Skocz do zawartości

Plecionka C-Thru Dragona

Jozi

Rekomendowane odpowiedzi

To ja zaciemnię :D ?źeby nie było :D.

Zanim pierwsza PP pojawiła się na szpulce mojego kołowrotka łowiłem Dragonami (wchodzi sie do sklepu, kupuje, wychodzi i nawija, a nie pieprzy z zam?łwieniami przez internet, zeby oryginalną PP dostać) z czystego wygodnictwa i nie polegajac na ?źadnej opinii. Łowiłem plecionkami pomarańczowymi Hot Red, czy jakoś tak... Nie plątały się, wytrzymywały na węzłach, strzelały na racicznicach, brudziły na pomarańczowo, były widoczne podczas słonecznej jak i pochmurnej pogody. P?łźniej doszła jeszcze Electra, kt?łra łowię do tej pory - opisana jako 0,12mm. Pomarańczowe były 0,15mm, 0,17(albo 0,19 - nie pamiętam) i doszła jeszcze 0,23mm. Teraz mam PP 20lbs i plącze się i jest sztywna jak drut, trochę mnie wkur*** z niewiadomych przyczyn. Jak zuzyję to się będę zastanawiał czy do Dragona nie wr?łcić.. pewnie po drodze przerobie jeszcze jakaś inną plecionkę, ?źeby sobie zdanie wyrobić.

Tomek weź te?ź pod uwagę np P-line

P-Line mam i u?źywam do cię?źszych zadań. W tym sporadycznie, trociowanie morskie.

2 sezony z kawałkiem wytrzymała bez jęknięcia.

Natomiast jeśli chodzi o tytułową, to nasz forumowy kolega, ksywka @bigos, wyra?źa całkiem pozytywne opinie na jednym z for?łw

P-line mam 20 i 30lb na dw?łch kijach do jerk?łw. 20lb PP na korbie pod opad- i P-line wydaje się mieć du?źo bardziej gęsty splot. Optycznie wydaje się te?ź być sporo cieńsza i bardziej miękka. Nie miałem dotychczas złych doświadczeń z PP, ale P-line wypada p?łki co naprawdę świetnie.

Pozdrawiam

Kamil

No, jak kt?łry?? Widzisz, jakbym po nicku napisał, to od razu byś wiedział, ?źe to do Ciebie..Pisałeś o problemach z pletkami, więc dorzuciłem swoje 3grosze Aczkolwiek rzeczywiście, w wątku wypowiadał się te?ź @tpe1 i konkretny adresat mojej wypowiedzi m?łgł pozostać niejasny, acz ka?źda informacja mo?źe się przydać ka?źdemu :D ....sorry za zamieszanie... .. A autora wątku przepraszam za offtopa :D

Pozdrawiam

Kamil

U mnie 150 metr?łw/yard?łw plecionki wytrzymuje średnio max trzy miesiące. Łowię du?źo w naprawdę trudnych warunkach - słona woda, ostre skały i niesamowicie silne ryby.

P-Line sprawował się bardzo przyzwoicie. Na PP zawsze mogę polegać. Ale najlepiej zdecydowanie wypada Varivas, ta plecionka jest nie do zajechania!

Dwa razy spr?łbowałem innych linek - po prostu szkoda kasy i nerw?łw na szukanie...

Varivasa kupuję tu:

https://www.veals.co.uk/acatalog/varivas-avani-sea-bass-brai d-2426.html

Solidny sklep.

Panowie, zeby byla jasnosc - Popper przytacza moja opinie, wiec czuje sie zobowiazany zabrac glos w tym watku. Napisalem o plecionce C-Thru i nie wiem czym lowil Tomek, bo Toray robi dla Dragona wiecej linek. Na przyklad HM8X to moim zdaniem pomylka i to gruba...C-Thru za to jest fantastyczna - mocna , sliska i nie zamienia sie w ,,gasieniczke'' po tygodniu lowienia. Lowilem na nia w tropikach, w Atlantyku (upal + slona woda), ostroboki 10-20 kg ,na skalach, hole brutalnie. Ostrobok to moim zdaniem najsilniejsza ryba swiata - relatywnie do wielkosci. Pekaly kotwice ( oczywiscie x 2 minimum),kolka po 100lbs, rozpadaly sie druty w przynetach - C-Thru (chyba cos kolo 50 lbs) nie puscila.Wierzyc mi sie nie chcialo. Wy tez mozecie nie wierzyc...

Generalnie mogę potwierdzić opinię Marcina. U?źywam C-Thru w największej dostępnej średnicy do ekstremalnego łowienia. Ostroboki i inne morskie, pajary w Wenezueli i to wszystko w skałach. Naprawdę daje radę i nie niszczy się szybko. Oczywiście w innych średnicach mo?źe być inaczej.

Popper zwrocil moja uwage na ciekawa sprawe - musze uderzyc sie w piers i oddac czesc honoru HM8X. Szajs ktory zwijalem ze szpuli kilka dni temu, to byla srednica 0,10mm - sprawdzilem. Ta sama plecionka 0,14 mm okazuje sie super mocna i wytrzymala na urazy mechaniczne...Inna osoba lowiaca ze mna, ma to na kolowrotku (0,14mm) - wczesniej linka byla na Bornholmie i caly czas trzyma sie kupy. Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi i nie jest to zasadniczo moj problem...W kazdym razie dziwactwo...