Skocz do zawartości

Zalew Koronowski

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów, bylem dzisiaj i wczoraj na zalewie 1 dwa wypady w tym roku i co???

No nic....

Jak zwykle, a właściwie to jeszcze gorzej!!!

Ostatnie lata to masakra nad zalewem!!!

Nie ma już nic!!! Wiec pozostało polowienie okoni, a teraz nawet okoni juz nie ma!!! A uwierzcie mi ze nie dość że się tutaj wychowałem, nam zalew hak własną kieszen i mam porównanie do innych zbiorników, zalew jest PUSTY!!!

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...

W rocznicę poprzedniego wpisu powiem tak: to jest najpiękniejsza pustynia wędkarska jaką widziałem. Robię obraz dna sonarem bocznym, zostało mi jeszcze ze trzy wyjazdy i tam nie ma co oglądać z ryb. Mało lub prawie wcale. Legendarnych sumów nie uświadczyłem, ławic średnich leszczy- dosłownie kilka. Boczne odnogi wyczyszczone. Jedyne życie to na głównym zbiorniku w Pieczyskach,bo tam nie da się zasiatkować wszystkiego. Wody Polskie pewnie nie zabiorą tego dzierżawcy, bo w papierach ma porządek. A to piękna woda- turystycznie, bo wędkarsko to szkoda gadać. Tak wygląda wpływ  Brdy od Zamrzenicy do starego mostu. 

https://www.facebook.com/100066902887267/videos/512224977435361

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 9 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...

Pływam po Zalewie od 3 lat regularnie wcześniej 20 ponad lat okazyjnie a teraz średnio trzy razy w tygodniu, niestety Zalew umiera, zdarzy się okonek ale to przeważnie drobnica czasem średniak około 30 cm, ostatnio udało mi się złowić dwa sandaczyki jeden może z 20 cm i jeden około 30 cm ona oczywiście nadal pływają . Rybak stawia jeszcze więcej sieci ponieważ ryb już jest niewiele i wiadomo im mniej ryb tym więcej musi być sieci aby cokolwiek jeszcze wyłowić. Stałych stanowisk z siatami jest około 20, nikt nie kontroluje odłowów w papierach wszystko się zgadza i rybakowi i dzierżawcy żyje się dobrze. Najlepsze jest to o czym mało kto wie, dzierżawca ma prawomocny wyrok za kłusownictwo a konkretnie za odławianie ryb prądem i taki człowiek nadal dzierżawi Zalew, to tak jakby pedofil skazany prawomocnym wyrokiem nadal pracował sobie w przedszkolu dla mnie jest to niepojęte. Niestety ale ten zbiornik póki nie zmieni się dzierżawca to tylko obraz nędzy i rozpaczy. Wystarczy zobaczyć w niedzielę w sezonie ilu jest wędkarzy na Zalewie czasem jestem kompletnie sam no i rybacy bo pływają na parę łódek.

Zalew Koronowski umarł już dawno śmiercią naturalną. Oczywiście za pomocą człowieka i jego chciwości. Było tam kiedyś swoiste eldorado pod Bydgoszczą. Tam złowiłem swojego pierwszego szczupaka ponad metr. Teraz już nawet o okonka dobrze wymiarowego ciężko. O reszcie nie wspomnę bo szkoda słów. Pozdrawiam. 

• 2 tygodnie później...

Szkoda, że przy tym przedsięwzięciu uniemożliwiono migrację troci w górne odcinki Brdy. Jest przy tym wiele składowych, ale odcinki w okolicy Woziwody i wyżej spełniły by warunki na skuteczne tarło. Zapora w Mylofie niestety jest nie do przejścia z powodu turbiny. Cała woda idzie w to urządzenie a po przeplawce to tylko się woda snurzy.

• Like 1

Sory kolego ale możesz mi wyjaśnić w jakim celu pływasz na zbiorniku na którym nie ma ryb regularnie od 3 lat ? :D 

Chyba coś tam pływa jak się ludzie uruchamiają jak wątek odzywa ;)

Pływam po Zalewie od 3 lat regularnie wcześniej 20 ponad lat okazyjnie a teraz średnio trzy razy w tygodniu, niestety Zalew umiera, zdarzy się okonek ale to przeważnie drobnica czasem średniak około 30 cm, ostatnio udało mi się złowić dwa sandaczyki jeden może z 20 cm i jeden około 30 cm ona oczywiście nadal pływają . Rybak stawia jeszcze więcej sieci ponieważ ryb już jest niewiele i wiadomo im mniej ryb tym więcej musi być sieci aby cokolwiek jeszcze wyłowić. Stałych stanowisk z siatami jest około 20, nikt nie kontroluje odłowów w papierach wszystko się zgadza i rybakowi i dzierżawcy żyje się dobrze. Najlepsze jest to o czym mało kto wie, dzierżawca ma prawomocny wyrok za kłusownictwo a konkretnie za odławianie ryb prądem i taki człowiek nadal dzierżawi Zalew, to tak jakby pedofil skazany prawomocnym wyrokiem nadal pracował sobie w przedszkolu dla mnie jest to niepojęte. Niestety ale ten zbiornik póki nie zmieni się dzierżawca to tylko obraz nędzy i rozpaczy. Wystarczy zobaczyć w niedzielę w sezonie ilu jest wędkarzy na Zalewie czasem jestem kompletnie sam no i rybacy bo pływają na parę łódek.

Ludzie głównie z sentymentu na Zalewie koronowskim pływają. Co nie znaczy, że nie da się złowić ryb. Jednak jest to bardzo trudne bo niewiele się przed rybakiem uchowało. Jedyne czego jest dużo to drobnych rybek, które przez oczka przechodzą i małego nie przekraczającego 1m suma.

Edytowane przez Dragster
  • Like 1