Skocz do zawartości

Uszkodzona przelotka / omotka - co zrobic?

cezorator

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy temu...

Witam.

Sprawa dotyczy wędki TBC76MHMF

Po dzisiejszym łapaniu zauważyłem pęknięty lakier w miejscu gdzie kończy się omotka od strony pierścienia. A dokładniej jest to 4 przelotka od dołu przelotka na pojedyńczej stopce.Gdy złapałem ją w palce to została mi w rękach. Pytanie. Czy trzeba robić odnowa omotke, lakier. Czy można włożyć przelotke pod omotke i polakierować?

Z góry dzieki.

Po 2 latach zaczął odchodzić lakier z blanku. Amerykanie kazali przysłć zdięcie. Po wysłaniu zdięć przszła wiadomość żeby umyć blank :)  Po ponownym  wysłaniu zdięć  kazali wysłać kij. Wysłałem po zakończeniu łowienia czyli w styczniu. Po dwuch miesiącach przysłali nowy kijek, był tak sprawdzony że nie było się do czego przyczepiś (w starym były nadlewki lakieru które musiałem pousuwać). Czyli ta gwarancje to nie taka jak w polskich firmach z którymi miałem styczność.

Jeżeli nie chcesz płacić za przesyłkę i masz kanał po przelotce w omotce to namocz stopkę przelotki w kleju kropelka i szybko włóż

w to miejsce gdzie była.Nie polecam tego jak się ma gwarancję.

Przecież "agresywnymi'' klejami nie wolno traktować blanków !!!

Co najwyżej klej termiczny. Posmarować nim stopkę przelotki 9 na gorąco) i po ponownym mocnym podgrzaniu wsadzić na miejsce. Ostrzegam, rozwiązanie chwilowe a gwarancja idzie się paść !!!

• 7 miesięcy temu...

Proszę o szybką radę dziś, odebrałem nowy patyk dokładnie Mikado inazuma flash perch. I jest taki problem, że jedna przelotka ucieka z lini nie mocno, ale oko gryzie i moje pytanie jest takie przeszkadza to w sprawach technicznych: rzuty, akcja itp. Czy lepiej odesłać kij do sklepu ?

Wysłane z Samsung Galaxy GIO.

Wszystko zależy na ile odbiega. Przy małych odchyleniach nie ma znaczenia. W skrajnych zmniejszy długość rzutu w jakimś tam małym czy wręcz minimalnym stopniu. To kwestia raczej psychologiczna :)

Jeśli Ci przeszkadza poproś o wymianę.

Powiem tak wpadł mi taki pomysł żeby wymienić wszystkie przelotki na Fuji Alconite lub Hardloye ew. same przewinięcie bo tu Chinczyk nie dał popisu. Można by odesłać, ale nie wiadomo co wróci.. a koszty wysyłek to 2/4 nowych przelotek. A blank moim zdaniem warty zachodu.

Edytowane przez Spinnigista

• 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie pomocy !!! :) Z mojej odległościówki z drugiej przelotki od szczytu wypadł środek :( I została sama druciana przelotka. Jak
uzupełnić ten środek ? Czy to ceramiczne wypełnienie można gdzieś kupić(a jeśli tak to gdzie i za ile ) i potem osadzić je np. na super glue, czy też muszę oddać całość wędki (tzn. jej szczytową część) do serwisu ? 

zamontuj nową przelotkę, możesz samodzielnie, możesz w pracowni - kraków blisko... wkładów ceramicznych się nie wymienia.

Do Krakowa mam rzut beretem, więc nie będzie problemu. Znasz jakiś sprawdzony i godny polecenia adres, gdzie można by to naprawić ? 

Znajdź przelotke w tym samym rozmiarze. Podgrzej i wycisnij pierścień. Potem Podgrzej przelotke na wędce i wciśnij pierścień. Na koniec wykalaczką delikatnie na styku klej typu kropelka.

Robiłem tak kilka razy i śladu nie ma po wymianie. Trzyma się kilka sezonów. To oczywiście nieprofesjonalnie zrobione i lepiej wymienić przelotke całą u fachowca.

• Like 1