Grzesiek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Śmiało wymienisz tylko ciężko będzie dobrać taki sam kolorem jak i rozmiarem .wstaw fotkę przelotki i podaj średnicę otworu jaki pozostał po pierścieniu. Mam sporo przelotek z demontażu moze coś pomogę.Filser, średnica przelotki to jakieś 3.5-4 mm (zmierzone linijką, bo niestety nie mam suwmiarki). Poniżej zdjęcie.Iwan KRK ---problem w tym, że nie mam innych przelotek. Nie wiesz czasem kto w Krakowie mógłby mi to ewentualnie naprawić ? Dawniej wiem, że wędkę można było naprawić w Głowatce na Joselewicza. Ale teraz po zmianie właściciela nie wiem czy jest to możliwe.... Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Do Krakowa mam rzut beretem, więc nie będzie problemu. Znasz jakiś sprawdzony i godny polecenia adres, gdzie można by to naprawić ? www.fishingart.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Tak,jak Filser pisze-wymień samą porcelankę,należy zidentyfikować najpierw,z czego zrobiona jest porcelanka,następnie dobrać przelotkę o tej samej średnicy pierścienia,następnie przeciąć ostrożnie ramkę przelotki (tu znów zawód technika dentystycznego się mocno przydaje),z której chcemy pozyskać wkład i wkleić ją na super glue,ewentualnie na jakiś dwuskładnikowy przeźroczysty klej,chcę dodać,aby wszyscy wymieniacze przelotek przyjrzeli się swoim przelotkom z bliska-fabrycznie montowane pierścienie również są wklejane,zapewniam też,że znacznie większy ślad zostanie po wymianie całej przelotki,niż wymianie samego pierścienia,śmiem twierdzić,że po wymianie pierścienia w ogóle nie będzie śladu.I taka analogia mi się nasunęła-jak złapiecie kapcia,to po wymianie koła wyrzucacie je do śmietnika,czy wymieniacie oponkę? Sam przymierzam się do wymiany pierścienia w pierwszej przelotce w Beastmasterze 270MH o średnicy 30 mm i nie wyobrażam sobie,aby rozwalać omotkę z rowingu węglowego,do tego obok jest napis SHIMANO,po prostu szukam pierścienia z tego samego materiału,wklejam i gotowe . Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez CM Punk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 CM Punk, tylko skąd wziąć taką przelotkę ? Gdzie ją można kupić ? Kupiłbym ze 3-4 różne przelotki (by idealnie dopasować rozmiar) i zrobiłbym to sam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Tak,jak Filser pisze-wymień samą porcelankę,należy zidentyfikować najpierw,z czego zrobiona jest porcelanka,następnie dobrać przelotkę o tej samej średnicy pierścienia,następnie przeciąć ostrożnie ramkę przelotki (tu znów zawód technika dentystycznego się mocno przydaje),z której chcemy pozyskać wkład i wkleić ją na super glue,ewentualnie na jakiś dwuskładnikowy przeźroczysty klej,chcę dodać,aby wszyscy wymieniacze przelotek przyjrzeli się swoim przelotkom z bliska-fabrycznie montowane pierścienie również są wklejane,zapewniam też,że znacznie większy ślad zostanie po wymianie całej przelotki,niż wymianie samego pierścienia,śmiem twierdzić,że po wymianie pierścienia w ogóle nie będzie śladu.I taka analogia mi się nasunęła-jak złapiecie kapcia,to po wymianie koła wyrzucacie je do śmietnika,czy wymieniacie oponkę? Sam przymierzam się do wymiany pierścienia w pierwszej przelotce w Beastmasterze 270MH o średnicy 30 mm i nie wyobrażam sobie,aby rozwalać omotkę z rowingu węglowego,do tego obok jest napis SHIMANO,po prostu szukam pierścienia z tego samego materiału,wklejam i gotowe . Nie za bardzo rozumiem, po co tyle zachodu. Łatwiej jest wymienić na nowa przelotkę. Nawet sladu nie będzie, że wymieniona, jak zrobi się tak, jak trzeba. Wklejona i tak kiedyś wypadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) No to powiem Ci,że wymieniałem kilka pierścionków w swoim życiu,w tym pierścionek w moim Power Loopie jakieś 15 lat temu i siedzi,nic nie wypadło,może po prostu trzeba umieć to zrobić i mieć minimum zdolności manualnych? I nie rozumiem Twojego toku myślenia,bo idąc tą drogą,to wszystkie wklejane porcelanki powinny wypadać,dlaczego tak się nie dzieje?Wiesz,ile czasu zajmie wymiana pierścienia? Jakieś 10-15 minut. A wymiana przelotki? I jeszcze jedno-wymiana samego pierścienia jest o wiele łatwiejsza,niż całej przelotki,bo łatwiej dobrać sam pierścień,niż pierścień z ramką.Do tego kolor omotki też raczej nie będzie taki sam (chyba,że po prostu będzie to nitka,którą zrobiono omotki w fabryce),inny kolor lakieru (widać,że ten kijek już pracował,więc lakier na pewno trochę pożółkł),do tego inna ręka kładąca lakier-zawsze będzie to widoczne,to tak,jak z lakierowaniem samochodów-lakier kładziony poza fabryką prawie nigdy nie wygląda tak,jak fabryczny i nie chodzi mi tu o grubość czy kolor,ale samo położenie bezbarwnego itp. Chyba,że trafi się geniusz lakiernictwa,a do tego warunki będą na tyle sprzyjające,że po prostu się uda. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez CM Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 CM Punk, tylko skąd wziąć taką przelotkę ? Gdzie ją można kupić ? Kupiłbym ze 3-4 różne przelotki (by idealnie dopasować rozmiar) i zrobiłbym to sam....Tak,jak Filser napisał-zrobić dobrą fotkę,najlepiej w świetle słonecznym,możesz do Niego uderzyć,ja też z Nim pisałem na temat mojej i wygląda na to,że uda się dobrać bez większego problemu.Przede wszystkim,co to za kijek,to może po prostu będzie wiadomo,jakie przelotki tam użyto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zaden problem, potrzebny ring o takiej samej srednicy ,klej i dziala u mnie w morskim spinie 5 lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zaden problem, potrzebny ring o takiej samej srednicy ,klej i dziala u mnie w morskim spinie 5 lat.Dokładnie,niektórzy myślą,że pierścienie są wklejane za pomocą kosmicznej technologii,a jest to taki sam klej,którego może użyć zwykły śmiertelnik i siła utrzymania jest taka sama,jak klej puści,to pierścień wypadnie,czy fabryczny,czy wklejony indywidualnie . Jest za to duża zaleta-nie niszczy się fabrycznej omotki,kierujemy się poszukiwaniem samego pierścienia a nie całej przelotki,no i przede wszystkim prostota,czas naprawy i brak śladów ingerencji . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Wysłałem priv do Filsera. Zobaczymy co się z tego urodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 A tu taka instrukcja dla tych,co się boją,nie potrafią,bądź uważają,że się nie da:http://www.amur-team.pl/8-artykuly/31-wymiana-sic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dzięki Filserowi przelotka została naprawiona. Przesłał mi on kilka przelotek o zbliżonej średnicy, wyjąłem pierścień z jednej z nich, wpasowałem go do mojej przelotki, wzmocniłem super glue i wędka jak nowa. Dziękuję Filser ! Jestem Twoim dłużnikiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 No widzisz,a mówią,że się nie da,da się i jak widać,sam żeś sobie poradził,a przy okazji masz wszystko oryginalne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 No i napisz czy nie wypadla :-) po dluzszym użytkowaniu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Witam, złamałem pierwszą i zniszczyłem ostatnią przelotkę w moim ABU GARCIA Veracity 5-20 g 190 cm. Kompletnie nie znam się na budowie wędek. Dlatego proszę o radę w doborze. Na szczycie mam średnicę blanku 1,8 mm - co dobrać godnego? Jakość - średnio/dobra. Fotografie obrazują jaki typ przelotek mam. Czy ktoś na tej podstawie jest w stanie polecić mi konkretny model i rozmiar? Dla mnie laika to godziny poszukiwań. Nie musi to być idealnie spasowane - ale przynajmniej, żeby było dobrze. Jeśli są potrzebne dodatkowe wymiary to oczywiście mogę zrobić. Jeśli komuś odpowiednie przelotki zalegają w magazynie to chętnie kupię je tutaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Zrób fotkę od strony oczka żeby było wiadomo czy to typu "V" czy "Y".Zmierz średnicę zewnętrzna i wewnętrzna pierścienia żeby określić size. Resztę już załatwimy. Kolor ramki też mozesz określić. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Przelotka uszkodzona leży gdzieś w lesie. Natomiast kolejna ma wymiary: 10mm i 14mm. Czyli 2 mm grubości ma obręcz tej przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 fota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 (edytowane) Przelotka uszkodzona leży gdzieś w lesie. Natomiast kolejna ma wymiary: 10mm i 14mm. Czyli 2 mm grubości ma obręcz tej przelotki. Skoro takie wymiary to pewnie jest to #16 (wg Fuji), o ile w miarę dobrze mierzyłeś. Na pewno typu "Y" ewent "V". Strasznie kiepska ta fotka. Wyczytałem z netu że są to przelotki ze stopu tytanu.Jeżeli chcesz polecieć po taniości to kup byle była zgodna z wymiarem i po sprawie.Jeżeli chcesz kupić taką żeby wyglądała jak oryginał to gorzej. http://www.mudhole.com/High-Frame-Spinning-Guides-Model-ZV Pewnie oryginalnie to coś takiego, cena 7.29$ O ile masz w niej pierścień. Edytowane 7 Czerwca 2016 przez trout master 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Bardzo dziękuję za pomoc, właśnie przed chwilą pozamawiałem co konieczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragonexp Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Witam, nie wiedziałem czy dobry wątek wybrałem, jak coś niech moderator przeniesie. Od zeszłego roku używam wędki team dragon long range 2,90 10-28, po jednym sezonie pojawiły się pęknięcia na omotkach, największej i pierwszej największej szczytowej. Największe ryby wyjęte miały koło 90cm, głównie chodzę za boleniem więc kijek nie jest przeciążany. Załączam fotkii: Jest też pęknięcie na korku, które było od nowości. Co o tym sądzicie, czy reklamować? Czy ktoś miał podobną sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Łowisz wędką już rok i jeszcze nie zdążyłeś ściągnąć folii z korka ???Raczej nie masz szans udowodnić, że lakier pękł nie z Twojej winy - zawsze gwarant może stwierdzić, że .... choćby na siłę wyciągałeś wędkę z pokrowca A z tym korkiem, to weź ściągnij folię i odrobina szpachli do drewna załatwi pęknięcie na amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragonexp Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Folii nie ściągnąłem z dolnej części że względu na pęknięcie korka, myślałem że folia trochę to zabezpiecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 To pekniecie na lakierze, to raczej samo sobie nie peklo, wyglada na mechaniczne Kiedys jak zawadzilem przelotka, to wlasnie w taki sposob lakier popekal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 11 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Ciesz się ,że Ci jeszcze ten korek nie zgnił pod tą folią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi