Skocz do zawartości

Abu Revo STX vs Okuma Citrx?

jaccard

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek...

Witam wszystkich! :o

Witam wszystkich zarażonych zespołem CRS (tzn.: Choroba Ruchomej Szpulki)Bardzo mi miło, że mogę dołączyć do tego szacownego grona, szczególnie iż jest to choroba, której nie warto leczyć a wręcz ją podsycać. U mnie właśnie się zaczęła

Od jakiegoś czasu już śledzę i szperam po tym i podobnych forach z zamiarem skorzystania z Waszego doświadczenia.

Uprzedzając głosy krytyczne typu ...użyj wyszukiwarki, już to zrobiłem...

Chcę skompletować swój pierwszy zestaw kastingowy, mam jakąś jego wizję i konkretne pytanie:

Który z kołowrotków byście bardziej polecili:

Abu Garcia Revo STX (ew. SX) czy Okuma Citrix (ew.: Alumina)

do tego miało by być:

kij 2,10m (max.2,30) c/w 7-28g (ew. 10-30g),

plecionka zapewne z przedziału 0,12-0,17mm,

jako przynęty gumy typowe 7-20g, etc.

Łowienie głównie z brzegu w Odrze i Oławie.

Z góry za wszelkie konstruktywne uwagi dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie...

J.

Witaj zdecydowanie SX lub premiera.SX ma najlepszy stosunek jakość cena, niezłe właściwości rzutowe i nawet niezłe wykonanie.Komfort zaczyna się od 7 gram ale jak potrzeba to i 80 gram pociągnie.Pozdrawiam Paweł.

P.S.na temat okumy się nie wypowiadam nie miałem nie mam i chyba nie chcę mieć.

jaccard... nie wiem jak wygląda Oława na wysokoścu św. Kaśki, ale w Oławie, Oława to taki szczoszek przepływający przez miasto :D... nigdy w niej nie łowiłem niczym większym niż kleniowy woblerek :D stąd moje pytanie. Być może, poniżej Oława mocy nabiera :D.

no troszkę nabiera mocy ta Oława ale bez euforii. I tak zacznę Odry :D

Ponadto Koledzy, patrząc na suchy opis techniczny nie za bardzo potrafię wyłapać różnic praktycznych między Abu SX a STX

Różna ilość łożysk, minimalne różnice w masie i cena.

Czy któryś z nich jest bardziejszy do lżejszych przynęt?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mi się wydaje że mimo wszystko Abu będzie lepszym rozwiązaniem wynika to z tego że multik ma zwykły hamulec rzutowy magnetyczny a nie tak jak w okumie gdzie na pierwszy rzut oka wydaje się że jest to rozetka czy cuś takiego. Wielu kolegów ma problemy z regulacją tego hamulca w okumie...

W wypadku Revo STX pasuje lzejsza szpulka od Revo Premiera - taka powinna sie dac dokupic jako czesc zamienna... o ile nie wyjdzie taniej kupic jakas tuningowa.

Uwaga: Szpulka z hamulcem odsrodkowym (nowy model) pasuje do starego STX-a jedynie przy jednoczesnej wymianie prawego panelu.

• 2 miesiące temu...

Witam,

Pozwole sobie na odgrzebanie starego tematu, gdyz od niedawna posiadam Citrixa i moge go porownac z STXem, ktorego uzytkuje od roku (model 2009)

Na razie mialem okazje wykonac podstawowe testy (rzut przynetami od 8 do 30 g) oraz pobawic sie regulacja hamulca rzutowego w trudnych warunkach pogodowych (silny wiatr)

W odroznieniu od moich poprzednikow zdecydowanie bardziej odpowiada mi praca Citrixa. Plynnosc pracy bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla. Bardzo przejrzysta regulacja hamulca(4 nastawy - free, 3,6 i 9) na pewno ulatwi zycie poczatkujacym adeptom castingu. Pomimo usilnych staran nie udalo mi sie zrobic brody.

W przyszlym sezonie pelne testy w warunkach bojowych.

W TW jest teraz wyprzedaz modelu alumina(blizniak Citrixa z mniejsza liczba lozysk) za 49,99 USD

http://www.tacklewarehouse.com/Okuma_Alumina_Casting_Reel/de scpage-OACR.html

Mysle, ze ciezko znalezc lepszy multik w tej cenie, zdecydowanie polecam!

pzdr