Skocz do zawartości

Cocktail's

Ugly

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy !

W ramach propagowania umiarkowanego picia lepszych trunków pozwolę sobie otworzyć wątek z przepisami, że spolszczę koktajli!

W necie można znaleźć setki jak nie tysiące przepisów Nawet w wikpwedi http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cocktails znajdziemy ich co niemiara. Proszę o przyjęcie pewnych zasad! Nie podajemy tu przepisów powszechnie znanych(np. Cuba Libre, Blood Mary etc) Proszę też o przepisy gdzie co najmniej jeden składnik z głównych będzie polskiego wyrobu. Wiem, że wielu wędkarzy gustuje w w napojach mieszanych, ba jeden z nich, którego miałem przyjemność kiedyś poznać osobiście zyskał nawet ksywkę od swojego ulubionego drinka: Manhattan (whisky ,najlepiej kanadyjska, słodki wermut, kropla angostury, wisienka)

Z kolei Jorge Luis Borghes,( http://pl.wikipedia.org/wiki/Jorge_Luis_Borges ) jeden z moich ulubionych pisarzy, znany wielbiciel uciech życia, pań nie najcięższego prowadzenia się i innych tego rodzaju smaczków (np pracy w wywiadzie i pisania panegiryków na cześć rewolucji)był wielkim miłośnikiem koktailu Dry Martini! Osobliwy był jego przepis.Ilość martini powinnw wynosić mniej więcej tyle ile uda przniknąć do ginu jeśli obie butelki leżą blisko siebie :D Chyba już nieco przydługo. Koledzy czekam na wasze receptury! Zachęcam do tworzenia własnych kompozycji nawet z tak egzotycznymi skladnikami jak oliwa(nie oliwka), czosnek, bazylia czy podobne...:D

U.

• 3 tygodnie później...

Jozi, prawda to. Osiągnąłem wiek, dajmy na to, dojrzały i wolę, jak rzekłeś. Jedyna zmiana to taka, iż na przykład nachodzi mnie czasami ochota wychylić szklaneczkę takiego J.Danielsa tudzież innego zacniejszego trunku. Ale to są momenty do przezwyciężenia. Przeważnie u mnie w barku, jeżeli cokolwiek stoi, to jest to czysta. :lol:

może i nie koktajl ale jak juz wspominacie młodzieńcze napoje wyskokowe to proszę bardzo przepis cytrynówki

2 litrowe butelki szklane :D

1 litr spirytusu z promu

1 litr wody żywiec niegazowanej z osiedlowego sklepu

4 cytryny z kuby

2-4 kostki cukru z cukierniczki

wodę zmrozić cytrynę umyć pod ciepłą wodą przekroić na pół wycisnąć sok do wody pokroić łupiny i też wrzucić w sumie wrzucić wszystko do tej wody przelać do szklanych butelek spirytus do szklanych uzupełnić wodą z cytryny wrzucić po 2 kostki cukru zamieszać i odstawić na 24 godziny albo do lodówki albo zimą na balkon ewentualnie wstawić w śnieg jak jest pod nogami :mellow:

działa na 100% sprawdzone na wielu imprezach :D

ps. rano po takiej mieszance kaca brak

Ja muszę wszystko odstawić :( złe próby wątrobowe i wiele czasu bez kropelki :(

niemniej znam kilka fajnych przepisów :mellow: oto moja ulubiona piątka:

1) mój ulubiony, słodki i orzeźwiający drink:

wysoka szklanka, kilka kostek lodu

20 ml wódki

20 ml jarzębinówki lub wiśniówki

20 - 40 ml Archersa

do pełna sokiem pomarańczowym

kilka kropel grenadiny

2)

do shakera dać lodu i wlać

3/4 szklanki mleka ( 2%)

1/4 szklanki soku pomarańczowego

kilka kropel syropu pomarańczowego

3)

malibu i sok ananasowy :):):):D

4) bezalkoholowy mix sokowy ( najlepiej jednej firmy )

1/3 wysokiej szklanki sok bananowy

1/3 sok pomarańczowy

1/5 sok z czarnej porzeczki

reszta żurawiny

5) kamikaze wersja domowa:D

20 ml soku z wygniecionych cytryn

40 ml wódki

20 ml blue curacao

10 - 20 ml syrop cukrowy ( w zależności jak kwaśne lubicie)