Skocz do zawartości

Zalew Koronowski

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o spinning podstawa to szczupak, okoń i sandacz. Ten ostatni jest wpuszczany od kilku lat i stopniowo jest go coraz więcej ale na razie przeważają rybki 30-50cm. Jest on jednak łowiony głównie na trupki bo zalew ma klarowną wodę i na spinning nie bierze najlepiej. Jest łowiony w czerwcu i późną jesienią listopad, grudzień. Ładnego szczupaka można jescze połowić ale to duży zbiornik i trzeba go lepiej poznać żeby mieć wyniki. Najwięcej jest ryb w granicach 50 -65 cm i takie można jescze jak tako połowić. Dla osoby nieznającej wody najpewniejsze będą trzcinowiska, praktycznie w całości porastające zbiornik. Okonie są już mocno przełowione ale jak się trafi na miejsce to można połowć średniaków. To tyle. Zbiałej ryby są łowione duże leszcze z głębokiej wody i liny z trzcinowisk ale to nie moja bajka i nie pomogę za wiele. I jeszcze informacyjnie - z ichtiofauną zalewu jest corocznie gorzej od kiedy właścicielem jest pan Kaczmarek z Torunia. Siaty na tarliskach szczupaków w grudniu i prąd w kwietniu to norma. PZW jest jajkie jest ale przynajmniej nie sieciowali całą jesień i szczupaka było dużo. Pozdrawiam.

Zalew jest cholernie długi i opis do konkretnej miejscówki jest ciężko zrobić , ja od 11 lat łowię na samym początku zalewu w Zamrzenicy tam łączy się Brda i Kamionka w wody zalewu.

Z roku na rok jest coraz gorzej ,a od kiedy działa tu Spółka Salar :angry: p.Kaczmarka (miejscowi plotkują że podobno kasa idzie na pewną rozgłośnie z miasta pierników )jak już napisał @spinnluki jest fatalnie.

Za czasów PZW było chyba lepiej :unsure: jeszcze 5 lat temu łowiło się czasem komplet 60 - 75 cm zębatych, mój rekord to 7 szt w 2 godziny .

Niestety miejscowi też nie pomagają łowisku tam mało kto zna termin C&R.

W 2008 roku zacząłem się wyprawiać w głąb zalewu bo w Zamrzenicy totalna nędza w wakacje ani jednego zębatego do fotki , jesienią kilka około wymiarowych udało się wyjąć.

Z przynęt królowała na tym odcinku obrotówka posyłana w zielsko na podwodnych górkach , w zeszłym roku u mnie królował Slider 10 F okoń

Co do zezwoleń to do nabycia są jeszcze w Ośrodku Leśne Ustronie w Zamrzenicy

• 2 lata później...

Wybieram się na parę dni nad ZALEW KORONOWSKI, i może ktoś z lokalnych specjalistów podpowie, w których częściach zbiornika warto popływać i ewentualne inne wskazówki.

Na stronie zalewu już gościłem i nieoficjalny rekord Polski szczupaka oglądałem.

Za wszelkie podpowiedzi dzięki. :D

Na pewno odpuść sobie rejon cofki tzn. Zamrzenicę jeżdżę tam od 13 lat i jest coraz gorzej.

Miejsce to jest strasznie przetrzebione szczupaka jest mało, a to co zostało to krótkie do 65cm , okoń też ostatnio kiepsko tam brał.

Jako ciekawostka w tym roku pierwszy raz trafiłem na Koronowskim w tym rejonie Bolenia :D ledwo wymiarowy ale był :mellow:

Proponowałbym okolicę Pieczysk , ale to już nie moja woda ( byłem tam dosłownie ze 2 razy ) więc nic konkretnego ci nie doradzę .

• 9 miesięcy temu...
  • 5 lat później...
  • 9 miesięcy temu...

Woda wydaje się nie do przesieciowania, a jednak obecny dzierżawca w ostatnich latach sobie z tym nieźle poradził. Łowisko strasznie w ostatnich latach wyeksploatowane rabunkową gospodarką. W latach 80-90 było to eldorado, teraz bardziej dla walorów estetycznych, bo wędkarsko słabo. Ale na żagle piękna woda, polecam.

Słyszałem plotki, które jednak chyba mają potwierdzenie w rzeczywistości, że dzierżawca jest mocno powiązany z ojcem dyrektorem ( tak, tym jedynym słusznym). Skoro tak, to gospodaruje podobnie jak rentami babuni :) 

• Like 2

A najgorsze jest to, że jego dzierżawa  to pewnie z 7 lat jeszcze potrwa....Zbrodnia, że PZW wypuściło tę wodę z rąk. Moi znajomi pozabierali łodzie, jeżdżą w stronę Tucholi albo moją, słyszałem opinie, że sieci to są tam stacjonarne, do tego okresowe nagonki elektryczne.

Ta woda przynosi K.....  niemałe pieniądze.

A była to woda klasy MP w spinie onegdaj.