Skocz do zawartości

jak uzyskac taki wzorek

Rekomendowane odpowiedzi

Aby miedź była miękka - tak jak koledzy piszą - podgrzewamy ją,a później gwałtownie chłodzimy(zanurzamy w wodzie) 

Spróbuj wykorzystać do nadania takich wzorków sprężynę.zwiniętą ciasno z grubego drutu  może się sprawdzić.

Np. spreżyna od wiatrówki

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Zrobiłem tak wzór kładąc wyprofilowane w "S" pręty stalowe bezpośrednio na miedzi i docisnąłem to płaskim profilem na prasie. 
Wrzucę później fotkę, wyszło bardzo podobnie. Tylko, że zrobiłem to na prasie. Ręcznie marne szanse, za głęboki wzór no i może odbić.

Zaciekawiło mnie też i tak na szybko wyszło takie coś

post-65453-0-60017700-1498115228_thumb.jpgpost-65453-0-99850300-1498115248_thumb.jpgpost-65453-0-78821700-1498115298_thumb.jpgpost-65453-0-95649200-1498115344_thumb.jpg

Zrobione bieżnią od łożyska stożkowego i mlotkiem bez prasy .

Aby zrobić esowaty wzorek należalo by bieżnie podgrzać i nadać odpowiedni kształt ja nie miałem czym odpowiednio czym podgrzać i mi nie wyszło to zrobiłem półkoliste .

Ogulnie prosta sprawa do zrobienia w domowych warunkach.

Co o tym sądzicie ?

Bieżnia post-65453-0-14086000-1498115378_thumb.jpg

• Like 5

Dziekuje,sprawa jasna.. Wyszło super

Nie ma za co dziękować fajnie że mogę pomóc.

Jeszcze jedna sprawa blaszka z pierwotnego ksztaltu niestety ale się wydłuży bedzie dłuższa a robiąc wzorek w zdłuż się rozszerzy.

A robiąc po skosie zniekształci symetrie blaszki .

Pozdrawiam Jacek

Jeszcze jedna sprawa nie każda bieżnia się nada bo niektóre mają zbyt szeroki rant trzeba znaleść bieżnie z odpowiedniej szerokości rantem i fajnie żeby ten rant miał zfazowane kanty.

Najlepiej jakieś małe łożysko moje mialo około 40 mm średnicy.