Ugly Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Koledzy !W ramach propagowania umiarkowanego picia lepszych trunków pozwolę sobie otworzyć wątek z przepisami, że spolszczę koktajli!W necie można znaleźć setki jak nie tysiące przepisów Nawet w wikpwedi http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cocktails znajdziemy ich co niemiara. Proszę o przyjęcie pewnych zasad! Nie podajemy tu przepisów powszechnie znanych(np. Cuba Libre, Blood Mary etc) Proszę też o przepisy gdzie co najmniej jeden składnik z głównych będzie polskiego wyrobu. Wiem, że wielu wędkarzy gustuje w w napojach mieszanych, ba jeden z nich, którego miałem przyjemność kiedyś poznać osobiście zyskał nawet ksywkę od swojego ulubionego drinka: Manhattan (whisky ,najlepiej kanadyjska, słodki wermut, kropla angostury, wisienka) Z kolei Jorge Luis Borghes,( http://pl.wikipedia.org/wiki/Jorge_Luis_Borges ) jeden z moich ulubionych pisarzy, znany wielbiciel uciech życia, pań nie najcięższego prowadzenia się i innych tego rodzaju smaczków (np pracy w wywiadzie i pisania panegiryków na cześć rewolucji)był wielkim miłośnikiem koktailu Dry Martini! Osobliwy był jego przepis.Ilość martini powinnw wynosić mniej więcej tyle ile uda przniknąć do ginu jeśli obie butelki leżą blisko siebie Chyba już nieco przydługo. Koledzy czekam na wasze receptury! Zachęcam do tworzenia własnych kompozycji nawet z tak egzotycznymi skladnikami jak oliwa(nie oliwka), czosnek, bazylia czy podobne...U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 100 - czystej wódki100- słodkiego czerwonego winado pełna sok z czarnej porzeczki. Pije się jak kompocik - tylko trudno później wstać :)Mój rekord - 8 drinków i jeszcze na chodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Wino winogronowe slodkie + panienka - najlepszy koktail , jak sie ma 18 lat , mialo sie 18 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 W wieku 18 lat to smakuje nawet i bez wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Sławek chyba zawsze smakuje tylko z możliwościami coraz gorzej będzie a chęci pozostaną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 No nie do końca bym się zgodził . W wieku 18-tu lat smak jest inny a z upływem czasu smak staje się... bardziej wyrafinowany i nie wszystko już tak samo smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 proza życia Panie!!!!A tak wogóle drinki to zabójstwo mnie najlepiej stroją moje nalewki albo dobra czysta wódka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Jozi, prawda to. Osiągnąłem wiek, dajmy na to, dojrzały i wolę, jak rzekłeś. Jedyna zmiana to taka, iż na przykład nachodzi mnie czasami ochota wychylić szklaneczkę takiego J.Danielsa tudzież innego zacniejszego trunku. Ale to są momenty do przezwyciężenia. Przeważnie u mnie w barku, jeżeli cokolwiek stoi, to jest to czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Nie powinno się do polskiego silnika wlewać mieszanki raczej winien pracować na czystym paliwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 może i nie koktajl ale jak juz wspominacie młodzieńcze napoje wyskokowe to proszę bardzo przepis cytrynówki 2 litrowe butelki szklane 1 litr spirytusu z promu 1 litr wody żywiec niegazowanej z osiedlowego sklepu 4 cytryny z kuby 2-4 kostki cukru z cukierniczki wodę zmrozić cytrynę umyć pod ciepłą wodą przekroić na pół wycisnąć sok do wody pokroić łupiny i też wrzucić w sumie wrzucić wszystko do tej wody przelać do szklanych butelek spirytus do szklanych uzupełnić wodą z cytryny wrzucić po 2 kostki cukru zamieszać i odstawić na 24 godziny albo do lodówki albo zimą na balkon ewentualnie wstawić w śnieg jak jest pod nogami działa na 100% sprawdzone na wielu imprezach ps. rano po takiej mieszance kaca brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Ja muszę wszystko odstawić złe próby wątrobowe i wiele czasu bez kropelki niemniej znam kilka fajnych przepisów oto moja ulubiona piątka: 1) mój ulubiony, słodki i orzeźwiający drink:wysoka szklanka, kilka kostek lodu20 ml wódki20 ml jarzębinówki lub wiśniówki20 - 40 ml Archersado pełna sokiem pomarańczowym kilka kropel grenadiny 2) do shakera dać lodu i wlać 3/4 szklanki mleka ( 2%)1/4 szklanki soku pomarańczowegokilka kropel syropu pomarańczowego 3)malibu i sok ananasowy :) 4) bezalkoholowy mix sokowy ( najlepiej jednej firmy )1/3 wysokiej szklanki sok bananowy1/3 sok pomarańczowy1/5 sok z czarnej porzeczkireszta żurawiny 5) kamikaze wersja domowa:D20 ml soku z wygniecionych cytryn40 ml wódki20 ml blue curacao10 - 20 ml syrop cukrowy ( w zależności jak kwaśne lubicie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 chociaż koktajle pijam b. rzadko, niemej jednak polecamjakąś tanią irlandzką whiskey z sokiem żurawinowymw stosunku fifty fifty.pozdrówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi