szeniman Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 no to sie zawiodlem , myslalem ze bedzie to super opcja na pstragi , zostaje jednak klasyka plecka jak na + i zyleczka jak kolo 0 i mniej.... szczerze to spodziewalem sie przegrubienia ale nie o 80% ps. jaka plecioneczke polecacie do lekkich wodbkow na pstraga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 Polecać to polecam ?źyłkę - zazwyczaj stosuję 0,20. Do naprawdę małych, w lecie i nie w miejscu gdzie są du?źe pstrągi to schodzę do 0,18. O,20 na pstrągi to zazwyczaj i tak polecane minimum, zdarza się ?źe i u?źywam 0,25. Dlaczego ?źyłka - zdecydowanie mniej spad?łw i mniej widoczna, na g?łrskich rzekach (zaglądam na Dunajec w okolicy Szczawnicy) nie przeciera się tak łatwo jak plecionka . Zdarza mi się u?źyć plecionki - w ekstremalnych miejscach (zazwyczaj na małych ciurkach, zakrzaczonych)- tam gdzie trzeba jak najcieńszą i wytrzymałą - u?źywam wtedy PP 8lb zielonej. Mam te?ź wra?źenie ?źe na?źyłce łatwiej zaciąć - pstrągi nie odbijają się od niej. Plecionka to zapas i wyjątek. Ponadto dwukrotnie - to ju?ź nie przypadek, nad Białą Przemszą spotkałem się z martwymi ptakami - w obu przypadkach były to s?łjki ???. Oba ptaki wisiały zaplątane w plecionkę pozostawioną na krzakach - w jednym przypadku była to plecionka z woblerem. wygląda na to i?ź ktoś z drugiego brzegu zerwał zestaw z kilkoma metrami plecionki kt?łra po odstrzeleniu wylądowała na krzaku. Niemiły widok. Żyłka częściej pęka na węźle ni?ź plecionka. Nie spotkałem ptaka zaplątanego w ?źyłkę. Mo?źe ptaki sobie z nią radzą ?Przy okazji chciałbym na to uczulić - nie zostawiajcie plecionki czy ?źyłki nad woda. Nie jest cię?źka, a mo?źe jeden ptak więcej po?źyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomSeb Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 Nabylem ta linke w dwoch wersjach 0,06 i 0,12 co sie okazuje przy mierzeniu mikrometrem okazalo sie ze grubosci linki sa zdrowo ale to zdrowo przeklamane 0,06 ma w rzeczywistosci 0,10 ,a 0,12 grubosc 0,16 . Na opakowaniu sa malym druczkiem napisane wlasciwe grubosci 0,06 -> 0,0723 , 0,12 -> 0,13395.No coz jesli linka bedzie porzadna to jestem w stanie przelknac ten belkat marketingowy. Moje pierwsze wrazenia organoleptyczne to skojarzenie z tasma do uszczelniania rur zobaczymy jak sie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 podziwiam upor doszukiwania sie srednicy w czyms, co srednicy miec nie moze ... pare tygodni temu mialem przyjemnosc spotkania z jedny lebskim facetem, pracujacym dla tego instytutu http://www.fraunhofer.de/ ... z glipia frant okazalo sie, ze gostek tez lowi, wprawdzie na muche ale pasja ta sama ... od nitki do klebka lub od kufla do kielszka okazalo sie, ze naukowcy z fraunhofer istitut probowali (po godzinach i dla wlasnej satysfakcji) zmierzyc, obliczyc - i jak tam jeszcze - srednice plecionki ... jakos sie im nie udalo ... a w lechistanie kazdy posiadacz suwmiarki potrafi ... ehhh japonia dawno w tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 G?łwno, g?łwno i jeszcze raz g?łwno. Zr?łbcie test, zwykły pęk i pociągamy za oba końce. Podawana przez producenta wytrzymałość jest 10-cio krotnie zawy?źona. Pora?źka !