Skocz do zawartości

Majorka - co trzeba zabrać ze sobą?

KODZAK1234

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć chłopaki za miesiąc jadę na Majorke z rodzinką i tak myślałem żeby sobie spiningować ze skałki ,troszkę czasu mam na przygotowanie ,

może ktoś był i podpowiedział jakieś zezwolenie trzeba ,no i jakie przynęty :D i czy plecionka 15 power pro starczy  ;) z góry dzięki za odpowiedz pozdrawiam Krzysiek 

Najważniejsze

Krem z mocnym filtrem, buff, czapka, rękawiczki. Dobre buty.

Wędka 20-60 i 9-10ft

Plecionka przydałaby się 20-30lb, koniecznie mocny fluorocarbon albo shock leader

U mnie sprawdzały się smukłe woblery ok 15cm, jigi ok 40-50g (w sensie pilkerowate).

Bardzo rano, albo bardzo wieczorem,

Skały koło głębkiej wody, najlepiej jak jeszcze wieje trochę (zwykle ponizej 20-30km/h to słabo jest akcja).

Ew plaża z dostępem do głębokiej wody, okolice zachodu słońca, najlepiej bez wiatru, jak jest płaska woda. Poppery małe (ok 7-9cm) ale dobrze latające, kawałek trzeba rzucić.

Powodzenia!

• Like 4

Ja łowiłem w innym rejonie - na samym dole Hiszpanii.

Co do ryb, to dla nas był to dość trudny moment. Upał, krótkie żerowanie bardzo wcześnie i bardzo późno, niektóre gatunki (bonito, barracuda, bluefish) praktycznie niedostępne.

Można było liczyć w zasadzie na palometony z brzegu na plażach, mozna próbowac poszukać amberjacków ze skał. Cała reszta raczej z otwartej wody (po za zasięgiem z brzegu). Przy brzegu potrafią się kręcić małe mahi-mahi. Ogólnie obawiam się ze termin niezbyt wędkarski.

https://www.google.pl/maps/place/Club+Calimera+Es+Talaial/@39.3651985,3.2284483,2265m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0xc2abbdfd928c7a3d!8m2!3d39.3651985!4d3.2284483

Same hotele chyba nie dobrze , :) na dziko było by lepiej .W pobliżu jest port może za 100 euro jakąś wyprawę by się udało skombinować .

• 1 miesiąc temu...

No i byłem :) nic nie złapałem :P ale widoki bezcenne , woda krystaliczna ,między skałami gekony ,masakra łowiłem tylko raz pod koniec wyjazdu ponieważ rodzinka wygrała :( już jedną nogą byłem na łodzi na wyjazd (big game) za 200 euro 8 h łowienia, ale pozostało mi się oblizać znowu żonka wygrała następnym razem się nie dam B) .Majorke polecam wszystkim ma swój klimat i na pewno jest tam sporo ryb ,ale jak wszędzie trzeba nauczyć się je łapać ,woda krystalicznie czysta płynąc statkiem w którym burty były przeszklone  widać było spokojnie na 30 metrów dno.

Dodam jeszcze że kupiłem sobie wędkę robinsona i w 5-6 żucie odpadła szczytowa przelotka  :lol: masakra

Na pierwszym  zdjęciu wydaje mi się że stadko barakud poza tym nie widziałem żadnych konkretnych ryb ,być może podchodzą dopiero wieczorem

pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi

post-48396-0-32673900-1500921246_thumb.jpg

post-48396-0-51883400-1500921261_thumb.jpg

post-48396-0-46663000-1500921280_thumb.jpg

post-48396-0-31599200-1500921334_thumb.jpg

Edytowane przez KODZAK1234
  • Like 1

• 5 lat później...
  • 3 tygodnie później...