Skocz do zawartości
  • 0

Duże, ale lekkie gumy

siewicz

Pytanie

Mam prośbę - moglibyście polecić jakieś du?źe, ale przy tym lekkie gumy?

Chodzi mi o gumy około 15cm kt?łrymi w miarę komfortowo (tzn długo, bez większego zmęczenia) da się łowić kijkiem do 30g wyrzutu.

Łowisko nie jest głębokie więc nie mam potrzeby zbroić w typowe gł?łwki z obcią?źeniem, wystarczą zwykłe puste haki lub offsety - byle guma dobrze pracowała.

Spos?łb prowadzenia to taki typowo jerkowy (czyli podciągnięcia kijem z nadgarstka, a multik zwija jedynie luzy).

Z g?łry dzięki za wszelkie sugestie :D

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No właśnie, chyba muszę się porozglądać za typowymi soft jerkami - są du?źo smuklejsze, więc pewnie l?źejsze. Przejadę się na dniach do Fishing Mart'u kt?łry mam stosunkowo niedaleko i zobaczę co tam mają za wyb?łr :D

Zauwa?źyłem te?ź, ?źe Dragon na swojej stronie podaje wagę przynęt i patrząc na te tabelki wynika, ?źe przeciętna guma 15cm jest prawie dwa razy cię?źsza ni?ź 12,5cm. Zrobiłem sobie na szybko mały spis, kt?łry mo?źe się komuś przyda:

Gumy Dragona (V-Lures)

Lunatic 12,5cm - 16g

Phantom 12,5cm - 19g

Reno Killer 12,5cm - 19g

Mutant - 12,5cm - 17g

Mamba 12,5cm - 15g

Demon 12,5cm - 15g

Odpowiedniki tych gum mające 15cm wa?źą ju?ź w granicach (27-35g)

Przy okazji zauwa?źyłem nowość - http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/przynty-i-gowki-j igowe/gumy/gumy-dragon-v-lures/jerky - ciekawe jak to będzie pracowało, czy mo?źe oka?źe się małym niewypałem na Shogun.. ma się pojawić podobno w październiku.

• 0

na rynku sa dostepne wszelakiego hybrydy gumy i woblera, cos jak savage gear rattle smolt, ktore sa juz uzbrojone i nie sa tak ciezkie jak duze shady naciagane na glowki jigowe ... konkretne modele musisz sobie jednak sam wyszukac

wszelakiego rodzaju sofjerki montowane weightless sa kapitalne w tej kategorii wagowej jak i duze twistery

• 0

Przy okazji zauwa?źyłem nowość - http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/przynty-i-gowki-j igowe/gumy/gumy-dragon-v-lures/jerky - ciekawe jak to będzie pracowało, czy mo?źe oka?źe się małym niewypałem na Shogun.. ma się pojawić podobno w październiku.

chodzi zajebiscie

ale tylko zbrojone ala soft4 play i szarpane - o ile S4P pracuje jako swimbait to jerky absolutnie nie + jerky jest ciezszy i wydatnie szybciej tonie.

Nie widze dzialania tej gumy na glowce jigowej jak sugeruje producent, ale moze sie nei znam.

Mz jerki wystawi kilka szczupakow na extrakcje kotwicy w tym roku

Niestety w miejscowkach gdzie lowilem od kiegy je kupilem plynela szybka i gleboka burzowa woda i przyneta nei tonela.

Ja obstawiam, ze bedzie dobra na wode 1-5m.