platynowłosy Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Witam Panowie może pytanie z gatunku...naiwnych..ale szukam linków do pracy na Nikonie D 80 z podpiętym objektywem manualnym ( bez autofocusa). W tym również, jak ustawiać lampę błyskową, przy manualach. Lampa zewnętrzna też manualna. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 Z tego co wiem to to stare nikkory Ai, AIS bez problemu działają z nowymi lustrzankami nikon. Do tego niektóre z nich są świetne. Nie wiem jak z komfortem ostrzenia, ja miałem kiedyś canona 5dmk2 i ostrzenie manualne było katorgą, teraz mam sony a7 i jest igła, 99% fotek trafionych w punkt i to na jasnych stałkach. Polecam także zainteresować się starymi pentaxami, są tańsze niż nikkory tak samo świetnie zbudowane i obraz jaki generują jest bdb. Ja mam pentax M 50 1,7 , i M 28 3,5 i jestem bardzo zadowolony, 50 deklasuje canonowską nową 50 1,4. Z nikora mam i polecam micro nikkor 55 ais, 20 2,8 ais, 20 3,5 ais, 24 2,8 ais i 105 2,5 ais. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Nie wiem jak w D80 ale miałem kiedyś D200 i ten poprawnie mierzył parametry. Wpisywałeś tylko przysłonę i ogniskową. Wiele zależy też od matówki. Ja wymieniałem na inny model niż fabryka i było dużo lepiej przy manualnym ostrzeniu. Bodajże dwa razy D200 przepalił o 1/3 EV ale resztę z setek zdjęć wykonał dobrze. Aczkolwiek mając 35mm 1.8 zapomniałem o manualach i innych obiektywach. Tego mi brakuje teraz w Pentaxie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi