Florek Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 St. Croix PS70ULF2 Witam wszystkich.Chciałbym uzbrić wymieniony blank, tylko możliwie tanio, a ztym jest problem. W pracowni powiedziano mi 400 za: przelotki S6, korek dolny 20 cm, górny 5 cm, uchwyt standard. Zastanawiam się czy nie zrobić tego samemu. Gdzie mogę znaleść rozmieszczenie przelotek do tego blanku i gdzie kupić możliwie tanio wszystkie komponęty do uzbrojenia.PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Rozmieszczenie przelotek... popatrz tutaj, może coś dopasujesz... http://www.stcroixrods.com/content/guide_size_and_spacing_ch art Co do cen komponentów w polskich pracowniach to są bardzo zbliżone. Jeśli chcesz taniej to musiałbyś z zagramanicy ściągać. Jak chcesz możliwie tanio to może zamiast korka weź piankę EVA na rękojeść i zamiast przelotek S6 Forecasty. Uzbrojenie samemu... Super sprawa, gorąco zachęcam. Jeśli jednak nigdy tego nie robiłeś i nie masz narzędzi, nici, lakieru to może się okazać, że wcale taniej nie wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Raczej szkoda zachodu samemu się bawić i uczyć na blanku z którego chcesz mieć przyzwoitą wędkę.Kupić przelotki,korek, uchwyt,nici, lakiery itp drobne rzeczy - według mnie bezsensu.Napisz do Mekamila niech Ci policzy opcję tańszą i droższą ( inne komponenty) i zdecydujesz co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 19 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Dzięki za info, masz rację, nie ma sensu kupowania wszystkich materiałów na jeden kijek.Będę musiał jeszcze opciąć koszty na przelotkach i korku.A przy okazji mam na sprzedaż Batsona SH 1082-2 zbrojonego w FC. Narazie jest wystawiony na Allegro, ale zobaczymy czy się sprzeda. Jak byś miał jakiegoś chętnego to podeślij. Kijek w stanie bardzo dobrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 No nie wiem, czy bez sensu. Kupisz przelotki, korek i inne takie, a uchwytu kołowrotka nie i kłopot (chyba że na taśmę klejącą) W rzeczywistości jedyne, co musisz kupić w nadmiarze, to nić. Nawet lakier dostaniesz w saszetkach na 1 kij. Blank umieścisz w odpowiednio przyciętym pudle kartonowym, obracać będziesz palcami (oczywiście kręciołek wygodniejszy, ale minimalizujemy koszty). Co do przelotek, to czasami na eBayu można dostać używane Fuji. Kilka razy próbowałem, ani razu nie naciąłem się. Poza tym, jeżeli chcesz taniej, to np. guidesnblanks w jukeju, albo hameryka. Poza tym na eBayu można kupić pożądne rekojeści korkowe za śmieszne pieniądze (ok. 10$ za kompletną + przesyłka). Trafiają się też i przelotki nowe, a za dobre pieniądze... Możliwości multum, nie wykręcaj się <_< i do roboty Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Jeśli mówimy o zakupach komponentów na jedną wędkę,to suma sumarum trudno się zgodzić. Tutaj dodatkowy koszt przesyłeczki z us, tam koszt przesyłeczki z uk, to tu, to tam i wszystko wyjdzie porównywalnie jakby to w ogóle zlecić.. Jeśli zaplanujesz powiedzmy 3-4 kijki to ma już sens i wtedy jakichś bingham,czy inny mudhole. 4 x uchwyt,przelotki,tipy, lakier,epoxy, co tam jeszcze.. i przy zamówieniu 150usd koszt przesyłki 25usd jest uzasadniony. pozdrawiam, No nie wiem, czy bez sensu. Kupisz przelotki, korek i inne takie, a uchwytu kołowrotka nie i kłopot (chyba że na taśmę klejącą) W rzeczywistości jedyne, co musisz kupić w nadmiarze, to nić. Nawet lakier dostaniesz w saszetkach na 1 kij. Blank umieścisz w odpowiednio przyciętym pudle kartonowym, obracać będziesz palcami (oczywiście kręciołek wygodniejszy, ale minimalizujemy koszty). Co do przelotek, to czasami na eBayu można dostać używane Fuji. Kilka razy próbowałem, ani razu nie naciąłem się. Poza tym, jeżeli chcesz taniej, to np. guidesnblanks w jukeju, albo hameryka. Poza tym na eBayu można kupić pożądne rekojeści korkowe za śmieszne pieniądze (ok. 10$ za kompletną + przesyłka). Trafiają się też i przelotki nowe, a za dobre pieniądze... Możliwości multum, nie wykręcaj się <_< i do roboty Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Za łącznie ok. 45$ (z przesyłką) można mieć komplet z Mudhole (droga przesyłka). Przelotki, uchwyt, pianka na rekojeść, winding check, zaczep haczyka, nici i lakier w saszetce. Anglersworshop policzy nawet taniej za przesyłkę. Mozna też pokombinować na eBayu i przy zakupie z jednego źródła zapłacić mniej za wysyłkę. A i tak 45$, to stosunkowo nieduże prawdopodobieństwo zapłacenia VAT. Na złocisze, to ok. 150. Do tego robota własna i tyle. Kręciołek można zrobić z różnych odpadów i silnika za poniżej 20 zł. Blank plus 150-170 zł i kij gotowy ... chyba jednak warto Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 14 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Witam Wszystkich.Po przemyśleniu i zachęcie przez kolegów z JB postanowiłem uzbroić kijek sam i przyznam że nie żałuję. Kijek jest dokładnie taki jak chciałem, praca przy zbrojeniu to czysta przyjemność i napewno nie poprzestanę tylko na tym jednym kijku. Zdjęcia postaram się dołączyć w najbliższym czasie. I jeszcze jedna kwestja, pomimo że musiałem kupić lakier, nici i klej w nadmiarze to i tak wyszło mnie jakieś 150-200 zł taniej niż w pracowni. Polecam wszystkim niezdecydowanym spróbować.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 No to już masz troche materiału na następny kijek Pamiętaj lakier nie może długo stać bo się zestarzeje Dawaj fotki z chęcią popatrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2011 Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Nareszcie znalazłem chwilę na wstawienie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 i jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Piękna robota A czym lakierowałeś i jakie obroty przy lakierowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Brawo Nie taki NERGAL straszny jak go ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 A ile będzie przyjemności z łowienia na własny kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Paweł Śliczna wykałaczka.To kiedy następny? Pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Widać że solidne choć niedrogie komponenty, ciekawa kolorystyka, indywidualny projekt - kij na pewno będzie dobrze służył właścicielowi Przyłączam się do pytania - kiedy następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Florek Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 WitamLakier to Flex Coat Lite nie mam doświadczenia, ale nie miałem problemów, co do obrotów to trudno powiedzieć, to był sprzęt zmontowany na silniku z miksera i koła pasowego od pralki ale działa, jest coś około 10-12 obr/min. Kijek testowałem i sprawdza się super.Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc i zachętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi