Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Witam, Pytanie do lowiacych z przyponem z FC.Najlepiej wiazac zylke glowna z przyponem poprzez podwojny zderzakowy ? czy tez radzicie inne rozwiazanie ? Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Ja wiaze plecionke z fluo wezlem do przyponu strzalowego,bardzo dobrze spelnia swoja role. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Ja wiaze plecionke z fluo wezlem do przyponu strzalowego,bardzo dobrze spelnia swoja role. A jaki to wezel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Węzeł zapo?źyczony od karpiarzy. W naszym wypadku ciemna linka to fluorocarbon a z?łłta linka to linka gł?łwna. Przekładasz linkę gł?łwną przez pętelkę zrobioną na FC,obwiązujesz 10 razy w jedną i w drugą stronę i z powrotem przekładasz przez pentelkę w FC,zaciskasz mocno pętelkę na FC odcinasz nadmiar i końc?łwkę przypalasz uwa?źając ?źeby nie przypalić plecionki,następnie łapiesz za linkę gł?łwną i powoli zaciskasz węzeł,następnie nadmiar linki ucinasz,ten supełek kt?łry widać na końcu filmu jest nie potrzebny. Tego typu węzeł zawiązany na Power Pro 10lb wytrzymuje około 6-7kg na węźle,wiem bo sprawdzałem z ciekawośći oczywiście na nowej plecionce,wiadomo ?źe z czasem wytrzymałość trochę spadnie. Mam nadzieję ?źe pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Robi wrazenie.Alez skomplikowany. W warunkach lowiska nie podejmuje sie go wykonac. A to jednak nieuniknione w moim przypadku. Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 bardzo prosty,nawet przy latarce łatwy w zawiązaniu w drugą stronę okręcam o dwa mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 A gdzie tam,pętelka na FC zawijasz 10 razy w obie strony i z powrotem przez pętelkę,zaciskasz obcinasz końc?łwki i łowisz,?źadna filozofia poćwicz sobie w domu na sucho i nad wodą będzie ju?ź z g?łrki.Ja ostatnio nad Wisłą miałem 30 komar?łw na plecach a zawiązanie nie zajeło mi więcej ni?ź 2 minuty Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 bardzo prosty,nawet przy latarce łatwy w zawiązaniu Ten petelkowiec - bombowiec MAHIN ? to ja widac mam niedowlad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Co to za podejście ?źe zakładasz ?źe trudny nie pr?łbując nawet,filmikiem się za bardzo nie sugeruj bo koleś robi to bardzo wolno ?źeby wszystko było widać i robi parę niepotrzebnych rzeczy jak węzełek na końcu linki gł?łwnej czy zawijanie ciemnej linki na igle celem jej mocniejszego zaciśnięcia. A jak nie to na supeł i te?ź będzie czymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 A gdzie tam,pętelka na FC zawijasz 10 razy w obie strony i z powrotem przez pętelkę,zaciskasz obcinasz końc?łwki i łowisz,?źadna filozofia poćwicz sobie w domu na sucho i nad wodą będzie ju?ź z g?łrki.Ja ostatnio nad Wisłą miałem 30 komar?łw na plecach a zawiązanie nie zajeło mi więcej ni?ź 2 minuty Pozdrawiam. Skoro tak to ma wygladac ze tylko petelka na przyponie, przelozenie, zawiniecie 2 razy po 10 nawiniec to sie podejme Na filmie trwa to ponad 4 minuty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Bo gdyby nakręcił film full speed co niekt?łrzy mogliby się pogubić Kolejność monta?źu Pętelka na FC,przekładasz,zawijasz,przekładasz z powrotem,zaciskasz FC,przypalasz końc?łwkę FC,zaciskasz pletkę i ucinasz nadmiar. Tyle,efektywnych pr?łb ?źyczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Guzu najlepszy jest zwyczajny kręlik bez pierniczenia nad wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Guzu ja te?ź jadę na tym węźle co pokazał wędkarz. Jedyne co bym dodał to, ?źe dobrze jest zanim zaczniesz zaciskać plecionkę na FC poślinić lekko albo zmoczyć w wodzie i r?łwnomiernie ciągnąć za obydwa końce plecionki ten kt?łry p?ł?źniej ucinasz i przypalasz i ten kt?łry jest częścią zestawu. Przy prawidłowym wykonaniu FC o wytrzymałości opisanej jako 7kg gładko przechodzi przez przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Mo?źe ta selekcja Ci pomo?źe: http://www.marinews.com/knots/ A tu wybrałem Albright: http://www.marinews.com/fishing-knots/albright-knot/2210/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Dziekuje za odpowiedzi Jakos umknelo ze ja chce zylke (a raczej FC jako linke glowna) wiazac z FC jako przyponem.Takze plecionki w tym nie bedzie.Stad pytanie bylo o ten zderzakowy co dalem na poczatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Aha no to w tej kwestii, nie wiem. cały dowcip węzła polega na tym, ?źe plecionka bardzo ładnie się zaciska na FC. Jak bedzie z ?źyłką(FC) nie mam pojęcia. Obstawiam, ?źe du?źo gorzej bo jest sztywne. Mo?źe się nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Nie pisalem zeby moczyc wezel bo dla mnie to oczywiste,ale owszem kazdy wezel jak i ten strzalowy zawsze zwilzam przed zacisnieciem Podzielam tez zdanie kolegow,na plecionce ten wezel jest super,z zylka moze nie byc tak fajnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Dziekuje za odpowiedzi Jakos umknelo ze ja chce zylke (a raczej FC jako linke glowna) wiazac z FC jako przyponem.Takze plecionki w tym nie bedzie.Stad pytanie bylo o ten zderzakowy co dalem na poczatku... W dalszym ciągu Albright i Uni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Faktycznie Albright wart wyprobowania jutro testy wodno rzeczno polowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 @kryst dobrze prawi,jak ju?ź muszę kombinować z połączeniami to stosuje tylko Albright Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Guzu najlepszy jest zwyczajny kręlik bez pierniczenia nad wodą . Jozi to o czym mowisz ma zastosowanie ale w przypadku stosowania przyponu krotszego niz zwis przed rzutem . w moim przypadku taki kretlik to se moge w ucho wsadzic niestety.. moje przypony maja min metr dlugosc a na ogol ok 1.5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Guzu najlepszy jest zwyczajny kręlik bez pierniczenia nad wodą . Jozi to o czym mowisz ma zastosowanie ale w przypadku stosowania przyponu krotszego niz zwis przed rzutem . w moim przypadku taki kretlik to se moge w ucho wsadzic niestety.. moje przypony maja min metr dlugosc a na ogol ok 1.5cmRafał chyba metra 1,5 cm to mają moje agrafki.Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Guzu, brzany? Co do rozwiązań to nie pomogę, bo z musu wią?źę podw?łjny zderzak, ale staram się nie potrzebować, mo?źe FC mam kiepski.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Jak sie zbroilem to padalo. Wiec nie chcialo mi sie kombinowac.Dalem kretlik i tak lowilem. Moze jutro nie bedzie padac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi