Skocz do zawartości

Puf z fajki

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Przebrnęliśmy już przez temat what's your poison

Ale przyznaję, ze jest coś co mnie zauroczyło dawno temu, po wielu oporach na belonach trafiłem na zapalonego fajczarza z Przyjaciół Raby i się zaczeło.

Pykacie fajki? Jakieś ulubione tytonie?

Jak dla mnie to w zasadzie kilka: Black Velvet, Peterson Gold Blend, Luxury i Belle Epoque.

Mimo wielkich oporów, nawet reszta domowników zaakceptowała ten zwyczaj (bo póki co nie nałóg) i nie kręci trąbami. Wielka przyjemnośc i te zapachy...

Musiałem sobie wszystko przypomnieć. Fascynacja z przełomu późnych lat 70-tych i początku 80-tych. Próbowałem i zasmakowało mi. Pierwsza fajka, hand made w Polsce z drewna wiśniowego. Piękna i dobra do wolnego palenia. Tytoń, głównie holenderskie, ulubiony Captain Black.

Rok 82-gi, pierwszy wyjazd do UK i nowa fascynacja fajkami Alco i Falcon. Tytoń - mieszany. Szwagier (R.I.P.) nauczył mnie komponować własne mieszanki. I tu ciekawostka: do hermetycznie zamykanego słoja z mieszanką tytoni dodawaliśmy plastry pomarańczy i cytryny (za skórą). Trochę przesadziłem z hermetycznością - tytoń spleśniałby. Słój był zamknięty dużym oryginalnym korkiem (oddycha).

Dla mnie palenie fajki to ceremoniał, trochę dłuższy niż palenie cygara, a ja jestem zwykły palacz, więc papierosy zwyciężyły.

A szkoda!

Danwno,dawno temu i moze raz probowalem .Zadlawilem sie i tak sie skonczylo .Dla niepalacego drewniak jest zabujczy .

Za to nie stronie od faji wodnej od czasu do czasu nie za czesto ale sie zdarzy .Rewelka o smaku(tez) jaboszko (turecki warjant)i do tego Talizman .Albo dobrze zchlodzoone piwko i mozna pufac cala noc .

pozdrawiam Termos

Zapach fajny to fakt :D ale tylko zapach :D

Ależ! A cały ceremoniał, a puszczanie kółek? A przyjemne grzanie w dłoni w chłodny dzień?

Ale fakt, od zapachu się zaczyna.

Uwielbiam zapach fajki i dlatego zacząłem palić. Nie trafiłem niestety w Poznaniu na dobrze zaopatrzony sklep (chociaż szczerze mówiąc - nie szukałem) więc raczę się jakimś poniatowskim. Wcześniej najczęściej Alsbo.

Piękna sprawa.

Co prawda z tytoniem rozstałem sie definitywnie 18 lat temu jednak niewielki sentyment do fajki pozostał. Nawet na mojej bibliotece stoja sobie trzy fajeczki, które, po latach, zupełnie utraciły swoisty zapach. Wiele szkody fajczarstwu wyrządziła Amphora. W swoim czasie jedyny praktycznie z nieco lepszych tytoni dostepny w Polsce. Ale kto zaczyna fajkę z tytoniem Viginia, który jest podstawą wspomnianej Amphory, ten prędko się nią rozstanie. Niemiłosernie początkującego szczypie w język. Pamietam lubiłem Golden Ambrosie MacBarena i bodaj Gold of Denmark tegoż produceenta, gdzie Virginia była złamana bodaj Burleyem.

U.