jaccard Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Na początek... Witam wszystkich! Witam wszystkich zarażonych zespołem CRS (tzn.: Choroba Ruchomej Szpulki)Bardzo mi miło, że mogę dołączyć do tego szacownego grona, szczególnie iż jest to choroba, której nie warto leczyć a wręcz ją podsycać. U mnie właśnie się zaczęła Od jakiegoś czasu już śledzę i szperam po tym i podobnych forach z zamiarem skorzystania z Waszego doświadczenia. Uprzedzając głosy krytyczne typu ...użyj wyszukiwarki, już to zrobiłem... Chcę skompletować swój pierwszy zestaw kastingowy, mam jakąś jego wizję i konkretne pytanie:Który z kołowrotków byście bardziej polecili: Abu Garcia Revo STX (ew. SX) czy Okuma Citrix (ew.: Alumina) do tego miało by być: kij 2,10m (max.2,30) c/w 7-28g (ew. 10-30g), plecionka zapewne z przedziału 0,12-0,17mm, jako przynęty gumy typowe 7-20g, etc. Łowienie głównie z brzegu w Odrze i Oławie. Z góry za wszelkie konstruktywne uwagi dziękuję.Pozdrawiam serdecznie... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAUDIO Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witaj na forum.Przeglądarka warta jest obejrzenia. Ja wybrałbym SX, okumy nie oglądałem stąd między innymi taki wybór. Plecionka miękka, ok 15lb, czasem trudno mówić o ich średnicy (bywają płaskie sznurki, powiedzwmy mocno owalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witaj zdecydowanie SX lub premiera.SX ma najlepszy stosunek jakość cena, niezłe właściwości rzutowe i nawet niezłe wykonanie.Komfort zaczyna się od 7 gram ale jak potrzeba to i 80 gram pociągnie.Pozdrawiam Paweł.P.S.na temat okumy się nie wypowiadam nie miałem nie mam i chyba nie chcę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Ja też ABU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Gdzie Ty chcesz łowić w tej Oławie, żeby takim ciężkim sprzętem rzucać )? Odra to rozumiem, ale Oława ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaccard Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Dziękuję za cenne uwagi. Wiem, że to nie najlżejszy sprzęt, ale zakładam że da radę nim operować z gumkami <10g? A takimi w Oławie już chyba można połowić... Źle zakładam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 jaccard... nie wiem jak wygląda Oława na wysokoścu św. Kaśki, ale w Oławie, Oława to taki szczoszek przepływający przez miasto ... nigdy w niej nie łowiłem niczym większym niż kleniowy woblerek stąd moje pytanie. Być może, poniżej Oława mocy nabiera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaccard Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 no troszkę nabiera mocy ta Oława ale bez euforii. I tak zacznę Odry Ponadto Koledzy, patrząc na suchy opis techniczny nie za bardzo potrafię wyłapać różnic praktycznych między Abu SX a STXRóżna ilość łożysk, minimalne różnice w masie i cena. Czy któryś z nich jest bardziejszy do lżejszych przynęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 stx jest 'niby bardziej finesse' niz sx, co rezultuje w ilosci lozysk i cenie ... (hamulec) ... jak koledzy napisali sx ma najlepszy stosunek do cenya zamierzony zestaw wcale nie jest taki ciezki ... powiedzialbym, ze raczej jak najbardziej normalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 stx jest 'niby bardziej finesse' niz sx, co rezultuje w ilosci lozysk i cenie ... (...) Z tą ceną to bym sprawdził... Ja dostałem sx i stx w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaccard Opublikowano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 no właśnie... różnica w cenie wydaje się być niewielka przynajmniej na allegro, jak przez chwilę oba tam były dostępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek001 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Mi się wydaje że mimo wszystko Abu będzie lepszym rozwiązaniem wynika to z tego że multik ma zwykły hamulec rzutowy magnetyczny a nie tak jak w okumie gdzie na pierwszy rzut oka wydaje się że jest to rozetka czy cuś takiego. Wielu kolegów ma problemy z regulacją tego hamulca w okumie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Aktualna wersja STX-a ma hamulec zarowno magnetyczny, jak i odsrodkowy... Mozna sobie (w razie potrzeby) pokombinowac STX2.bmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek001 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Tak przy okazji istnieje możliwość dokupienia lekkiej szpulki? Ile wogóle wazy szpulka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 W wypadku Revo STX pasuje lzejsza szpulka od Revo Premiera - taka powinna sie dac dokupic jako czesc zamienna... o ile nie wyjdzie taniej kupic jakas tuningowa. Uwaga: Szpulka z hamulcem odsrodkowym (nowy model) pasuje do starego STX-a jedynie przy jednoczesnej wymianie prawego panelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Man Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam, Pozwole sobie na odgrzebanie starego tematu, gdyz od niedawna posiadam Citrixa i moge go porownac z STXem, ktorego uzytkuje od roku (model 2009)Na razie mialem okazje wykonac podstawowe testy (rzut przynetami od 8 do 30 g) oraz pobawic sie regulacja hamulca rzutowego w trudnych warunkach pogodowych (silny wiatr)W odroznieniu od moich poprzednikow zdecydowanie bardziej odpowiada mi praca Citrixa. Plynnosc pracy bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla. Bardzo przejrzysta regulacja hamulca(4 nastawy - free, 3,6 i 9) na pewno ulatwi zycie poczatkujacym adeptom castingu. Pomimo usilnych staran nie udalo mi sie zrobic brody. W przyszlym sezonie pelne testy w warunkach bojowych. W TW jest teraz wyprzedaz modelu alumina(blizniak Citrixa z mniejsza liczba lozysk) za 49,99 USD http://www.tacklewarehouse.com/Okuma_Alumina_Casting_Reel/de scpage-OACR.html Mysle, ze ciezko znalezc lepszy multik w tej cenie, zdecydowanie polecam! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 dzięki za odświeżenie.kolega suszy mi głowę o opinię na ten temat.jeśli ktoś jeszcze mógłby coś dodać na temat okumy będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi