Skocz do zawartości

Uszkodzona przelotka / omotka - co zrobic?

cezorator

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem szczerze że prawie na każdym spinningu z dolnej półki mam takie pęknięcia, które powstawały po wieloletnim uzytkowaniu. Myślałem że wedka za 4 stowy ma lepszy lakier. Uszkodzenie mechaniczne odpada, dbam o tą wędkę, super mi się na nią łowi.

Moim zdaniem reklamacja nie zostanie uwzględniona

PS. jak wiadomo dopiero bolenie >100cm przeciążają... ;)

EDIT: no chyba że szczupaki, OK

łowić! korkowi nic nie będzie (zdjąć folię), a pęknięciem na omotce za bardzo bym się nie przejmował, ewentualnie spróbować naprawić

Edytowane przez Jano

Jeśli chodzi o korek to od razu  powinieneś reklamować ( pęknięcie od nowości ).Folia powinna być od razu zdjęta korek się niszczy . A jeśli chodzi o przelotkę w 90 % zrobione będzie to na gwarancji w najgorszym wypadku 20-30 zł do zapłaty . 

Edytowane przez Piotr.teamdragon

I za jakiś czas, kij trafia na giełdę jako nowy, raz łowiony i z folią na pseudo "korku". Zdejmij ją. Naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy łowią z tym "plastikiem", a bardzo często widzę to nad wodą z tłumaczeniem: "bo korek się pobrudzi".

Pociagnac cork sealem i tez nie bedzie sie brudzil :)

• 2 tygodnie później...

Te pęknięcia lakieru są winą lakieru. Zbyt twardy, za mało elastyczny.

Fakt że przy mocnym przygieciu blanku (hol, mocowanie się z zaczepem do granic wytrzymałości kija) pracuje blank, omotka, stopka przelotki, korek.

mrWhite7 tez ma racje z wysokością przelotki czy złym uzbrojeniu. Przy wedziskach o takim c.w. i wielkościach ryb na nich polawianych najlepsza opcja byłoby zastosowanie przelotek dwustopniowych. Pęknięcie lakieru na pewno by wtedy nie wystąpiło.

• 5 tygodni później...

Nie sadze zeby jakas rybka to zrobila ;) chyba ze zylka z rybką zwisala na tej jednej przelotce. To jest do naprawienia- kupujesz lakier do przelotek PROKOTE u Pana Ireneusza w Fishing Center
i sobie sam malujesz tylko na obrotach jezeli chcesz zeby to wygladalo jak z fabryki.
Korek moze byc skopany nawet w kijach i za 600zeta tak jak u mnie w SG ale to niic strasznego; ten korek sie nie rozpadnie.
Sam mozesz polakierowac. Pierwsze lakierowanie moze wyjsc takie sobie ale nastepne wyjdzie Ci lepiej, tak jak u mnie ;)
http://s2.ifotos.pl/img/omojpg_aaehqqn.jpg

Pęknięcie lakieru na omotce na pewno by nie wystąpiło gdyby:

1) użyto profesjonalnego lakieru dwuskładnikowego a nie szybkiego gówna UV

2) spiłowano odpowiednio stopkę przelotki - ale komu chce się z tym piep..yć

3) użyto odpowiednio cienkich nici,które przesączono by w/w dobrym lakierem

Kto by jednak w Chinach,przy takiej masówce chciał się w to wszystko bawić ?

Czas Panie,czas to ,,piniondz,,

Klasyczny przykład na to,że markowe komponenty (przelotki Fuji Alconite) źle zamontowane nie czynią jeszcze super wędki ale za to ,,Fuji Panie mam na kijku,, ;)

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Kupiłem niedawno nową wędkę za ponad 1000 zł i na jednym z wypadów nieco większy szczupak zaplatał mi się w podbieraku i próbując go wyczepić wyskoczył a akurat pleciona dostała luzu owinęła się o dwie największe przelotki i przegięła je, pękł lakier/klej na łączeniu blanku z przelotką. Ta największa przelotka jak się ją dotyka to jakby coś "strzelało" i moje pytanie brzmi jak to naprawić?? Mam pomysł żeby lekko papierem ściernym zeszlifować uzyskując w ten sposób lepszą przyczepność, następnie odtłuścić i dać kapkę żywicy epoksydowej takiej z OBI bo mam akurat w piwnicy....???? Czy to dobry pomysł?? Może jakiś inny klej? Z góry dziękuję. Dodam, że przelotki są tytanowe a blank MHX. Pozdrawiam!

Przy tej wartości kija zanieś go do pracowni/rodbuildera. Za kilkadziesiąt zł zdejmie, zobaczy czy blank nie ucierpiał, dobierze nic i wymieni przelotki. Śladu nie będzie. Kilka lat temu płaciłem za położenie nowej omotki (pęknięty lakier) w jednej z pracowni 30 zł. 

Pozdrawiam 

Najlepiej niech to zrobi osoba, która ten kijek zbroiła. Wtedy pewnie poprawi to , oraz nie będzie problemów z dalszą gwarancją budowniczego. 

No chyba , że to zbyt daleko , to najbliższy rodbuilder ;)  :)

Edytowane przez miramar69

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam

Kupiłem niedawno używany spinning i zauważyłem, że jedna z przelotek jest częściowo zaklejona najprawdopodobniej lakierem do omotek. Moje pytanie skierowane jest do rodbuilderów. Czy da się ten lakier usunąć z przelotki nie uszkadzając jej przy tym, czy może pozostaje już tylko wymiana przelotki? Za wszelkie wskazówki i informację z góry bardzo dziękuję. Przelotka to Fuji SiC chyba na ramkach tytanowych TYSG.

Pozdrawiam

Grzesiek

post-52424-0-20921200-1517664688_thumb.jpg

Witam

Kupiłem niedawno używany spinning i zauważyłem, że jedna z przelotek jest częściowo zaklejona najprawdopodobniej lakierem do omotek. Moje pytanie skierowane jest do rodbuilderów. Czy da się ten lakier usunąć z przelotki nie uszkadzając jej przy tym, czy może pozostaje już tylko wymiana przelotki? Za wszelkie wskazówki i informację z góry bardzo dziękuję. Przelotka to Fuji SiC chyba na ramkach tytanowych TYSG.

Pozdrawiam

Grzesiek

Przenioslem do wlasciwego watku.