Skocz do zawartości

Blanki Gawas

woblerek48

Rekomendowane odpowiedzi

Zapukaj do Patryka1125 , on ostatnio składał GAWASy.

Mariusz ja już z kolegą na ten temat rozmawiałem, niestety tego do 25g w rękach nie miałem.

Warszawiak jak zrobi to porównamy do naszych Błońskich Xzog Megabassów Phenixów i damy znać :)

Tomek, w takim razie w środę możecie uderzać na testy bo kijek bedzie u Arka we wtorek. Czeka na zapakowanie.

Ścianki w modelu do 40g

post-46877-0-52266600-1453441164_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...

Ostatnio wpadł mi w ręce najsłabszy Gawas Conquer GB 120X J/66 cw.  25g moc PE. 04-08

Mając chwilę czasu założyłem na szybkiego przelotki na taśmy i pouginałem go trochę. Niestety nie maiłem asystenta, linka zawinięta na dłoni więc fotki najlepsze nie są ale co nieco widać.

500g                                                700g

post-46877-0-99272000-1455564901_thumb.jpgpost-46877-0-12726900-1455564933_thumb.jpg

700g pod innym kątem                       1500g

post-46877-0-81716400-1455565582_thumb.jpgpost-46877-0-34995800-1455564999_thumb.jpg

ścianki

post-46877-0-03599300-1455565208_thumb.jpg

blank szybki, sprężysty, stabilny -praktycznie odrazu po wymachu wraca do pozycji wyjściowej. Porównując do oczko mocniejszego brata myślę, że komfort łowienia zacznie się od 5g wabika do 25g.

a tu wędka na tym blanku w akcji

Edytowane przez Patryk1125
  • Like 2

Na tej ściance do ugięć dużo lepiej widać  :good:

c

Na groszkach ugięcia były mniej czytelne (osobiście nie mam nic przeciw groszkom)

Zgadza się Janusz :)

Na groszkach trochę się zlewa. Wykorzystałem okazje przy małym remanencie i cyknąłem na ścianie:)

Niestety kolejne będą już na groszkach lub świeżym powietrzu.

Jak sądzisz, mocniejszy niż Taka 3 kg czy porównywalny?

Ten model jest ciut słabszy, do taka-g 3kg porównywalną moc będzie miał ten o oczko mocniejszy GB 120X J/65.

Jeśli chodzi o samą charakterystykę pracy to są to różne blanki. Chodzi oczywiście o porównanie taka-g do Gawas conquer.

• 2 tygodnie później...

witam Blank już w pracowni - Gawas conquerdo 25g. .Miałem w rękach .Odczucie mięsisty i ugięciu jest pod moje oczekiwania 5g może jakieś 8g i górna granica 25g.Jestem bardzo zadowolony z zakupu a reszta okaże się w praniu.

Edytowane przez woblerek48

witam Blank już w pracowni - Gawas conquerdo 25g. .Miałem w rękach .Odczucie mięsisty i ugięciu jest pod moje oczekiwania 5g może jakieś 8g i górna granica 25g.Jestem bardzo zadowolony z zakupu a reszta okaże się w praniu.

Mam takowy blank i zgadzam sie z kolega. Pod obciazeniem pieknie pracuje. Czeka na materialy do uzbrojenia :)

• 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 5 lat później...

Witam, mysle nad zakupem wędki gawas conquer. Mianowicie interwsuje mnie model GB 120X J63,czyli do 60g, czy jego cw jest opisane dokladnie? Chciałbym przeznaczyc ten kij do lowienia na Twitche. Czy lepiej wziac ten do 100 gram

Mam ten blank w wersji cast, myślę że jego realna górna granica to jakieś 40g, blank już raczej niedostępny.

Witam, mysle nad zakupem wędki gawas conquer. Mianowicie interwsuje mnie model GB 120X J63,czyli do 60g, czy jego cw jest opisane dokladnie? Chciałbym przeznaczyc ten kij do lowienia na Twitche. Czy lepiej wziac ten do 100 gram

Musisz określić wielkość i rodzaj przynęt bo te gawasy maja dosyć cienkie i spolegliwe szczyty , o ile dalej jest potężny przyrost mocy i z holem czy ładowaniem nie ma problemu to stricte pod twitcha tym większym woblerom czy głębiej chodzącym możesz nie nadać odpowiedniej pracy

Cos typu jmc harvester 13 cm - 24 gram.

Max ciezar przynety wlasnej to do 30 gram. Twitche chodzace do 1,5 metra

No to i rzuci i poprowadzi tylko szczyt będzie bardzo bezwładny i w moim odczuciu nie nadasz fajnej pracy przynęcie, pod twitcha mocniejszego robię osobiście 100tki i 120stki , co do tego o którego pytasz to nawet relatywnie słabsza mocą taka G będzie lepsza bo ma bardziej tepy szczyt, jeśli chcesz dobrać delikatniejszego gawasa to proponuję przyciąć szczyt albo poprostu inny blank :D Edytowane przez Profil_Nieaktywny