Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Abu Garcia Volaitaile Pike łowił też zawodnik ABU GARCIA w Pike Fight 2017. Fajny kij, miałem go w ręku, mięsisty o akcji mode/fast. Model 792H/241ccm 50-90 g, Ten kij pod dużym szczupakiem wchodzi w parabolę. W FIN chodzą po około 150 e bez promo ale w Szwecji już można do 100 wyrwać. W PL około 540 PLN.

Ten model z Pike Fight 2017 to był raczej 50-200 gram. Do kupienia w Polsce. Widziałem go na żywo w akcji. Mocarny kij.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Przed wyborem Blassa też myślałem o Kraagu a inspiracją była wędka zrobiona przez Huberta (@Hubertus, HubRods) pod dorsze, tak pod dorsze, wzmocniony Kraag ogarniał 130 g pilkery. Ale po konsultacjach, skoro kij miał być do poziomego prwadzenia wiekszych gum, w dwóch kawałkach, w długości 2,5m i pod rybą miał ładnie pracować (co oznaczało ze nie może być tak szybki jak Kraag ) staneło na najwolniejszym Blassie.

Można zapytać jaki blank Blassa wziąłeś ?. Też się zastanawiałem jeszcze nad kijem w dwóch kawałkach. Jakie przynęty ogarnia ?

A kto taki jak nie tajemnica ?, jak z Warszawy to chętnie bym „pomacał” [emoji6]

Kolega nie jest z Warszawy i dopiero czeka na odbiór

A ten volatile pike do 90g to realnie ile machnie? Ze 110g da radę czy raczej już ciężko?

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Myślę że 100 to będzie max. Wyżej da się ale to już poważnie będzie "kucał"

• Like 1

Kolega nie jest z Warszawy i dopiero czeka na odbiór

Myślę że 100 to będzie max. Wyżej da się ale to już poważnie będzie "kucał"

Potwierdzam, wyżej niż 100-110gram to już jest dużo dla tego kija. Co prawda machaliśmy również alienami 30cm ale nie polecam. Komfortu nie ma [emoji6]

Można zapytać jaki blank Blassa wziąłeś ?. Też się zastanawiałem jeszcze nad kijem w dwóch kawałkach. Jakie przynęty ogarnia ?

Blaasa SLM8630-2 8'6”20-30lb - kijek jest w realizacji wiec dopiero połowi wiosną. Będzie wzmacniany i przycinany do docelowo cw 100/110 gr w długości 8'4''. 

Potwierdzam, wyżej niż 100-110gram to już jest dużo dla tego kija. Co prawda machaliśmy również alienami 30cm ale nie polecam. Komfortu nie ma [emoji6]

Troszkę się poprawie, wydaje mi się, że do 110gr można spokojnie machać. Tak sobie przypominam. Wyżej to raczej wymachy bez ładowania. Nie mniej jednak kijek jest świetny. Z seryjnych wędek ciężko coś znaleźć lepszego za tą kasę. Jest jeszcze Sakura do 70gr realnie do 90gram można machać. Sam używam obecnie tego kija i jest bardzo przyjemny.

Kolejną fajną propozycją od Abu Garcia jest casting Fantasista Beast, szczegółnie te dwa modele:

1. Fantasista Beast Casting H 2,36m Up to 100g

2. Fantasista Beast Casting H 2,59m Up to 150g

Wędki z tej samej półki to Westin W4 i BFT roots g2. 

Nowością 2017 na rynku Fińskim w jest casting wyprodukowany dla SnakcBait SNACK BAITS BLACKWHIP 8'3'' 60-160 G (waży zaledwie 205g) i przy CW do 160 g fajnie pracuje. Komponenty markowe. Trzymałem kijek ręku, robi wrażenie ale cena trochę odstrasza - 290e. 

Kolejną fajną propozycją od Abu Garcia jest casting Fantasista Beast, szczegółnie te dwa modele:

1. Fantasista Beast Casting H 2,36m Up to 100g

2. Fantasista Beast Casting H 2,59m Up to 150g

Wędki z tej samej półki to Westin W4 i BFT roots g2.

Nowością 2017 na rynku Fińskim w jest casting wyprodukowany dla SnakcBait SNACK BAITS BLACKWHIP 8'3'' 60-160 G (waży zaledwie 205g) i przy CW do 160 g fajnie pracuje. Komponenty markowe. Trzymałem kijek ręku, robi wrażenie ale cena trochę odstrasza - 290e.

ABU fajne ale waga - 250gram....

250gr ale wersja do 200 gr cw

Wszędzie jest ze wersja do 100cw waży 250gr

Np. tutaj:

https://spinningshop.pl/abu-garcia-fantasista-beast-casting/12430-abu-garcia-fantasista-beast-casting-7-9-100g.html

Chyba, że błąd w opisie

A widzisz aby ten blank był niebieski? ;)

Ja cały czas (nie wiem jak inni) pisze o tym kijku:

ABU Volattile Pike 240 50-90

:) 

PS

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/abu-garcia-volatile-pike-casting-g5-a180-p1773-k15158.html

pierwszy od góry

Edytowane przez BOB1

A widzisz aby ten blank był niebieski? ;)

Ja cały czas (nie wiem jak inni) pisze o tym kijku:

ABU Volattile Pike 240 50-90

:)

PS

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/abu-garcia-volatile-pike-casting-g5-a180-p1773-k15158.html

pierwszy od góry

No faktycznie mały bałagan. Miałem na myśli Fantasista Beast Cast do 100gram

ABU fajne ale waga - 250gram....

Z tego co wyczytałem to model fantasista beast do 100g waży około 210 g więc jak na seryjny kijek bardzo dobrze.

Natomiast  Abu Garcia Volatile do 90 g waży 214 g

Edytowane przez MarCinFin

Z tego co wyczytałem to model fantasista beast do 100g waży około 210 g więc jak na seryjny kijek bardzo dobrze.

Natomiast Abu Garcia Volatile do 90 g waży 214 g

Ciekawe od ilu gram fantasista beast do 100g zaczyna gadać. Pewnie 30 już ogarnia. Prawie wcale informacji nie ma o tej wędce.

• Like 1