Skocz do zawartości

Stuki ryobi zauber

drynda

Rekomendowane odpowiedzi

też tak myślę :D ale jak to się mówi z braku laku lepszy kit...

przełożony do innego kijka z powodu amnezji podczas pakowania sprzętu i inny kręcioł został w domu. Rzutów dosłownie kilkanaście większymi wabikami, a konkretniej

perch 8cm pływający płytko schodzący

guma 8 cm na 8 gr główce

rapala shad rap 7 cm pływająca

Na szpuli power pro 8 lb

Także wydaje mi się, że wabiki niezbyt ciężkie, no i nie przesadzajmy ale wydaje mi się, że takie przynęty w pierwszych dniach działania ten kręcioł (niby najlepszy w tej cenie) powinien pociągnąć bez pierdnięcia

decyzja nalezy do ciebie ale jeśli się okaze że coś fabrycznie jest nie tak to leżysz chociaż to mało prawdopodobne.ja kupuję niezbyt drogie malezyjczyki kręcę aż się gwarancja skończy i rozbieram wymieniam teflon na łożyska,wymieniam smar,silikonuje obudowy co by mniej wody się dostawało i kręcę dalej.

• 3 tygodnie później...

Mnie w nim wkurwiała latająca korbka, którą blokowałem podkładką z kartki papieru. Czasem gnojek nawijał linkę na rant szpuli....nie ma cudów za 250pln.

:huh: mój bez jakiegokolwiek przesmarowania jedzie u mnie 5 lat a jest ,,z drugiej ręki, luz na korbce jeśli w ogóle jakiś to ja go nie zauważam, a sposób w jaki nawija nazwał bym wręcz cholernie równomiernym i dokładnym, jak bym go miał wymieniać na coś nowego to tylko za penn slamera! musiałeś mieć wielki niefart do swojego modelu

wracając do tematu. @Jozi chodzi Ci o oliwę spożywczą? to nie jest w żaden sposób ryzykowne?

@Jozi chodzi Ci o oliwę spożywczą?

:mellow:

oczywiście koledze pewnie chodziło o jakąś oliwkę do kołowrotków, lub przynajmniej jakiś zamiennik syntetyczny.. niby można zakropić bez rozkręcania.

jednak biorąc pod uwagę te 5 lat przebiegu, to pasowałoby rozkręcić tą rolkę :D ładnie wyczyścić i dopiero nasmarować/naoliwić. tam jest tylko jedna śrubka i niewiele części.. roboty na kilka minut nawet dla laika.

wczoraj zachwalałem dziś szczękościsk nad wodą, nie za sprawą kołowrotka zaś plecionki miałem ochotę cisnąć nim w odmęty rzeki,

plecionka dostała takiego luzu na szpuli że musiałem sobie szczupaka holować jak na multiplikatorze blokując jej wysnuwanie kciukiem...

przewinąłem ale to samo, więc pewnie będę musiał jakiś podkład z żyłki zrobić :angry:

co do nasmarowania, miałem bawić się sam tym pierścieniem, ale bebechów sam się ruszać boje, tak więc postanowiłem oddać go w dobre ręce do konserwacji

Oczywiście, że chodzi o dobrą oliwkę taką nie do placków :lol: .

Jak można nie rozkręcać rolki 5 lat to sobie nie wyobrażam.Ja rozkręcam przynajmniej raz w roku i czyszczę do sucha.A oliwkę zakraplam conajmniej raz na miesiąc przy intensywnym łowieniu.

Używam oliwki Penna.

• 1 rok później...

Odkręć i naoliw- mnie pomogło. Co do samej konstrukcji to zauber nie jest idealnym cudem techniki. Mnie w nim wkurwiała latająca korbka, którą blokowałem podkładką z kartki papieru. Czasem gnojek nawijał linkę na rant szpuli....nie ma cudów za 250pln.

Krzysztof. U mnie nawój na rant szpuli pojawiał się najczęście,j w momencie gdy kabłąk nie "złapie" linki prawidłowo (na rolkę). Czasem wystarczyło sprawdzić i skorygować jego ustawienie, po skręceniu całości,  względem kosza, na dźwigni zbijaka.

Czasem należy kabłąk lekko przeprofilować.

Luz na mimosrodzie posuwu szpuli. Nie do skasowania. Bez szpulki mniejszy ciężar i dlatego nie słychać.

Z całym szacunkiem dla kolegi Andrzeja luz na mimośrodzie w zauberach....... raczej niemożliwe....tam jest posuw szpuli na wałku. Daj mu smaru na obudowe młynka gdzie obudowa wodzika suwa się i na wałek posuwu szpuli  grubo ale tylko na początku i końcu wałka. Nie smaruj sraksami i mikadasami bo bedzie chodził ciężko jak magiel Smar musi być rzadziutki-delikany.

Edytowane przez michal00kn

a jak myślicie uznają to jako wadę w gwarancji bo w sumie to mam go od wczoraj mogę nagrać filmik z pracą   może coś poradzicie tylko czy jest sens :( , bo ja w tematyce kołowrotków jestem w 100% zielony :lol:  a klikanie tylko słychać jak kręcę kołowrotkiem w pionie jak w innej pozycji to nie :mellow:

Edytowane przez Tomala