Skocz do zawartości

Wezel zderzakowy czy ... ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Węzeł zapo?źyczony od karpiarzy.

W naszym wypadku ciemna linka to fluorocarbon a z?łłta linka to linka gł?łwna. Przekładasz linkę gł?łwną przez pętelkę zrobioną na FC,obwiązujesz 10 razy w jedną i w drugą stronę i z powrotem przekładasz przez pentelkę w FC,zaciskasz mocno pętelkę na FC odcinasz nadmiar i końc?łwkę przypalasz uwa?źając ?źeby nie przypalić plecionki,następnie łapiesz za linkę gł?łwną i powoli zaciskasz węzeł,następnie nadmiar linki ucinasz,ten supełek kt?łry widać na końcu filmu jest nie potrzebny.

Tego typu węzeł zawiązany na Power Pro 10lb wytrzymuje około 6-7kg na węźle,wiem bo sprawdzałem z ciekawośći oczywiście na nowej plecionce,wiadomo ?źe z czasem wytrzymałość trochę spadnie.

Mam nadzieję ?źe pomogłem :D

A gdzie tam,pętelka na FC zawijasz 10 razy w obie strony i z powrotem przez pętelkę,zaciskasz obcinasz końc?łwki i łowisz,?źadna filozofia poćwicz sobie w domu na sucho i nad wodą będzie ju?ź z g?łrki.

Ja ostatnio nad Wisłą miałem 30 komar?łw na plecach a zawiązanie nie zajeło mi więcej ni?ź 2 minuty :mellow:

Pozdrawiam.

Co to za podejście ?źe zakładasz ?źe trudny nie pr?łbując nawet,filmikiem się za bardzo nie sugeruj bo koleś robi to bardzo wolno ?źeby wszystko było widać i robi parę niepotrzebnych rzeczy jak węzełek na końcu linki gł?łwnej czy zawijanie ciemnej linki na igle celem jej mocniejszego zaciśnięcia.

A jak nie to na supeł i te?ź będzie czymać :mellow:

A gdzie tam,pętelka na FC zawijasz 10 razy w obie strony i z powrotem przez pętelkę,zaciskasz obcinasz końc?łwki i łowisz,?źadna filozofia poćwicz sobie w domu na sucho i nad wodą będzie ju?ź z g?łrki.

Ja ostatnio nad Wisłą miałem 30 komar?łw na plecach a zawiązanie nie zajeło mi więcej ni?ź 2 minuty :mellow:

Pozdrawiam.

Skoro tak to ma wygladac ze tylko petelka na przyponie, przelozenie, zawiniecie 2 razy po 10 nawiniec to sie podejme

Na filmie trwa to ponad 4 minuty...

Guzu ja te?ź jadę na tym węźle co pokazał wędkarz. Jedyne co bym dodał to, ?źe dobrze jest zanim zaczniesz zaciskać plecionkę na FC poślinić lekko albo zmoczyć w wodzie i r?łwnomiernie ciągnąć za obydwa końce plecionki ten kt?łry p?ł?źniej ucinasz i przypalasz i ten kt?łry jest częścią zestawu. Przy prawidłowym wykonaniu FC o wytrzymałości opisanej jako 7kg gładko przechodzi przez przelotki.

Guzu najlepszy jest zwyczajny kręlik bez pierniczenia nad wodą :D.

Jozi to o czym mowisz ma zastosowanie ale w przypadku stosowania przyponu krotszego niz zwis przed rzutem . w moim przypadku taki kretlik to se moge w ucho wsadzic niestety.. moje przypony maja min metr dlugosc a na ogol ok 1.5cm

Guzu najlepszy jest zwyczajny kręlik bez pierniczenia nad wodą :D.

Jozi to o czym mowisz ma zastosowanie ale w przypadku stosowania przyponu krotszego niz zwis przed rzutem . w moim przypadku taki kretlik to se moge w ucho wsadzic niestety.. moje przypony maja min metr dlugosc a na ogol ok 1.5cm

Rafał chyba metra 1,5 cm to mają moje agrafki.Pozdrawiam Paweł.