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomSeb Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 podziwiam upor doszukiwania sie srednicy w czyms, co srednicy miec nie moze ... pare tygodni temu mialem przyjemnosc spotkania z jedny lebskim facetem, pracujacym dla tego instytutu http://www.fraunhofer.de/ ... z glipia frant okazalo sie, ze gostek tez lowi, wprawdzie na muche ale pasja ta sama ... od nitki do klebka lub od kufla do kielszka okazalo sie, ze naukowcy z fraunhofer istitut probowali (po godzinach i dla wlasnej satysfakcji) zmierzyc, obliczyc - i jak tam jeszcze - srednice plecionki ... jakos sie im nie udalo ... a w lechistanie kazdy posiadacz suwmiarki potrafi ... ehhh japonia dawno w tyle Zadnego uporu w tym nie bylo ot zwykla ciekawosc ludzka. Pierwsze slysze ,zeby cos co ma przekroj okragly nie moglo miec srednicy lub nie daloby sie jej obliczyc bez obrazy ale chyba innej matematyki nas uczono. Jak widzisz posiadacz mikrometru (nie suwmiarki) w lechistanie potrafi ,a naukowcy fraunhofer istitut maja z tym problem, swiat zwariowal. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 ja pierwsze slysze, zeby linka ze szmaty miala okragly przekroj ... nie, sorry, slysze te brednie na okraglo ... a z reguly, w chwile pozniej, slysze brednie o mechanicznym pomiarze materialow, ktore mozna zgniesc, splaszczyc lub w inny sposob zdeformowac narzedziem pomiarowym, to zawsze przychodza mi na mysl fachowcy z PRL-u ...milego weekendu i skutecznych pomiarow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiomSeb Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 ja pierwsze slysze, zeby linka ze szmaty miala okragly przekroj ... nie, sorry, slysze te brednie na okraglo ... a z reguly, w chwile pozniej, slysze brednie o mechanicznym pomiarze materialow, ktore mozna zgniesc, splaszczyc lub w inny sposob zdeformowac narzedziem pomiarowym, to zawsze przychodza mi na mysl fachowcy z PRL-u ...milego weekendu i skutecznych pomiarow Bazuje na informacjach producenta czysto marketingowych o okraglym przekroju odnosnie tego produktu. Biorac pod uwage Twoje argumenty na temat wplywu mechanicznych przyrzadow pomierniczych na badany material : sciskajac, splaszczajac dokonujac pomiaru uzyskiwalbym zazwyczaj wynik zanizony ,a nie zawyzony jak to bylo w tym przypadku. Proponuje sie nie dasac ,a raczje zapoznac z dzialaniem chociazby prostego mikrometru. Wybaczysz ale fachowcow z PRL-u nie skomentuje bo sam na codzien do dzis nie swiadomy zapewne korzystasz z ich uslug lub wyrobow... Wycieczki osobiste proponuje zostawic na sezon letni. Pozdrawiam serdecznie, pokojowo i przepraszam ze z blachej sprawy zrobila sie burza w szklance wody. No i jak najbardziej o tej godzinie przymierzam sie do spania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
range1970 Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam,Łowiłem dziś Berkleyem NanoFil. Miałem naw?łj 125 m za 58 zł. Oznaczenie na opakowaniu 0,15; 7,659 kg.Pierwsze wra?źenia:1. leci ok. 20% dalej ni?ź to czego u?źywam ostatnio czyli plecionka Berkley Whiplash 0,06 i ?źyłka 0,22 Trabucco T-force. 2. z kołowrotka schodzi świetnie (skoro daleko lata to musi...) - piszę to bo miałem wypełnione tylko 1/3 szpulki i nie czułem tego wcale.3. nie zakleszcza się (przynajmniej ta grubość)na szpuli, r?łwne, ładne nawoje 2. na opakowaniu piszą zero memory, ha, ha. Pamięć jak w taniej ?