pikeft Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Witam Dla mnie zupełnie niezrozumiałe są takie działania - tzn smarowanie nowego sprzętu.Czy nie wierzymy,że został fabrycznie poprawnie nasmarowany???? A jeśli nie został, to co myśleć o producentach tego czy owego sprzętu????? Kolejna sprawa - to w sumie bardzo prosty sprzęt. Jedna przekładnia zębata - kilka dźwigni, kilka łożysk. Co tu można popsuć przy próbie demontażu i montażu????? Jak to ma się do skomplikowania ot chociażby skrzyni biegów w samochodzie....Te działają niezawodnie przez tysiące godzin.Nie wspomnę,że w takiej skrzyni mamy specjalnie utwardzane powierzchniowo(cyjanowanie,azotowanie) koła zębate,podobnie wałki, czy inne elementy.Tu - zwykły mosiądz...lub...stopy cynku czy aluminium odlewane ciśnieniowo. Plastikowa obudowa... A tutaj - rozkręcona i złożona przekładnia szumi...Normalnie brak słów jak jesteśmy skubani przez producentów takiego badziewia.... Pozdrawiam - RomekJa smarowałem nie dlatego że mi się tak zachciało tylko ze względu na to że łowiłem w mocno zabrudzonej wodzie i wydawało mi się że mógł dostać się do środka piasek,do tego zamontowałem łożyska na wormshafcie. Cały multiki złożony zgodnie z opisem papierowym i i takim co znalazłem na YT. W przeszłości rozkręcałem nie jeden kołowrotek i zawsze pięknie chodził. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Czerwca 2017 przez pikeft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubanczyk Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Miałem tak samo w Tatuli R po przesmarowaniu łożysk... multik za 700zł i taka lipa... szkoda słów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Witam Dla mnie zupełnie niezrozumiałe są takie działania - tzn smarowanie nowego sprzętu.Czy nie wierzymy,że został fabrycznie poprawnie nasmarowany???? A jeśli nie został, to co myśleć o producentach tego czy owego sprzętu????? Kolejna sprawa - to w sumie bardzo prosty sprzęt. Jedna przekładnia zębata - kilka dźwigni, kilka łożysk. Co tu można popsuć przy próbie demontażu i montażu????? Jak to ma się do skomplikowania ot chociażby skrzyni biegów w samochodzie....Te działają niezawodnie przez tysiące godzin.Nie wspomnę,że w takiej skrzyni mamy specjalnie utwardzane powierzchniowo(cyjanowanie,azotowanie) koła zębate,podobnie wałki, czy inne elementy.Tu - zwykły mosiądz...lub...stopy cynku czy aluminium odlewane ciśnieniowo. Plastikowa obudowa... A tutaj - rozkręcona i złożona przekładnia szumi...Normalnie brak słów jak jesteśmy skubani przez producentów takiego badziewia.... Pozdrawiam - Romeksmarowac nowe czy nie, to kwestia indywidualna,ja tam nowe mlynki zawsze smarowalem i tak bede robila co mozna popsuc?,a no wlasnie bardzo wiele,czasem pierdola wystaczy i mlynek juz nie bedzie chodzil jak wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Schemat mam z pudełka i wszystko złożone jak z obrazka, szukałem filmików na necie i tak samo poskładane dlatego nie kumam czemu rzęzi. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu TapatalkaJeżeli przed rozkręceniem kołowrotek działał poprawnie,a po "serwisie" już nie, to świadczy to o ewidentnym błędzie w złożeniu. Tak jak pisałem wcześniej schemat i filmiki to nie wszystko.Tatula to tak prosty kołowrotek,że raczej nie można popełnić błędu - tak też się chyba Panu wydaje. Wystarczy odwrotnie lub niestarannie zamontować jeden z elementów i będzie brzydko. Dla przykładu kołowrotek Calcuta 201D,konstrukcja modułowa.Nie prawidłowe osadzenie plastikowego panelu spowoduje złą współpracę piniona i głównego koła zębatego.Szkopuł tkwi w niezachowaniu symetrii piniona względem łożyska. Będzie to powodować ukośne ustawienie piniona ,a tym samym niemożność prawidłowego schowania się w łożysko po zadziałaniu spustu szpuli.I stąd ta muzyka.Bardzo często w wyniku zbyt siłowego zadziałania wkrętakiem psujemy odpowiednie ustawienie elementu który jest odpowiedzialny za powrót pinona do łożyska. Jeśli nie wie Pan co to jest,to jest to płytka z dwoma prowadnikami dla półksiężyca i sprężynek która prowadzi pinion. I musi być prawidłowo założona i odpowiednio z wyczuciem dokręcona.W wielu konstrukcjach płytka jest przykręcana z pomocą dwóch śrubek,a siłowe ich potraktowanie niczemu dobremu nie służy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikeft Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Jeżeli przed rozkręceniem kołowrotek działał poprawnie,a po "serwisie" już nie, to świadczy to o ewidentnym błędzie w złożeniu. Tak jak pisałem wcześniej schemat i filmiki to nie wszystko.Tatula to tak prosty kołowrotek,że raczej nie można popełnić błędu - tak też się chyba Panu wydaje. Wystarczy odwrotnie lub niestarannie zamontować jeden z elementów i będzie brzydko. Dla przykładu kołowrotek Calcuta 201D,konstrukcja modułowa.Nie prawidłowe osadzenie plastikowego panelu spowoduje złą współpracę piniona i głównego koła zębatego.Szkopuł tkwi w niezachowaniu symetrii piniona względem łożyska. Będzie to powodować ukośne ustawienie piniona ,a tym samym niemożność prawidłowego schowania się w łożysko po zadziałaniu spustu szpuli.I stąd ta muzyka.Bardzo często w wyniku zbyt siłowego zadziałania wkrętakiem psujemy odpowiednie ustawienie elementu który jest odpowiedzialny za powrót pinona do łożyska. Jeśli nie wie Pan co to jest,to jest to płytka z dwoma prowadnikami dla półksiężyca i sprężynek która prowadzi pinion. I musi być prawidłowo założona i odpowiednio z wyczuciem dokręcona.W wielu konstrukcjach płytka jest przykręcana z pomocą dwóch śrubek,a siłowe ich potraktowanie niczemu dobremu nie służy. Dziękuję za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi