Skocz do zawartości

Spining pstragowy na blanku muchowym

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Daniel,- a może to droga do szkła? 

Nie wiem tego oczywiście i nie chce nic sugerować, szukasz skuteczności w łowisku i dopasowania do techniki którą rozwijasz więc w końcu znajdziesz  :) za co trzymam kciuki ;) obojętnie co to będzie, jest i będzie Twoim odkryciem i sumą doświadczeń. 

• Like 1

Miałem muchówkę na RX8 2,75 4wt. Jak na 4, to power w dole niezły. Mam spinningi na RX8 5wt., ale 8'6" (muchówkę zresztą też). Kleniowo-jaziowo-okoniowy. Natomiast mam też RX8 2,75 8wt i 10wt. Lżejszy oceniam na jakieś 12 lb i do 15-18g. Z kolei 10wt., to w dole 14-15 spokojnie i max. CW rzędu 20-25g. Jeżeli Batsony RX8 są reprezentatywne dla muchowych blanków USA, to sugeruję 7. 

• Like 1

Jakoś napawa mnie strachem przejście z wedki w 1 kawałku na wędkę w 4.

Dlatego napisałem na wstępie że wolałbym dwuczęściowy blank...

Bez obaw Guzu. :D

Blanki muchowe mają raczej wiarygodne pewne polączenia nawet 5 lub 6 części, czy to spigoty, czy nasadowe, czy też takie trochę mieszane.

Jednoczęściówki są dość upierdliwe i po latach pozamieniałem swoje 7 stopowe Elitki cast na dwuczęsciowe. Transport, uszkodzenia itp.

Co do klasy wt np.4 lub 7 to zgodzę się z kolegami, że lekki blank muchowy może nie zaciąć skutecznie ryby, to znaczy Ty tym blankiem :) możesz jej nie zaciąc, bowiem inaczej dzieje się to gdy blank jest muchówką, a inaczej gdy jest spinningiem.

Zacięcie spinningowe to najczęściej podniesienie kija , dość szybkie oczywiście, no po prostu zacięcie.Tak więc wędzisko wygina się nieco i to głównie ta energia wbija hak. I w tym momencie to co Cię kusi - kołowa akcja i pewna miekkość może być wadą przy twardym pysku ryby.

Inaczej natomiast zacinamy łowiąc muchówką na streamera, mianowicie podczas prowadzenia linka i kij powinny tworzyć prostą, no w każdym razie do tego zmierzamy....Branie i zacięcie wyglada tu inaczej bowiem odbywa się na prostej lince i to szarpnięcie lewą ręką jest  początkiem zacięcia, a uniesienie kija już z zacięciem nie ma wiele wspólnego, bo to po prostu początek holu. Oczywiście bezwładność linki zanurzonej w wodzie, a będącej przedłużeniem wędziska przyczynia się także do wbicia haka, choć  brania niedocięte lewą ręką kończą się najczęściej spadem.

Doświadczenia ostatnich lat spowodowały, ze moje duże muchy wiążę na względnie cienkich hakach, łososiowych dedykowanych do suchych much. Cienki, z pozoru delikatny hak pozwala zaciąć z dużej odleglosci. To uwaga poboczna, lecz myślę istotna w kontekście zacinania dużych ryb delikatnym sprzętem. Przetestowane na Bałtyku.

Jeśli już jednak uda się Tobie skutecznie zacinać duże ryby lekkimi spolegliwymi w holu blankami przy użyciu duzych przynęt (co samo w sobie stanowi pewną interesującą i może pozorną sprzeczność) to sam hol jest już obłędny. :rolleyes: ,

Prawie jak na muchę! :D

• Like 6

Blanki muchowe mają raczej wiarygodne pewne polączenia nawet 5 lub 6 części, czy to spigoty, czy nasadowe, czy też takie trochę mieszane.

Jednoczęściówki są dość upierdliwe i po latach pozamieniałem swoje 7 stopowe Elitki cast na dwuczęsciowe. Transport, uszkodzenia itp.

Co do klasy wt np.4 lub 7 to zgodzę się z kolegami, że lekki blank muchowy może nie zaciąć skutecznie ryby, to znaczy Ty tym blankiem :) możesz jej nie zaciąc, bowiem inaczej dzieje się to gdy blank jest muchówką, a inaczej gdy jest spinningiem.

Zacięcie spinningowe to najczęściej podniesienie kija , dość szybkie oczywiście, no po prostu zacięcie.Tak więc wędzisko wygina się nieco i to głównie ta energia wbija hak. I w tym momencie to co Cię kusi - kołowa akcja i pewna miekkość może być wadą przy twardym pysku ryby.

Inaczej natomiast zacinamy łowiąc muchówką na streamera, mianowicie podczas prowadzenia linka i kij powinny tworzyć prostą, no w każdym razie do tego zmierzamy....Branie i zacięcie wyglada tu inaczej bowiem odbywa się na prostej lince i to szarpnięcie lewą ręką jest początkiem zacięcia, a uniesienie kija już z zacięciem nie ma wiele wspólnego, bo to po prostu początek holu. Oczywiście bezwładność linki zanurzonej w wodzie, a będącej przedłużeniem wędziska przyczynia się także do wbicia haka, choć brania niedocięte lewą ręką kończą się najczęściej spadem.

