Darecki72 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Tak wyglada wedzisko po uderzeniu pioruna. Wydarzylo sie to zaraz po oparciu wedki o drzewo, wedkarz odalony byl okolo 3 metrow i na szczescie nikomu sie nic nie stalo.W sierpniu lowiac z lodzi razem z Papurem bylismy swiadkami kiedy to (zanosilo sie na burze tuz obok jeziora) wedka ustawiona pionowo w stojaku zaczela doslownie skwierczec- tak jak dotyka sie plus i minus w akumulatorze. Dluzej losu nie kusilismy tylko w trybie przyspieszonym dalismy noge z jeziora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Dzieki za fotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 żarty chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and67 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 OJ węglówka się zwęgliła,to właściciel miał dużo szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 cos cale to drzewo jak na trafione piorunem i kolowrotek tez taki jakis nie osmalony ... ale pajeczyna fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Widziałem kiedyś materiał, jak wędkujący pod drutami wysokiego napięcia zahaczyli o nie długim wędziskiem bez przelotek. Powstał z niego(tego wędziska, a nie wędkarza ) podobny twór węglowy jak na pierwszej fotce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Dziwne, że łuk wyładowania wyszedł akurat z wędki, a nie z drzewa obok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 gdzie ta wędka Daje do myślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Ja bym tam sprawdził czy w tej pajęczynie z grafitu nie powstał grafen. Niby nie do końca ten sam proces otrzymywania, ale takiej spontanicznej przeróbki grafitu chyba jeszcze nie próbowano w laboratoriach No i na sprzęt wędkarski do końca życia kaska by była. A tak na serio to wygląda tylko na to, że się mata grafitowa rozwinęła i lekko zmechaciła pod wpływem impulsu. Nauka w czystym wydaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 nauka w czystym wydaniu mowi, ze para wodna potrzebuje 1700 razy wiecej miejsca niz woda ... po uderzeniu pioruna w drzewo woda zawarta w pniu zamienia sie w pare wodna a ta rozrywa pien ... brakuje mi na tym zdjeciu duzej dziury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Niekoniecznie musi być dziura, mogło pójść gałęzią i przeskoczyć na dobry przewodnik jakim jest grafit. Zresztą nie widać całego drzewa. Gdybyśmy przyjęli tylko czynnik przejścia wody w parę wodną to nikt by nie przeżył uderzenia pioruna, gdyż odparowałby w ułamku sekundy, a jak wiemy wielu się poszczęściło. Nauka zakłada przyjęcie i rozważenie wszystkich czynników towarzyszących danemu wydarzeniu, a tych w tym przypadku ich nie znamy i chyba się nie uda już ustalić. Bądź co bądź ciekawe zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Sciema kolego , to jajko przypalone przez pioruna lub jakos tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 nauka w czystym wydaniu mowi, ze para wodna potrzebuje 1700 razy wiecej miejsca niz woda ... po uderzeniu pioruna w drzewo woda zawarta w pniu zamienia sie w pare wodna a ta rozrywa pien ... brakuje mi na tym zdjeciu duzej dziury A ja powiem tak ze pioruny tak jak i musky ksiazek nie czytaja i sa nieobliczalne , ale tak serio to piorun -piorunowi nie rowny a na ile to i tak nie mam zamiaru sie o tym przekonywac a wywodow na temat ich sily razenia to mozna ksiazke napisac bo przypadkow jest tysiace i prawie kazdy z nich inny.Raz udzerzenie pioruna przepolowi drzewo na pol innym razem od jego uderzenia czlowiek uchodzi z zyciem chociaz moglby skonczyc zywot w dwoch polowkach albo gorzej. Dla nas ludzi to i tak wieksze lub mniejsze zlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 http://www.youtube.com/watch?v=53uSiTbVDVc macie chłopaki, jest piorun, jest ślad, i spalenizną trąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 http://www.youtube.com/watch?v=53uSiTbVDVc macie chłopaki, jest piorun, jest ślad, i spalenizną trącaOdp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Dawno temu widziałem zdjęcie, być może to samo o którym pisze Kamil. Facet zahaczył o przewdy wysokiego napięcia (chyba gdzieś pod Bogatynią, ale głowy sobie nie dam uciąć) i to co leżało na ziemi wyglądało jakby ktoś posprzątał podłogę u fryzjera i usypał kupkę włosów w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotka Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Widziałem to zdjęcie, efekt był bardzo podobny. A jeżeli chodzi o drogę jaka wybiera piorun to czyste prawa fizyki. Niestety pozostałe 99 przypadków na 100 to czysta improwizacja . Gdyby to było takie proste, już dawno mielibyśmy naukowe opracowania na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Przyjrzałem się zdjęciu i jestem pewien, że to musiał być Dragon Guide Select... bo tam nawet po korku śladu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi