admin Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Witam Was wszystkich gorąco,Dzisiaj troszkę tekstu dla wszystkich tych, którzy kochają sprzęt. Postanowiłem opisać nowy kołowrotek, który całkiem niedawno pojawił się w ofercie Shimano - Antares DC7 LH. Ponadto, przy okazji omawiania szczegółów technicznych, postanowiłem przekazać troszkę wiedzy castingowej. Mam nadzieję, że będzie ona przydatka i każdy na tym skorzysta. Zapraszam serdecznie do lektury testu. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Rzetelne podejście do tematu. Jestem castingowym laikiem i sprzęt w tym zakrecie cenowym jest dla mnie tak samo osiągalnym jak i lot na księżyc, ale czego nie można mieć, można o tym poczytać . PS Pewnie po jakimś czasie cena tego cudeńka trochę spadnie. Jednak w takiej chwili przypomina mi się rysunek Mleczki: Bardzo biedna rodzina. Mąż czyta gazetę i znad niej mówi do żony - Kochanie ceny jachtów spadły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Cześć,Zgadza się Sławku ten kołowrotek jest bardzo drogi. Myślę jednak, podobnie jak Ty, że już całkiem niedługo będzie można go kupić po znacznie niższej cenie. Na eBayu widziałem już oferty o 100$ niższe. Oczywiście intencją tego artykułu jet przedstawienie nowości czytelnikom jerkbait'a i przekazanie pewnej wiedzy. Ponadto w podsumowaniu można przeczytać, że zakup tej maszynki nie gwarantuje porażającego wzrostu długości oddawanych rzutów z czym marketingowo był związany zawsze system DC. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Tak czy siak kawal porządnej maszyny... jest na co popatrzec ale i w jakim celu doskonalic technniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Bardzo podoba mi się tekst Remka. Opisał w asrtywny sposób swoje próby i wrażenia. Jednak najważniejsze są chyba wnioski, szczególnie jeden. Skuteczne używanie multiplikatora nie zwalnia człowieka od myślenia jak w kołowrotku stałoszpulowym. Właśnie takie podejście najbardziej mi się podoba. Technika nawet najwyższa nie załatwi za nas problemu. Trzeba się nauczyć rzucać i tyle. Remek wspomniał o Subaru. To dobre porównanie. Kilka lat temu miałem przyjemność oglądań kawałek Historycznego Rajdu Monte Carlo. startowały różne wiekowe samochody. Między innymi Porsche 911 Carerra, Lancie Stratos i podobne potwory. Wygrał zawodnik na starym Morisie Mini Coper. Jak to możliwe zapytacie, taką pchełką na malutkich kółkach? A jednak. Po prostu facet umiał szybko jeździć po śniegu.Tak samo z Antaresem DC7HL. Najpierw trzeba się nauczyć dobrze rzucać.Więcej takich testów Remku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 No a tu http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_AntaresDC.htmjest cena kej maszynki 599 $ No to jest trochę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Wiem Remku jaki jest cel tego portalu i w pełni się z nim zgadzam. Fajnie jest poczytać o nowinkach (choć jak wspomniałem nie kupię ich z wiadomych względów). Ciekawi mnie tylko kto tu będzie następnym posiadaczem tejże maszynki (albo chociaż ją pomaca ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Ponownie cześć,Właśnie przybiegłem z wieczornej wiślanej wizytacji. Jedno branie w drugim rzucie ładnego bolenia ale mądrala był bardzo ostrożny i nie zapiął się ale ... do sedna. @Thymallus znam podobną historię. Mój kolega, który jest zresztą też wędkarzem uczył się sztuki rajdowej jazdy. Na początku kupił Subaru STI. Oczywiście było to niesamowite auto, które dawału mu wielkie możliwości jednak w KJS'ach nie zajmował wysokich lokat. Później jednak wraz ze wzrostem swoich umiejętności (trenował pod okiem na prawdę wysokiej klasy specjalisty, a ponadto to bardzo utalentowany gość) kupił sobie Subaru Justi (mały stary samochodzik) za 6tys PLN. Co się okazało? Jego umiejętności były tak wielkie, że zaczął wygrywać ze wszystkimi. Więc jego koledzy, którzy mieli Mitsubishi, Subaru, Porshe zaczęli szukać na giełdach samochodowych również takiego auta. Oczywiście Ci, którzy znaleźli mieli jeszcze gorsze wyniki niż w swoich wypasionych autkach. Praca, ciężka praca przez 5lat oraz umiejętności dały mu po prostu zdecydowaną przewagę właśnie w aucie za 6tys PLN a nie za kilkaset złotych. Tak samo jest z castingiem i z innowacyjnymi rozwiązaniami. Osobiście do testów podszedłem bardzo optymistycznie. Ostatecznie też skończyły się optymistycznie bo okazało się, że dla potrzeb wielu z nas kołowrotek za 125 USD (mówię o shimano scorpionie 1001) załatwia prawie wszystko. Tak samo jeśli chodzi o jerkowanie. Oczywiście można kupić conquesta DC ale na prawdę można łowić z duuużym powodzeniem C3 za 65 USD. Szanse na złowienie metrówki są porównywalne. Jeszcze chiałbym przytoczyć jeden przykład. Nie pamiętam o kogo dokładnie chodziło ale spotkałem się z opinią jednej osoby, która w US używała Antaresa DC oraz AR. Osoba ta, chyba zawodowo łowiąca bassy, stwierdziła, że Antaresem AR rzuci dokładnie tak samo daleko. Tak więc mi można nie wierzyć, mówić ... o on kiepsko rzuca ale osoba, która łowi zawodowo chyba jest godna zaufania. Ona również podkreślała - płynność i technika ... to najważniejsze. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Ładne cacko. Rodzi się jednak pytanie jak to cacko radzi sobie z plecionkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Remku, opis pierwsza liga (nie mylić z Orange Exstraklasą ).Miałem okazję porzucać tym cackiem. Zajefajna maszynka (niebo w ręce). Zwłaszcza podoba mi się dźwięk wydawany przez ToTo podczas rzutu (normalnie silnik Hayabusy podkręcony do 15000 mph- ale oczywiście o wiele ciszej). Normalnie ten dźwięk działa na drapieżniki jak zanęta w koszyczku na leszcze (o czym Remku zapomniałeś wspomnieć ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Taaaak.... krawaty wiąże i usuwa ciążę.... No cóż, ja to traktuję jako ciekawostkę z gatunku technologii kosmicznych.Jeszcze brakuje wędziska z wbudowaną echosondą, GPS-em i handgranatem zamiast podbieraka A poza tym świetny opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 sprzet piekny jednak cena...moge sie tylko pocieszyc ze w nowej wersji curado ktorej jestem szczesliwym posiadaczem sa takie same gumki na korbce pozdrwiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Nie przesadzaj ... curado to fajna maszynka. Którego masz? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 to tez nie narzekam kupilem CU-201DPV pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2006 O ... fajna sprawa. Myślę, że stosunek możliwości, które można wyciągnąć do ceny jest lepszy w przypadku Twojego nabytku niż w przypadku Antaresa DC. Przy okazji zapomniałem dodać o jeszcze jednej sprawie. W przypadku ustawienia DC na tryb Long Cast (w Conqueście to 8 tryb, a w Antaresie DC to L i powyżej 4) może się wydarzyć taka sytuacja, że linka, podczas rzutu, potrafi pęknąć w połowie długości. Mianowicie rzucamy i wabik leci ... w pewnym momencie zaczyna hamować a szpulka nadal kręci się z ogromną prędkością i ... powstaje broda ale szpulka ma taką prędkość, że przerywa linkę. Nie jest to częst ale potrafi się przydarzyć. Dlaczego o tym piszę? Tamie zdarzenie miało miejsce na początku mojej nauki z DC i to kilka razy (przyznaję się bez bicia). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Cześć,Odkopuję troszke temat bo znalazłem 5 minutowy filmik prezentujący połów bassów morskich za pomocą DC7. Być może kogoś to zainteresuje. Na filmie widać jakie wędki lubi Antares DC i z jaką energią wykonywane są rzuty. http://fishing.shimano.co.jp/body/instructor/lure/mov/060626 h.wmv PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2006 calkiem nieźle chłopak sobie radził. a i przynęta zbyt wielka nie była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2006 Jeszcze przy okazji nowa zabawka Daiwa TD A.o.i. Wersja limitowana http://japantackle.com/Daiwa_reels/Daiwa_TD_Aoi.htm PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2006 obejzyjcie sobie oferty sklepow z usa, zilliony, steezy i cala reszta bandy jest wszedzie do kupienia, od BPS do cabelasa wedki steez takze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2006 To bardzo ciekawa i odważna propozycja. Cena zabójcza jak dla mnie. Pojemność szpuli standartowe jak dla Daiwy czyli 12 lbs/100 yds. Widać po tym modelu, że walka na górze trwa. Model zdecydowania droższy od Conquesta 101DC i tylko nieznacznie tańszy od Antaresa DC7. Z opisu wynika, że ma unowocześniony hamulec typu R+. A to oznacza, że podczas rzutu jest cichutki jak nietoperz. Nie tak jak wersje wypasione elektronicznie typu DC lub tradycyjne MagForce V. Będzie nawet cichszy od Curado w którym słychać bloczki, które trą oo pierścieniu.Trzeba poczekać na pierwsze recenzje tego cudeńka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 5 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2006 Trzeba poczekać na pierwsze recenzje tego cudeńka. Thymallus, nie podpuszczaj mnie Mnie osobiście bardzo podoba się Daiwa Steez. Chętnie taką bym wciągnął do wędki powiedzmy 3/4 oz. Widać, rzeczywiście, że walka trwa chociaż Daiwa TD A.o.i. to typowy tuning TD-Z, a to już powtórka z rozrywki np. poniżej tuningowana przez ITO PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 Dobrze, że w chwili obecnej bardziej choruje na ANTKA AR niż na daiwy, bo znowu by sie pomieszało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 Cześć,Pozdrowienia z Giżycka, a właściwie z Wilkasów Siedzę sobie właśnie nad Tajtami. Polecem, celem uzupełnienia wiedzy o konstrukcji Antares/Clais DC7, lekturę testu tego kołowrotka na TackleTour. Bardzo dobrze opisane i co ciekawie w wielu miejscach potwierdzające spostrzeżenia z artykułu na naszej stronie. Link do recenzji tutaj http://www.tackletour.com/reviewshimanocalaisdcreview.html PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 6 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2006 Cześć,Mała aktualizacja. Dla miłośników castingu podaję lokalizację kilku ciekawych filmików nie tylko o Antares/Calais DC http://fish.shimano.com/publish/content/fish/sac/us/en/media _and_events/video.html Miłego piątku! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Witaj Remek!Dwa pytanka odnosnie Antaresa DC7 :- jakie łożyska kulkowe ma Antares, zwykłe metalowe czy ceramiczne,- czy klapka nad wodzikiem jest otwierana.Trzecie pytanko prywatne: czy nr GG do Ciebie jest aktualny?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi