Skocz do zawartości
  • 0

czy to jest silnik elektryczny

robertd

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wysokie napięcie jest podyktowane stratami na kablach. Przy dużej mocy nie da się zrobić sensownego okablowania na niskim napięciu żeby nie było dużych strat. Przykładowo 1,2kW na 12V dla zachowania strat napięcia na poziomie 10% i 2m kabli podłączeniowych wymagało by zastosowania kabla o średnicy 4mm. Przy 48v wystarczy 1mm.

@expertfloat oczywiście masz rację, za x lat pewnie będzie to tanie jak barszcz,ale na dzień dzisiejszy jest jak jest.

Edytowane przez psulek

• 0

Nagle zmarł mi kolega któremu pożyczyłem kolumnę od Mercurego.i szlak ją trafił. A miałem zamiar zbudować takiego elektryka stosując silnik modelarski w granicach 2-3KW, co w modelarstwie nie jest żadną nowością napięcie 42-50V stosowane jest tylko po to aby obniżyć pobierany prąd,  jako źródło prądu my stosujemy akumulatory polimerowe tak zwane Lipole ale są drogie i tu nie przydatne. chyba że wyciągniemy komuś z hybrydy na kółkach. Niemcy już dawno robią te silniki ale są drogie z baterią  ze względu właśnie na baterie polimerowe. W związku z takim obrotem tych projektów sam napęd to pikuś w kosztach do samej baterii. Sam silnik można znaleźć za 500-600zł o mocy 2-3KW i 200-300 obr no 1 volt bo o takim piszemy ale źródło zasilania i regulator obrotów z przetwornicą może być już trzy razy droższy a gdzie reszta. Dużo na ten temat można poczytać na forach modelarskich .Pozdrawiam zakręconych Tornado.   

Edytowane przez tornado

• 0

ja bede chyba nabywal z checia bym sie z kims zrzucil wtedy moze wysylka 2silnikow wyszla by taniej jak ktos chetny to pisac

Wysył z aliexpress jest darmowy, a czym więcej zamawiamy jednocześnie tym większe prawdopodobienstwo opłat celnych.

Edytowane przez Tomek88

• 0

oplaty i tak nie mina ,mozna by obejsc jak by pay pala mieli wtedy moga 2 rachunki wyslac jeden na mniejsza kwote i gaka wpisuja w na liscie przewozowym i drugi na wieksza ,ale pisalem do nich nie maja paypala

Moje doświadczenia z izba celną są takie, ze potrafili zażyczyć sobie zrzutów z ekranu transakcji ebaya, bo sprzedający z własnej inicjatywy zaniżył wartość towaru. Nie wydali, dopóki nie udokumentowałem transakcji. Może Chińczycy mają inne kanały, ale licz się z opłatami tak czy siak w tych gabarytach.

• 0

Myślę, że hitem będzie silnik hybrydowy. Mam nadzieję, że doczekam takiej chwili.

To by było coś , płyniesz na miejscówkę na spalanie powiedzmy 15hp a na miejscu można sobie trollingowac na elektryku a jak zabraknie prądu zawsze jest spalina. Taki kompakt bo można wozić dwa na pawezy.

Przyszłość jednak to silniki bldc lub sprawniejsze pmsm, cały czas pozostaje problem z baterią bo gdyby nie to spaliny ogladalibysmy tylko w muzeum

Edytowane przez crizz100

• 0

Myślę, że hitem będzie silnik hybrydowy. Mam nadzieję, że doczekam takiej chwili.

Hybrydą tego nazwać raczej nie można ale jako "napęd zespolony" :)

https://www.minnkotamotors.com/Trolling-Motors/Engine-Mount/Engine-Mount/

tutaj wersja garażowa :D

http://forums.iboats.com/filedata/fetch?id=6989283&d=1400683890

• 0

Na strefę ciszy byłoby to super. Chodzi o sytuację, gdy trzeba umykać przed np. burzą.

Kotwitz. Takie rozwiązanie jest może i niezłe, ale zwróć uwagę na to,  że musi być duże zanurzenie łodzi.

Edytowane przez Janusszr