Skocz do zawartości

Uszkodzona przelotka / omotka - co zrobic?

cezorator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poradźcie koledzy czym skleić pękniętą przelotkę - licząc od szczytowej 7 - jednostopkowy SiC w ramce tytanowej.

Dzisiaj nad wodą zauważyłem że coś brzęczy, wyleciał wkład a ramka jest pęknięta przy samej stopce. Wcisnąłem środek i jakoś się trzyma - wiem, najlepiej wymienić ( zrobię to ale po sezonie).

Może skleić środek do ramki klejem typu kropelka ? - proszę o radę - może ktoś to już przerabiał.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...

Czy ktoś wie może jaki wymiar ma blank 100MHXF2 talona? ukruszyła mi się przelotka szczytowa (typ F jak mniemam sądzić) i chcę na biegu wymienić. Nie mam niestety odpowiedniego sprzętu żeby to zmierzyć bo jestem za granicą, więc może ktoryś z was mi pomoże. Jeżeli ktoś ma dostęp na teraz do takiej przelotki (fuji) i może wysłać mi to w liście do UK to prosiłbym o kontakt. Jeżeli nie to pomoże mi to znaleźć odpowiednią tu na miejscu. Z góry dziekuje.

• 2 tygodnie później...

Przyjrzałem się dzisiaj mojemu kijkowi

No i zauważyłem, że pod przelotką (dokładnie pomiędzy jej mocowaniami) odprysnął lakier.

Zastanawiam się czy to tak zostawić czy naprawiać, i jak.

Chodzi mi o pomoc w doborze konkretnego lakieru/kleju epoksy

Myślę, że trzeba to trochę zalać?

nie chciałbym spaskudzić sobie sprzętu.

http://img72.imageshack.us/img72/7987/p4060025.jpg

Witam wszystkich !

Nie bić - jestem nowy

Mam pytanko odnośnie Shimano Beast Master z serii BX.

Potrzebuję wymienić przelotki, ale wydaje mi się, że są mocowane jakąś taśmą węglową a nie nitką. Nie bardzo wiem jak podejść do tematu. Swego czasu Shimano pisało w katalogu o przelotkach wbudowanych w blank. jakieś sugestie ???

pozdrawiam

Maciej

w Bx są już na omotki w starszych modelach zielonych, i Ax były omotki z maty węglowej lipa straszna ciężkie i klikające.żadnego wbudowywania w blank nie było,to marketingowy bełkot.jedyny plus to ze takie blanki po zdjęciu tych lipnych omotek były bez śladu na blanku,a nie jak to często bywa w tych z lakierem i nicią ze ślady zostają

hasior ma rację. To zwykły roving węglowy, można to kupić na aledrogo za parę zł. Jest inny myk, trzeba uważać przy skorobaniu lub szlifowaniu blanku (jeśli jest taka potrzeba). Ta ozdobna faktura widoczna pod lakierem jest wykonana z cienkiego rovingu. Trzeba delikatnie skrobać, aby nie zetrzeć tej warstwy - bo się zrobi łaciaty.

pozdtr.

• 1 miesiąc temu...

To pęknięcie jest dość nietypowe jak na zwykłe niegroźne pęknięcia lakieru przy przelotkach, które najczęściej pojawiają się na styku przelotki, omotek i blanku,- na dodatek jeśli dobrze widzę pod lakieram na przelotce są bąble powietrza...

Wydaje mi się, że jeśli masz taką możliwość powinienneś sie z tym patyczkiem zgłosić do zaufanej pracowni, tam powiedzą Ci na pewno dokładniej czy przyczyna tkwi w nienalepszym lakierze, czy w niechlujnym zalakierowaniu omotki czy jest to coś poważniejszego...

• 8 miesięcy temu...

Witam. Szukałem, ale się nie dokopałem(jeśli źle szukałem, to prosiłbym o przeniesienie wątku), tematu dotyczącego wymiany przelotki. Ale nie szczytowej, bo to nie problem, tylko akurat w moim przypadku, pierwszej od kołowrotka. Wędzisko o 9stopowa muchówka Team Dragon klasie 4-5. Zauważyłem rysy na pierścieniu pierwszej, dwustopkowej przelotki, a nawet lekkie wyszczerbienie wkładu. Ponieważ zainwestowałem w nowe sznury, przelotkę chcę wymienić, bo szkoda linek...

I teraz chodzi o to, jak się do tego zabrać, żeby nie było potrzeby przezbrajać całego wędziska. Jak zdjąć istniejącą omotkę, aby nie zostawić(lub zostawić jak najmniej) śladów, itd itd.

Ewentualne "fotostory" mile widziane ;)

Pozdrówka

Kamil

Dzięki Panowie za podpowiedzi ;)  W takim razie muszę poszukać, gdzie moja 2 połowa suszarkę schowała  ;)

Jak stwierdzisz ,że sam nie podołasz podjedź do FishingRod we Wrocławiu :)

No właśnie chodzi o to, że muszę dać radę ;) Przecież to tylko jedna przelotka. A blank w kącie czeka na uzbrojenie już ho ho ho...Już chyba dojrzał..