russian80 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Hej jak w temacie,zastanawiam sie czy to robione na jakiejś prasie,czy dremelek i frez ,bo musze takie cos wprowadzić do swoich blaszek ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 11 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Myślę że w prasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Wlasnie ,może nawet podgrzana blacha do czerwoności,wtedy miedz jest mięciutka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Miedź sama w sobie jest miękka także jestem pewny ze na prasie jest to wybite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Tak tak,ale podgrzej kiedyś az będzie czerwona,i nawet jak ostygnie jest jak plastelina,dopóki jest nie wyklepiesz,wtedy znow jest jak "miedz" ..ale mi chodzi o te wzorki żeby tak w domku bez prasy zrobić ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Aby miedź była miękka - tak jak koledzy piszą - podgrzewamy ją,a później gwałtownie chłodzimy(zanurzamy w wodzie) Spróbuj wykorzystać do nadania takich wzorków sprężynę.zwiniętą ciasno z grubego drutu może się sprawdzić.Np. spreżyna od wiatrówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Tak jak napisał @eRKa - miedź gwałtownie ostudzona (np. w wodzie) pozostaje miękka, studzona wolno (na powietrzu) hartuje się i twardnieje. Odwrotnie niż stal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Tak sie robi z miedzianymi uszczelkami pod wtryskiwacze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zrobiłem tak wzór kładąc wyprofilowane w "S" pręty stalowe bezpośrednio na miedzi i docisnąłem to płaskim profilem na prasie. Wrzucę później fotkę, wyszło bardzo podobnie. Tylko, że zrobiłem to na prasie. Ręcznie marne szanse, za głęboki wzór no i może odbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Dobra dzięki za info,ja jutro na urlop,sprobuje tez pokombinować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 No i sam drut też musi być dość twardy. Ten mój z próby rozklepał się po paru razach. Ale sprawa jak najbardziej do ogarnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zaciekawiło mnie też i tak na szybko wyszło takie cośZrobione bieżnią od łożyska stożkowego i mlotkiem bez prasy .Aby zrobić esowaty wzorek należalo by bieżnie podgrzać i nadać odpowiedni kształt ja nie miałem czym odpowiednio czym podgrzać i mi nie wyszło to zrobiłem półkoliste .Ogulnie prosta sprawa do zrobienia w domowych warunkach.Co o tym sądzicie ? Bieżnia 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Dziekuje,sprawa jasna.. Wyszło super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Dziekuje,sprawa jasna.. Wyszło superNie ma za co dziękować fajnie że mogę pomóc. Jeszcze jedna sprawa blaszka z pierwotnego ksztaltu niestety ale się wydłuży bedzie dłuższa a robiąc wzorek w zdłuż się rozszerzy.A robiąc po skosie zniekształci symetrie blaszki . Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Jeszcze jedna sprawa nie każda bieżnia się nada bo niektóre mają zbyt szeroki rant trzeba znaleść bieżnie z odpowiedniej szerokości rantem i fajnie żeby ten rant miał zfazowane kanty.Najlepiej jakieś małe łożysko moje mialo około 40 mm średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Blacha 2mm mosiądz też zrobiona młotkiem i bieżnią bez przegrzewania blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Wyszło Ci to naprawdę fajnie,dziś też spróbuję ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 A mi tak to wyszło za pierwszym razem..teraz już to ogarnę..zrobilem dzis dwie i dwie zostały na dnie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 I nawet cos sie uwiesiło,i piękne branie tez bylo..takze jestem zadowolony :-) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi