Skocz do zawartości

Pierwszy projekt SH 1081-2 i kolejne

drynda

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony postami na forum postanowiłem zbudować sobie kijek pod klenia w wersji ekonomicznej.
Blank - Batson SH1081-2
Przelotki - Forecast + SIC na szczycie
Uchwyt - Fuji DPS 18
Omotki - Czerń
Rękojeść - no i właśnie... pianka mi nie podchodzi a plasterki drogie, znajomy ma terraria i posiada trochę kory dębu korkowego, wynalazłem u niego ciekawy kawałek, prawie płaski o grubości około 4 cm. Zobaczę czy uda mi się uzyskać jako taką rękojeść.

Jutro postaram się wstawić jakieś fotki

A właśnie miał ktoś do czynienia z cięciem takiego korka i obrabianiem go ?

Fotki będę wstawiać sukcesywnie z tego względu, że dopiero kompletuje elementy, a i budowa maszynki do suszenia przede mną

Jakieś propozycje, sugestie, opinie mile widziane

Hej, super pomysł, myślę wielu z nas będzie kibicować temu projektowi więc wstawiaj fotki koniecznie :D

Ten blank warto uzbroić lekko, więc jeśli chodzio sugestie to z Forecastów na szczyt najmniejsze, czyli w rozmiarze #6 i ramce F. Nie przesadzaj też ilością przelotek - myślę że dasz radę zmieścić się w dziewięciu sztukach łączenie ze szczytową - ani z wielkością - VS #25 na start powinna być akurat.

Gdyby nie wyszło z jakiś względów z tym korkiem z terrarium, to w miarę przystępnych cenach są rękojeści z korka tzw. aglomerowanego

kolejne fotki

Jak widać nie jest to korek jakości super flor czy AAA, ale myślę, że jak na wykonanie z surowej kory za pomocą szlifierki kątowej, wiertarki z tesco papieru ściernego i pręta fi 6 mm wyszło całkiem całkiem, przynajmniej jak już będę miał plastry kupne będę wiedział co jak robić aby materiału się zmarnowało jak najmniej.

Oczywiście komentarze mile widziane, również te krytyczne :D Podpowiedzi i wskazówki również.

post-1015-1348915832,3698_thumb.jpg

post-1015-1348915832,4479_thumb.jpg

post-1015-1348915832,5357_thumb.jpg

Friko:

Przelotki wstępnie zamówiłem

6

6

6

7

7

8

10

16

25

Wg opisu na forum batsona

Elton: szukałem otwornicy ale znalazłem tylko taką z tymi blaszkami (nie całkiem zamkniętą) a ona się nie nadaje do korka :/, pełnego koła otwornicy w moim wypizdówku nigdzie nie znalazłem a pewnie było by łatwiej i szybciej.

Szpary wiadomo - są, coś się z tym pokombinuje. Zostało trochę kory także może uda się coś ładniejszego wyrzeźbić, cieńsze plasterki wykroić to może z mniejszą ilością szpar się złoży coś :D

Kolejne czynności przy kijku w przyszłym tygodniu - powinny dojechać przelotki, nici, uchwyt

Wygląda bardzo dobrze, moim zdaniem kratery nadają naturalności i przypominają, że to kora, ja bym nie szpachlował. Kiedyś robiłem rękojeść do starego, węglowego żelazka i musiała być postarzona. W końcowym etapie potraktowałem ją stalową szczotką, lekko wygładziłem papierem wodnym i wtarłem nieco zielonej pasty, efekt był zjawiskowy, możesz spróbować.

Zamówiłem wg spacingu batsona, ale do zbrojenia jeszcze trochę czasu także spróbuję za radą jedną 7 wywalić, na pewno zanim wykończę całkowicie dam fotki ugięcia na forum w celu doradzenia, gdyż to dopiero będzie pierwsze zbrojenie kijka i żebym błędu nie popełnił.

Dziękuję za dotychczasowe komentarze i uwagi.

Co do rękojeści to dopiero 320 papierem przeszlifowane także do całkowitego wykończenia jeszcze trochę czasu.

Witaj, przy tak głębokich bruzdach w rękojeści pokusiłbym się o szpachlowanie. Z czasem krawędzie dziur zaczną się zaokrąglać (powiększać)i będzie to wyglądać paskudnie.Profesjonalna szpachla:

tp://www.mudhole.com/Shop-Our-Catalog/Rod-Building-Supplies/ Rod-Builders-Cork-Filler

lub bajecznie tania szpachla stolarska z marketu, chyba jesion pasuje kolorem, już nie pamiętam.

Papier max. 600, cieńszy już pali korek przy wysokich obrotach.

Pozdrawiam Artur

ps z przyjemnością pokibicuję :D

• 2 tygodnie później...

Pierwsza rękojeść została za bardzo rozwiercona i nie równo w związku z czym poszła do kosza :/

Z obrabianiem kory sporo zachodu więc pozostał zakup korka.

A oto efekt dotychczasowej pracy:

Wszelkie komentarze mile widziane

Jutro dalsza część robót w tym min budowa maszynki do suszenia omotek

post-1015-1348915867,3379_thumb.jpg

post-1015-1348915870,2623_thumb.jpg

post-1015-1348915870,3585_thumb.jpg

Ja, choc wielokrotnie powtarzam, że nie jestem znawcą tematu - raczej oglądaczem, jestem w szoku patrząc na rezultaty Twojej pracy - mówię całkiem serio. Dziękuję też za step by step. Super się śledzi postępy pracy i kolejne etapy składania wędki!

Końcówki jeszcze nie ma, będzie na pewno, jeszcze nie sklejone ani nic, tylko nałożone. Końcówkę chcę zrobić z korka burl takiego jak są wstawki, żeby kolorystycznie nie odbiegało, zobaczę co z tego wyjdzie.

remek: niestety z tego step by step niewiele wyszło, bo korek w końcu kupiłem, ale został kawałek kory także może kiedyś zrobię coś z tej kory

No i wczoraj jeszcze doszedł blank muchowy pacific bay klasy 6/7 do uzbrojenia w spina, także na batsonie pewnie nie poprzestanę, a i korka jeszcze gdzieś na 2 kijki zostało.

Dzisiaj dalszy postęp prac przy batsonie, postaram się zrobić jakieś fotki i wieczorkiem wrzucę.

Dzięki koledzy za pochwały, miło się czyta jak się komuś podoba.

Wydaje mi się że nie, możesz rozplątać / poluzować oplot. Testy raczej na taśmie a oplot juz do lakierowania.

Widzę że spore odległości na szcztówce pomiedzy przelotkami sa. Może jednak trzeba będzie dołożyć jedną przelotkę więcej :unsure: albo trochę pobawić się z ustawieniem przelotek obecnie - np, odsunąc od kołowrotka dalej pierwszą przelotkę. Musisz popróbowąc różnych układłów, powyginac, porzucać - czasami udaje się dac jedną przelotkę mniej, a czasmi nie - zależy od blanku, długości dolnika etc. Możesz podac spacing jaki wychodzi przy obecnym układzie + odległość pierwszej przelotki od szpuli kołowrotka?

Kurcze, jak kąty na ugięciu przy takim rozstawie?

15 i 16 cm jako odległości między dwiemia pierwszymi przelotkami to sporo powiem szczerze, z drugiej strony pozostałe odległosci są dosyć wyżyłowane już więc nie za bardzo jest gdzie odjąć... krótki dolnik dałeś?

Spróbuj przesunąc to wszystko do szczytówi o 2cm, czyli pierwsze dwie odległości 14,15 a reszta bez zmian, przelotka #25 wypadnie Ci 69cm od kołowrotka, to juz troche granicznie - zobacz czy żyłka nie bije o blank przy wyrzucie

Może być że jednak bez 10 przelotek się nie obejdzie

EDIT: wątek dodaję do galerii rodbuildingowej - mam nadzieję że nie poprzestaniesz na tym jednym kiju i będziemy tu mogli oglądać kolejne projkety :D

kombinowałem z przelotkami i jednak 10 to najlepszy wybór.

Właśnie się suszy lakier na omotkach także jutro powinienem jakieś zdjęcia podrzucić

Friko: kolejny blank już czeka na zaopiekowanie się nim, muchowy pacific bay 9 4 skład klasa 6/7 taki do bagażnika.

Są jakieś ciekawe blanki 3 - 4 składy typowo spinningowe