #7 - 12 , #8 - 13.6 , #9 - 15.6 , #10 - 18.2 , # 11 - 21.4 , #12 - 24.7 grama od użytkowego obciążenia dziewięciometrowym sznurem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2011 Teoretycznie tak.Ale w praktyce ,szczególnie przy blanku robionym pod spinning bywa całkiem inaczej.Wiadomo, uzbrojenie też ma duży wpływ,ale nie tylko.Miałem np muchówki w klasie #7 z których jedną z powodzeniem można było łowić lipienie ,a druga była typową trociówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2011 hej, Tak propos budowy spina na balnku muchowym,Kevin Proctor z Pracowni Colorado Custom Fly Rod (http://coloradocustomflyrods.com/) całkiem niedawno zasugerował mi, aby przeliczając CW na AFTM posłuyżyć się takowym równaniem/proporcją: cienżar wyrzutowy w uncjach do X/16 aftm 3/4 oz = x/16x = (3*16)/4x = 12#aftm cała dyskusja miała miejsce tu:http://www.rodbuildingforum.com/index.php?showtopic=28296 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Odświerzę...Czy są muchówki #14?Mam spin zrobiony z #12 i bardzo mi odpowiada... Wyszedł do 35gr. Łowię nim 6-7lat... Ale przydałoby mi się jeszcze coś mocniejszego... Też w długości 9'. PozdrawiamS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Sage robi 14tki. Jakas mega sztyna musi być ta 12tka ze dzwiga 35g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Sage robi 14tki. Jakas mega sztyna musi być ta 12tka ze dzwiga 35g Mr. Matuszewski mi zrobił ten kij. To morska muchówka na tarpony i inne waleczne ryby.. Spokojnie- rzucam sliderem 10F. Przynętami 30gr rzucam "na siłę". Leci daleko. Bardzo daleko. To mój ideał na szczupaki z brzegu, na płytkie łowiska. Ale czasami ,jak nie biorą, albo biorą same małe, nachodzi mnie żeby porzucać czymś większym... I tu coś do 60gr by się zdało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 @homax, co to za #12 ciskająca 35g? ile składów i jaka długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Jesteś pewien, że to #12. Nawet jak na morskie kije których jest "trochę" na rynku to bardzo dużo.Od pewnego czasu chodzi mi po głowie #14 lub #16 długości 8 stóp.http://www.mudhole.com/Rod-Building/Xi3-Series tylko szansa na wymachy kontrolne niewielka a resztki zdrowego rozsądku podpowiadają że może w tej cenie są lepsze blanki w spinie :-) tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Pytaj u Krzyśka, coś ma ale tylko w 3-częściach, ale ON obieżyświat może coś dla Siebie ma w krótszych składach a ryb małych nie łowi więc warto by zapytać.http://www.fishingart.eu//pliki/Cennik-blankow-PLN_07_2014.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Coś ma mieć jesienną porą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 @homax, co to za #12 ciskająca 35g? ile składów i jaka długość? Batson 275 #12; 2 składy , ma naklejkę Rainshadow RX7 ..Uzbrojony kij waży 200grPo umówieniu do obejrzenia w Warszawie ... lub w Pruszkowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Odświerzę...Czy są muchówki #14?Mam spin zrobiony z #12 i bardzo mi odpowiada... Wyszedł do 35gr. Łowię nim 6-7lat... Ale przydałoby mi się jeszcze coś mocniejszego... Też w długości 9'. PozdrawiamS. Hej, Zapytaj sie @sloniu, w Szwecji mial bardzo fajna wedke na blanku Beluah #16 ale nie wydawalo sie jakas straszna pala. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Hej, Zapytaj sie @sloniu, w Szwecji mial bardzo fajna wedke na blanku Beluah #16 ale nie wydawalo sie jakas straszna pala. Bujo Dzięki.Spytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 he he chyba beulah . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 blank muchowy 7.6-8ft 8-10WT Szukam blanku o wyzej wymienionych parametrach , 2 , 3 ,4 składowego obojętnie . akcja też typowa dla blankow muchowych czyli slow na medium w klasyfikacji spiningowej a w muchowej to w sumie wszystko sie nada .Prosze o jakieś wskazówki bo wszystko co widze to 9ft . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam, Mowisz i masz: http://sageflyfish.com/fly-rods/specialty/bass-ii/ Niby kosztuje sporo ale to Sage, swietna gwarancja, jak polamiesz za 10 lat to i tak dostaniesz brakujaca czesc. Ich dlugosc wynika z ograniczenia na zawodach bassowych w US. Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Aha zapomianialem dodac ze bym sie chcial zmieścic w okolicach 5 stówek , sage bez wątpienia jest swietnyale wykracza poza budżet przeznaczony na ten kij Sage bez wątpienia jest swietny , i o takie parametry by mi chodziło no moze kapke dłuższy . Tylko za 1/3 tej kasy a własciwie za połowe bo blank kosztuje 1099zł w Polszy Edytowane 12 Listopada 2014 przez antilag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam, Blanki jakich szukasz nie sa popularnymi konstrukcjami bo niby kto i do czego mialby ich uzywac. Za 500 zl nie dostaniesz raczej niczego ciekawego zas i tak uwazam, ze taka konstrukcja bedzie duzo gorsza od dedykowanego blanku pod spina ( charakterystyka pracy, ugiecia czy wreszcie kwestia innej konstrukcji samej szczytowki). Nie mniej jednak zycze powodzenia w szukaniu. Redington robi podobne wedki w seri predator ale blankow raczej nie sprzedaja. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Wiesz , dużo osób mi mówiło ze blanki muchowe się nie będą nadawać pod srednio lekka węde rzeczną a w praktyce lepszej wedki nie mialem a troche tego juz przerzuciłem . I uzywalem jej tez na pstrągach i byla idealnym kijem do takich zastosowań da sie rzucic 4cm woblerem a i łamanca 7-8cm tez przytrzyma w nurcie . Ale ostatni łowie na bardziej zarosnietych rzekach i przydała by mi sie krótsza wersja tego patyka . Spadła mi z niego jedna słownie jedna ryba w tym roku i to przez zle wyregulowany hamulec ( rozkręcony fight drag) , po prostu boleń się nie wciął prawidłowo i po 2,3 sekundach spadł . wiem bo go złowilem po 5minutach i miał slady na łbie od kotwicy . Wedki muchowe na blanku 8-10 są przeznaczona do łowienia dużych ryb radzi sobie ze szczupakami 70-100cm w dosc krotkim czasie ma tyle mocy by zatrzymać 50cm pstrąga bez oddania metra linki wiec smiem twierdzić ze jest to czego szukam Edytowane 12 Listopada 2014 przez antilag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 8ft nie mam, ale gdybyś był zainteresowany 9ft to mam do obejrzenia od #8 do #12 Batsona dwuskłady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi