Skocz do zawartości

Kołowrotek muchowy do 6 stówek

Bugi86

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, poszukuję kołowrotek muchowy do 600zł do wędki w 4 klasie. Najważniejszy dla mnie jest precyzyjny hamulec oczywiscie jak na tę kwotę, z dużym zakresem regulacji. Terkotka jeśli w ogóle to raczej cicha. Wygląd ma dla mnie znaczenie drugorzędne, ma zmieścić linkę i zapas przynajmniej te 30m. Jest już w czym wybierac widziałem lamsona parę modeli vision orvis wychwood są nowe hanaki. Pytanie z czym mieliście do czynienia i co polecacie. Nie chcę używek :) Pozdrawiam

Wybrałbym Lamsona, ze względu na bezobsługowość, świetny hamulec (nawet w najtańszych modelach jest ten sam hamulec co w najwyższych), możesz wyłączyć terkotkę poprzez wykręcenie pręcika, który "trze" o zębatkę. 

Z pozostałych marek wymienionych przez Ciebie zastanowiłbym się jeszcze nad orvisem i visionem, to również świetne kołowrotki. Hanak to brandowany chińczyk, natomiast wychwooda nigdy w rękach nie miałem, dlatego nie mam zdania.

Wszystkie wymienione są niezłe, hamulce przyzwoite ale Lamson Liquid moim zdaniem wychodzi na plus. Wykonanie naprawdę dobre, hamulec bardzo dobry, niska waga, cena nawet bez promocji co najmniej adekwatna. Można go tez kupić w wielopaku z trzema szpulami za nieco większe pieniądze i mieć kołowrotek na lata i każdą okazję.

• 2 tygodnie później...

To ma być do jakiego kija do nimfy do suchej jaką długość ? Do kija 4# 11' używam Mikado mlx świetnie wyważa kij kołowrotek wygląda pięknie jest katowany juz 4 lata hamulec poezja nic mu nie jest, ostatnio również zakupiłem ross Eddy 3/4 Do kija 8.6 4# coś około 300 zł. Przeszedł testy bojowe na Sanie no i rossy nie zawodne takie dwie propozycje :)

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Hej, poszukuję kołowrotek muchowy do 600zł do wędki w 4 klasie. Najważniejszy dla mnie jest precyzyjny hamulec oczywiscie jak na tę kwotę, z dużym zakresem regulacji. Terkotka jeśli w ogóle to raczej cicha. Wygląd ma dla mnie znaczenie drugorzędne, ma zmieścić linkę i zapas przynajmniej te 30m. Jest już w czym wybierac widziałem lamsona parę modeli vision orvis wychwood są nowe hanaki. Pytanie z czym mieliście do czynienia i co polecacie. Nie chcę używek :) Pozdrawiam

Witam - czy ktos miał w ręku te szpulki zapasowe do Hanak?

https://bogdangawlik.pl/product-pol-14060-Hanak-Szpula-River.html

Wyglądają na necie jakoś mało wiarygodnie/zbyt delikatnie,

To nie tyle szpule co kasety. Hanak River to kołowrotek kasetowy, kasety są z tworzywa (poliwęglan czy coś w ten deseń) i mogą stwarzać delikatne wrażenie. 

na FF jest ciekawy kaseciak

http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=99458&offset=0

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 1