Skocz do zawartości

Wezel zderzakowy czy ... ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

ad Remek, gdyby nie opis to bym nie wiedział o co w tym Twoim węźle chodzi :D

ad Guzu

na stronie Power Pro te?ź są węzły i jeden będzie idealnym (a przynajmniej powinien być) rozwiązaniem dla Ciebie:

http://www.powerpro.com/publish/content/global_fish/en/us/po wer_pro_v2/info/using_powerpro/knots/uni_to_uni_splice.html

zakładam, ?źe to co będziesz wiązał będzie o r?ł?źnej średnicy, inaczej nie miałoby chyba sensu :D.

W przypadku tego węzła trzeba pamiętać, ?źe linka na kt?łrej zaciskany jest węzeł musi być naprę?źona, wtedy węzeł ładnie się układa i p?łźniej spotyka z węzłem z tej drugiej linki.

Przetestuj, mo?źe akurat ten wypadnie najlepiej.

Jak dla mnie najlepszy węzeł podany przez Jack__Daniels stosuje go przy łączeniu fluocarbonu do plecionki na przypon strzałowy , jest mocny i prosty w wykonaniu , nie pr?łbowałem wiązać takich samych materiał?łw (FC) ale pewnie będzie r?łwnie?ź dobrze spełniał swoją rolę.

Guzu najlepszy jest zwyczajny kręlik bez pierniczenia nad wodą :D.

Jozi to o czym mowisz ma zastosowanie ale w przypadku stosowania przyponu krotszego niz zwis przed rzutem . w moim przypadku taki kretlik to se moge w ucho wsadzic niestety.. moje przypony maja min metr dlugosc a na ogol ok 1.5cm

Rafał chyba metra 1,5 cm to mają moje agrafki.Pozdrawiam Paweł.

dzieki za czujnosc jeszcze raz :D

sorry, za OT, ale czemu a?ź takie długie te przypony? 1-1,5m nie znam ryby, kt?łra byłaby na tyle łakoma, ?źeby takiej długości linke zapakować w ryło... chyba, ?źe to o inne przypony chodzi, ni?ź te, kt?łre ja mam na myśli i kt?łre mają chronić przed zębami?

pewnie, ?źe inny ;)

w texcie pojawil sie takiej pojecie jak przypon strzalowy i inne tego typu konstrukcje. chodzi o FC ktory nie tyle chroni przed zebami co bardziej przed przetarciem o kamerloty... przynajmniej ja stosuje w takim celu. chodziac ostatnio do zabezpieczenia LEKKICH zestawow tez stosuje linke kt?łra sam wią?źe ale ze wzgledu na materiał NIGDY BESPOSREDNIO do linki gł?łwnej...

no i wszystko jasne :D... opr?łcz tego, czym są kamerloty???

Kiedyś miałem problem związany z przecinaniem plecionki o mał?źe i inne racicznice, wydłu?źenie przyponu a'la wolfram do 50cm rozwiązało problem.

ad Guzu, kt?łry węzeł najlepiej Ci się sprawdził?