Skocz do zawartości
  • 0

Haswing Cayman B55 12V

-PYTOON-

Pytanie

Witam,

Szukam informacji od użytkowników na temat silnika:

http://haswingusa.com/products/cayman/

Najbardziej interesują mnie informacje:

1. Jak wygląda jakość/żywotność tego modelu?

2. Jak wygląda transport silnika na łodzi przewożonej na przyczepie? Czy trzeba go w jakikolwiek sposób dodatkowo unieruchamiać?

3. Jak wygląda prędkość w porównaniu z elektrykiem zamontowanym z tyłu łodzi? Na mojej Minn Kota Traxxis 55lb uzyskuję prędkość pomiędzy 5 a 6 km/h.

4. Czy przewożenie silnika w czasie deszczu na łodzi przewożonej na przyczepie jest dopuszczalne?

Mam miejsce przewidziane pod jego montaż na dziobie łodzi i tym samym chciałbym przenieść trochę ciężaru na przód, który zbilansuje masę spaliny na tyle łodzi.

Pozdrawiam,

Krzysiek

Edytowane przez -PYTOON-

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wczesne modele...takie z przed kilku lat się psuły...i to często.  Teraz jest OK.  Ale minnkotę ultegrę za 2000 dolarów też wycofali ze sprzedaży bo pierwsze modele sie psuły...czyli zdarza się.

Można przewozić bez problemów tylko ogranicznik zanurzenia przesunąć na maxa do przodu, deszcz też mu nic nie zrobi.

Prędkości nie mierzyłem...bo to nie do tego służy.

Zalety: CENA 1800 zł z pilotem + dopłata za nożny chyba 450. Można dokupić podstawę szybkiego wypinania (250 zł).

Wady: Cały czas się palą diody kontrolne, nawet jak silnik jest podniesiony...wyłączałem zasilnie.

Łatwo połamać te wystające z przodu elementy obudowy o pomost itp.

Pedał nożny jest na kablu...lepiej bezprzewodowy.

Pedał nożny ma włącznik ON-OFF...a lepiej by było OFF-(ON) ...czyli żeby sam się wyłączał po puszczeniu klawisza.

I tak jest wart tej ceny.

• 0

Witam,

podbijam temat - jak z głośnością pracy ? Zależy mi na bezgłośnym silniku - chodzi o napęd przód/tył - obrót głowicy na pewno będzie słychać, bo to pewnie silnik krokowy z przekładnią. Jak sprawuje się cayman ? Myślę nad dokładką obok haswinga 2HP, który nie pozwala płynąć 0,5km/h niestety i jest głośny jak mikser kenwood dla profesjonalistów :( Chciałbym, aby ten cayman był tylko i wyłącznie do wolnego spinningowania - jego zaletą dla mnie jest sterowanie nożne.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Mam kupiłem - zdjęcia wrzucę później.

Pytanie do użytkowników - czy bateria w pilocie wytrzymuje Wam cały dzień wędkowania ? Ja po około 100 użyciach musiałem podładować, bo nie wysyłał komend do silnika.

Czy ktoś korzystał z pedału na kablu do sterowania ? Jak się sprawuje to 'cudo' ? 

Dziękuję,

Mariusz

• 0

Kupiłem 'na próbę' pedał zdalnego sterowania tym silnikiem po bluetooth (dedykowany do Caymana 55lbs z GPSesm) - i...  niestety nie da się sparować z silnikiem - gdyby ktoś znał sposób to poproszę. Umówiłem się ze sprzedającym, że w razie niepowodzenia w parowaniu wymieniam na kablowy - chociaż on nie da takiej swobody jak "placek" po BT.

Swoją drogą pedał całkiem solidnie wygląda, do obsługi trzeba mieć stopę > 38 (dziecko nie sięgnie). Jeśli chcecie zobaczyć fotki itp zrobiłem całą kolekcję :)

Mariusz

• 0

Mój notorycznie rozłącza się z pilotem - później sparować go to czasem masakra :/ może kwestia softu - nie wiem . Po sezonie poleci chyba na gwarancję :/

Masz ten model z tego roku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Werem

• 0

A w sumie może ktoś podpowie jak ten temat rozwiązać : są momenty że pilot po przejściu w tryb spoczynku nie może się połączyć z silnikiem . Musze wtedy kilka razy próbować żeby się udało.

Ja też tak mam . Dodatkowo w ogóle nie działa mi przycisk off w pilocie.

• 0

1.6 .

Kupowałem ją jak była to nowość czyli bodajże 4 sezony temu . ( poprawcie mnie jak się mylę )

To drugi pilot w tym silniku - poprzedni padł w tamtym sezonie ale też miał problemy.

Te wszystkie niedociągnięcia powodują , że jak starczy kasy to będę myślał na nowy sezon o czymś precyzyjniejszym …

• 0

1.6 .

Kupowałem ją jak była to nowość czyli bodajże 4 sezony temu . ( poprawcie mnie jak się mylę )

To drugi pilot w tym silniku - poprzedni padł w tamtym sezonie ale też miał problemy.

Te wszystkie niedociągnięcia powodują , że jak starczy kasy to będę myślał na nowy sezon o czymś precyzyjniejszym …

Ja generalnie jestem zadowolony z zakupu. Ale wkurza mnie ten pilot . Myślałem że coś źle robię . Po sezonie poleci na serwis . Zobaczymy co powiedzą . Zaraz będę go odpalał na wodzie to zobaczymy . Może sprawdzę jakąś aktualizację .

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

1.6 .

Dobra u mnie pomogło wyłączenie Bluetooth na iPhonie :D

Teraz działa jak należy . Poprostu był chyba błąd jak się pilot rozpinał podłączało się do telefonu . Chyba - przynajmniej działa :)