Doświadczenia ostatnich lat spowodowały, ze moje duże muchy wiążę na względnie cienkich hakach, łososiowych dedykowanych do suchych much. Cienki, z pozoru delikatny hak pozwala zaciąć z dużej odleglosci. To uwaga poboczna, lecz myślę istotna w kontekście zacinania dużych ryb delikatnym sprzętem. Przetestowane na Bałtyku.

Jeśli już jednak uda się Tobie skutecznie zacinać duże ryby lekkimi spolegliwymi w holu blankami przy użyciu duzych przynęt (co samo w sobie stanowi pewną interesującą i może pozorną sprzeczność) to sam hol jest już obłędny. :rolleyes: ,

Dziekuje za wpis muszkarza :)

Mam świadomość tej różnicy wynikającej z braku sznura muchowego w moim zestawie.

Ale ta choćby teoretyczna możliwość holu "na kółko" kusi... :)

W kwestii zbrojenia przynęt przeszedłem ewolucję w trakcie tego sezonu, by zmierzać właśnie w kierunku, o którym piszesz (cienkie haki ułatwiające penetrację).

Zobaczymy jak ten rx8+, to będzie pierwszy oblatywany kandydat.

Cudem byłoby, gdyby od razu był trafieniem w "sedno tarczy"... Kropkowani mieszkańcy rzek zweryfikują to bezwzględnie

:)

• Like 1

Witam.

Pozwolę sobie wtrącić kilka słow na temat spinningów na blankach muchowych.

W latach 90-tych zbroiłem spinningi na blankach St.Criox seria Legend (zielony mat-kolor blanku).

Do łowienia pstągów najbardziej odpowiednia jest klasa #8 (ok.15gr.) w/g moich skromnych doświadczeń.

Praca- przy wyrzucie część szczytowa,pod rybą dolnik aż do rękojeści.

Ostatnio , w roku 2011 uzbroiłem spinning na blanku Winstona BIIx #10.Cztery części (trawel)-zdjęcia.Do połowu sandacz/szczupak.

Praca podobna do pracy St.Croix.

Proszę się zastanowić nad wersją travel.Po jakimś czasie okarze się ,że potrzebna jest wersja podróżna.

Dzisiaj jest do wyboru bardzo dużo rożnych blanków muchowych  nadających się na spinningi.

Kłaniam się Marian.

post-51629-0-00640600-1495529346_thumb.jpg

post-51629-0-92143900-1495529360_thumb.jpg

• Like 2

Na  St.Croix #6-7 znajomy miał zrobiony kij, którym łapał i muchą i spinem. Jednak uważał, że trochę był za cienki na duże ryby z Pora. Nie dość, że trochę mniejsze niż te Twoje to jeszcze w prawie stojącej wodzie, jak to Por. Tutaj z tą klasą to różnie bywa. Niby wszystko znormalizowane a jednak.

• Like 1

Wracając do spinningów na blankach muchowych.

Spinningi na blankach klasy nieparzystej (7/9/11) były bardzo "dziwne"

Nie wiem jak to określić,ale każde wędzisko miało akcję,która nie podobała się tym osobom które na nie łowiły.

Kłaniam się Marian.

• Like 1

Nie potrafię wytłumaczyć tego zjawiska(nie parzysta numeracja jest "bee" ;) ).

Sam miałem spinning na blanku #9, który bardzo szybko się pozbyłem (przerobiłem z powrotem na muchówkę) i było O.K.

Może teraz są inne blanki.

Kłaniam się Marian.

• Like 1

"Trochę" temat ćwiczyłem parę lat temu....

Na szybko odnosząc się do oczekiwań jak i kierunków w których idzie dyskusja:

- morska 6, 7 lub 8 w długości mniejszej niż 9 stóp, w dodatku w dwóch kawałkach praktycznie nie występuje w przyrodzie

- 99% szóstek można połamać zakładając pełne ugięcie i dokręcony hamulec z 0,25mm (sprawdzone  :unsure: )

- jeżeli zdecydujesz się na 9 stóp i 4 kawałki wybór jest trochę większy

- szkło nie spinningowe ale muchowe, Epic mógłby być rozwiązaniem ze względu na moc w dolniku ale nie wiem czy kogoś aż tak poniosło żeby próbować  :) . Wyjdzie nierozsądnie drogo ale jakieś Loop'y czy morskie Thomasy też do tanich trudno zaliczyć.

Wieczorem postaram się więcej.

tomaszek11

.

Edytowane przez tomaszek11
  • Like 1

Boicie się tych "6" a ja mogę w ciemno polecić Loomisa GL3 czy Sage RPL+

Jak będzie z zacięciem? Tego nie wiem. Na pewno ryby do 60cm nie będą w holu żadnym problemem.

Moje wyniki z GL3: głowacice kilka sztuk 80cm i jedna 108cm czy pstrągi 52-62cm. Wszystko oczywiście na strima z żyłką 0.28-0.42mm. O połamanie wędki w ogole się nie martwiłem mimo ugietego korka powyżej młynka.

Podobnie było z brzaną 56cm na kij #4, a ona już walczy, głowacice nie walczą. ;)

Kije oczywiście dwuczęściowe i 9 stopowe.

• Like 1

Boicie się tych "6" a ja mogę w ciemno polecić Loomisa GL3 czy Sage RPL+

Jak będzie z zacięciem? Tego nie wiem. Na pewno ryby do 60cm nie będą w holu żadnym problemem.

Moje wyniki z GL3: głowacice kilka sztuk 80cm i jedna 108cm czy pstrągi 52-62cm. Wszystko oczywiście na strima z żyłką 0.28-0.42mm. O połamanie wędki w ogole się nie martwiłem mimo ugietego korka powyżej młynka.

Podobnie było z brzaną 56cm na kij #4, a ona już walczy, głowacice nie walczą. ;)

Kije oczywiście dwuczęściowe i 9 stopowe.

Witam

Miałem dużo tego typu kijów robionych na blankach muchowych.Tu dużo zależy od producenta .Żadna firma produkująca blanki muchowe nie podaje mocy w lb,a ta bywa różna przy tej samej klasie wędki.Są #6 którymi można łowic lipienie, są też tej samej klasy wędki z którymi  spokojnie można iśc na trocie.Ja do klasy sznura #5-6 zawsze max zakładałem żyłkę 0,22mm i to moim zdaniem był szczyt mozliwości( przy tych blankach które stosowałem).

Moim zdaniem trzeba szuka blanku w klasie 6-8. Jeżeli coś z górnej półki typu CTS ,Thomas&Thomas, SAGE to wystarczy #6,jeżeli inne marki to raczej ciut wyżej.

Inaczej natomiast zacinamy łowiąc muchówką na streamera, mianowicie podczas prowadzenia linka i kij powinny tworzyć prostą, no w każdym razie do tego zmierzamy....Branie i zacięcie wyglada tu inaczej bowiem odbywa się na prostej lince i to szarpnięcie lewą ręką jest  początkiem zacięcia, a uniesienie kija już z zacięciem nie ma wiele wspólnego, bo to po prostu początek holu. Oczywiście bezwładność linki zanurzonej w wodzie, a będącej przedłużeniem wędziska przyczynia się także do wbicia haka, choć  brania niedocięte lewą ręką kończą się najczęściej spadem.

Na  St.Croix #6-7 znajomy miał zrobiony kij, którym łapał i muchą i spinem. Jednak uważał, że trochę był za cienki na duże ryby z Pora. Nie dość, że trochę mniejsze niż te Twoje to jeszcze w prawie stojącej wodzie, jak to Por. Tutaj z tą klasą to różnie bywa. Niby wszystko znormalizowane a jednak.

"Trochę" temat ćwiczyłem parę lat temu....

Na szybko odnosząc się do oczekiwań jak i kierunków w których idzie dyskusja:

- morska 6, 7 lub 8 w długości mniejszej niż 9 stóp, w dodatku w dwóch kawałkach praktycznie nie występuje w przyrodzie

- 99% szóstek można połamać zakładając pełne ugięcie i dokręcony hamulec z 0,25mm (sprawdzone  :unsure: )

- jeżeli zdecydujesz się na 9 stóp i 4 kawałki wybór jest trochę większy

- szkło nie spinningowe ale muchowe, Epic mógłby być rozwiązaniem ze względu na moc w dolniku ale nie wiem czy kogoś aż tak poniosło żeby próbować  :) . Wyjdzie nierozsądnie drogo ale jakieś Loop'y czy morskie Thomasy też do tanich trudno zaliczyć.

Wieczorem postaram się więcej.

tomaszek11

.

Jeszcze raz dziekuje bardzo za taki rzeczowy i szeroki odzew w temacie.

Sytuacja wyglada tak...ze blank jest juz u Yglo.

Batson rx8plus zaczyna szukac nabywcy, w zwiazku ze swoja spiningowa natura. 

Natomiast Yglo kompletuje podzespoly i rozpoczyna dzialania majace doprowadzic do powstania wedki pod moje lowienie na blanku

Lamiglas G1000, 6wt, 9 stop, 2 kawalki.

Giecie na sucho nie doprowadzilo do konca amortyzacji, a blank byl juz bardzo w  kolko zwiniety.

Gial sam Yglo :)

Gotowa wedke oczywiscie w watku pokaze, a gdy pierwsze testy rzeczne sie odbeda podziele sie wrazeniam i refleksjami z wdrozenia tego projektu :)

Pozdrawiam

• Like 4

W dziedzinie RB mogę Ci Zbyszku co najwyżej buty wypastować lub po piwo skoczyć, ale te konstrukcje które u mnie jak do tej pory dobrze i skutecznie działały własnie tak były uzbrojone co dawało więcej siły muchowemu dolnikowi, nie zabierając jednocześnie pięknego kołowego ugięcia.