Skocz do zawartości
  • 0

KRADZIEŻ SILNIKÓW!!

pablo__20

Pytanie

Drodzy koledzy .

Pod osłoną nocy z 22/23.06.2017r z mariny w Nowej Soli SKRADZIONE zostały 3 silniki zaburtowe.

40 konna yamaha straży rybackiej

15 konna yamaha F15 CMHS nr 1039342 z Galara Nowosolskiego,  którym  były organizowane rejsy dla dzieci.

8km honda.

Mam ogromną prośbę, gdyby ktokolwiek  cokolwiek widział lub słyszał proszę o udostępnianie informacji.

Wiem ,że  w naszym kraju szanse na znalezienie są  znikome, ale próbujemy na wszelkie sposoby.

post-49602-0-90653100-1498242680_thumb.jpg

post-49602-0-77226000-1498242689_thumb.jpg

post-49602-0-06090600-1498242707_thumb.jpg

post-49602-0-32458100-1498242724_thumb.jpg

post-49602-0-90812700-1498242819_thumb.jpg

post-49602-0-56300900-1498242834_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli policja sprawdzała by kontrolnie faktycznie numery silników na wodzie to może była by nadzieja. Ja się z taką praktyką nie spotkałem . Współczuję poszkodowanym . Według mnie szansa na odnalezienie prawie zerowa.

Żeby były takie kontrole, to musiała by być podstawa prawna. Pytanie czy jest?

• 0

W przypadku każdego zakupu musimy się kierować zdrowym rozsądkiem i kalkulacją ryzyka, ponieważ nikt za nas ryzyka zakupu używki nie poniesie. Fajnie byłoby gdyby udało się wspólnie znaleźć lub wypracować patent który zmniejszałby ryzyko kradzieży ( bo wyeliminować to się chyba nie da). Do tego czasu będę nadal trzymał łódź z całym szpejem w garażu a Hiluxa pod chmurą. 

• Like 1

• 0

W momencie ubezpieczania wszystko jest elegancko i miło, potem jest odsyłanie do OWU. Przerabiałem przy różnych szkodach, albo okazuje się że wycena jest niezależna od przyjętej wartości przedmiotu ubezpieczenia w trakcie zawierania umowy, albo akurat jest to objęte wyłączeniem, itd. Ale chociaż część ewentualnej szkody zostanie zrekompensowana. Mam nadzieję, że nikogo z nas to nie dotknie.

• 0

Ja tam do tej pory z PZU problemów nie miałem.

Z ubezpieczeniem silnika zaburtowego od kradzieży?

Czy też z ubezpieczeniem, a następnie odszkodowaniem po utracie silnika w wyniku np. kradzieży?

Bo z ubezpieczeniem, to raczej zawsze łatwiej  :)

• 0

Przy grubszych sprawach ubezpieczyciel za zaoszczędzone pieniądze pozyska sobie dziesięciu klientów na miejsce jednego. Więc biznesowo to w co wierzysz się nie spina. Aczkolwiek z PZU miałem styczność ponad dekadę temu jak buchnęli mi samochód i muszę powiedzieć, że nie narzekałem. Tylko pytanie czy nie pogorszyli się przez ten czas.

• 0

Już kiedyś pisałem.

Znajomemu zdjęli z łódki hondę 200 hp z zamkniętego, firmowego placu.

Ubezpieczyciel odmówił wypłaty jako powód podając słabo zabezpieczoną posesję, a w szczególności brak kamer.
Także różnie to jest z tymi ubezpieczycielami. Trzeba dokładnie czytać umowę.

• 0

Ja tam do tej pory z PZU problemów nie miałem.

A ja tak inna bajka ale szkoda wyceniona przez niezależnego rzeczoznawcę na kwotę X, PZU w/g swojego standardu wypłaca 1/3. Dwa lata w sądzie z powództwa cywilnego sprawa wygrana ale ile czasu i wkur.........a.

• 0

Mi w kwietniu buchneli przyczepę w Górkach Zach. - ubezpieczyciel GOTHAER, koszt ubezp. 150 pln, kwota ubezpieczenia AC 2250 pln, po miesiącu na koncie miałem 2100 zwrotu :-) Sprawa zgłoszona na policję, po trzech tygodniach umożyli, tydzień pózniej zwrot kasy z ubezp. Polecam wybierać trochę lepsze warianty ubezpieczeń, bez tzw. wykluczeń t.j. ubezpieczenia "all risk".

• 0

Przyczepa a łódka z silnikiem to  całkiem różne OWU...

Bo przyczepę to Ci mogą wszędzie zajumać i kasa będzie 

A łódka z silnikiem to mogą być takie warunki ,że trzeba dokładnie to przeczytać

A kwiatki są takie np.  ,że marina musi być oświetlona w nocy  ,dozorowany teren przez 24h przez osobę ... a silnik powinien być odczepiony z łódki i zaniesiony do specjalnego pomieszczenia zamykanego na odpowiednie czytaj. atestowane zamki w podanej ilości w odpowiedniej klasie. Pomieszczenie to powinno ( po zajumaniu silnika) mieć wyraźne ślady włamania !!!! itp.

Nie trzeba dobrego prawnika aby do każdego ww. warunku  napisać ,że nie były spełnione warunki ubezpieczenia.

Bo żarówki  w lampach były nie takie ... stróż nie miał zatrudnienia !!!,  itd.