źyłce - po nawinięciu na kołowrotek po p?łł godzinie odwija się ju?ź piękna spirala, kt?łra prostuje się dopiero pod obcią?źeniem. 3. na przelotkach - cisza jak makiem zasiał (przelotki Fuji SiC titanium) 4. Moc - nie wiem, wyholowałem dziś szczupaka 70 cm bez problemu, hol spokojny bez zryw?łw ryby.5. subiektywne odczucie z prowadzenia przynęty - wydawało mi się, ?źe jest to p?łł-plecionka tzn. nie miałem wra?źenia, ?źe zestaw jest tak samo sztywny jak z u?źyciem plecionki, to samo było z holem,niby sztywno ale jakby trochę amortyzacji było.To chyba wszystko tak na szybko. PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Witam,Łowiłem dziś Berkleyem NanoFil. Miałem naw?łj 125 m za 58 zł. Oznaczenie na opakowaniu 0,15; 7,659 kg.Pierwsze wra?źenia:4. Moc - nie wiem, wyholowałem dziś szczupaka 70 cm bez problemu, hol spokojny bez zryw?łw ryby. ciekawi mnie czy ktos ma jakies dalsze wnioski (o malo nie kupilem ,06 wczoraj w Glowatce (sa po jakies 60 pln/100m co wydaje mi sie dziwnie tanie - w usa sa po okolo 20$ + marza podatki etc...) Sluchaj jak nanofil w porownaniu do whisplasha? (to najgorsze dziadostwo jakie mialem w zyciu linki 0,06 weszlo 100m na kolowrotek shimano rozmiaru 2500 reszte sobie dopisz oczywiscie pekala przy polowie tego co na pudelku. Co do testowania mocy zylki teoretycznie wytrzymujacej 7kg na 70cm szczupaku to chyba malo miarodajny test (tak na 2-3kg lince bylby odpowiedniejszy) jak z wiazaniem wezlow i srednica w stosunku do nominalu? (tzn jaki miales kolowrotek, ze 125m 0,15 wypelnilo 1/3 szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 @gooral coś mi się zdaję ?źe masz podr?łbę whiplasha bo mi na stelkę 2500 wchodzi gruuubo ponad 200m whiplash crystal 0,06 a na szpulę 3000 prawie całe 300m.Mo?źe masz naładowane za du?źo podkładu z ?źyłki? Co do wytrzymałości whiplasha to nie mam takich strasznych zastrze?źeń, mo?źe jest lekko przeszacowana ale na pewno nie dwukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 @gooral coś mi się zdaję ?źe masz podr?łbę whiplasha bo mi na stelkę 2500 wchodzi gruuubo ponad 200m whiplash crystal 0,06 a na szpulę 3000 prawie całe 300m.Mo?źe masz naładowane za du?źo podkładu z ?źyłki? Co do wytrzymałości whiplasha to nie mam takich strasznych zastrze?źeń, mo?źe jest lekko przeszacowana ale na pewno nie dwukrotnie. nigdy nei daje podkladu (tylko 2-3 naklejeczki z PP).Na mojej szpulce pisalo cos bodaj o 10 kg (kazda inna plecionka podobnej grubosci byla duzo slabsza temu wzialem whisplasha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Panowie czy ktos kto lowil na nanofila moze potwierdzic, ze na szpulce sa dane jak w sklepach internetowych? czy ta linka dostaje magicznych wlasciwosci po przekroczeniu granicy polski?chcialem kupic linke 0,14mm -+wiec wybor (na stronie berkleya) padl na 6Lbs-3kg niech bedzie (0,005 cala x25.4=0,13) lub 8 Lbs 4 kg niech bedzie (0,006x25,4 = 0,15mm) na stronie FM jest tylko 0,12 niemal 7 kg !!!!!!!!!! wg strony berkleya tak mocnego nenofila wogole nie ma - najmocniejszy 12lbs...) oraz 0,15 o wytrzymalosci 7,5 kg + (uwagi j.w.).moze stad sie biora zle oceny tej linki? jak ktos sie spodziewa 7kg (bo tak ma na szpulce w pl) od linki 6lbs to nic dziwnego, ze psioczy na kiepska jakosc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi