Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

sorry, że tak na leniwca.. ale szukam i szukam i nie moge znaleźć... 

jakieś propozycje kija castingowego około 3m lub trochę dłuższego o cw. 100-120g... ( tak, żeby bez najmniejszego strachu podnieść te 2-3 kg ze 3 metry do góry..)?

Do połowu makreli czy tam dorsza w porcie z mola....   

Patrzyłem na serie savage gear MPP..... ale są tylko krókie... (był starszy MPP Pro 10 stóp... ale już niedostępny... chyba, że używka.... ale też nie moge znaleźć..)

Znalazłem ewentualnie MPP Pro 10 stóp.. ale cw. do 60g. ..... nie pęknie mi to (czasami trafi się parę sztuk tak po 0,5-1kg... na jednym zestawie..)? w sumie cw. jest ok... zestaw paternoster +plus około 60/80 g ołowiu używam... tylko czy da radę????

Witam, jestem na etapie poszukiwań czegoś dłuższego pod gumy. W odmętach Internetu natrafiłem na wędzisko ze stajni shimano, mianowicie Beastmaster EX Casting - 2.40m 40-100g. 

Stąd moje pytanie czy ktoś z szacownego gremium miał z tym kijaszkiem do czynienia i czy może się pochwalić swoimi spostrzeżeniami na temat w/w kija.

Edytowane przez klimakg

Cóż, ja też zacząłem myśleć o kolejnym sezonie i rozglądać się za kijem pod duże gumy. Biorę oczywiście pod uwagę Abu Volatile Pike 50-90g, ale znalazłem też na stronie StC kij MOJO CAT (MCC80MF2), cast, 8 stóp, 2 skład, 1/2 do 3 oz. Wiadomości o nim "niet" w necie, a wygląda ciekawie. Będę wdzięczny za wszelkie informacje, gdyby ktoś coś o nim wiedział lub znalazł info w sieci i podzielił się linkiem.

A jak nie to może ma Rybomanii ktoś go bedzie miał :), w końcu został  tylko miesiąc.

Cóż, ja też zacząłem myśleć o kolejnym sezonie i rozglądać się za kijem pod duże gumy. Biorę oczywiście pod uwagę Abu Volatile Pike 50-90g, ale znalazłem też na stronie StC kij MOJO CAT (MCC80MF2), cast, 8 stóp, 2 skład, 1/2 do 3 oz. Wiadomości o nim "niet" w necie, a wygląda ciekawie. Będę wdzięczny za wszelkie informacje, gdyby ktoś coś o nim wiedział lub znalazł info w sieci i podzielił się linkiem.

A jak nie to może ma Rybomanii ktoś go bedzie miał :), w końcu został  tylko miesiąc.

Raczej się nie sprawdzi. Strasznie krótki dolnik 31 cm.  Ciekawe ile waży.

A czy ktoś z was ma lub miał St. Croix WRC80HF2  lub St. Croix TBC79HMF? Na filmach Corona Fishing wyglądają na odpowiednie do dużych. Już zaczynam głupieć od wyboru tych wędek. Do wiosny jest jeszcze trochę czasu ale powoli trzeba się decydować  :) 

Cóż, ja też zacząłem myśleć o kolejnym sezonie i rozglądać się za kijem pod duże gumy. Biorę oczywiście pod uwagę Abu Volatile Pike 50-90g, ...

Jak rozważasz Abu Volatile Pike 50-90g, i jednocześnie wspominasz o StC to może, 2,4 m Wild Rivera WRC80HF2 obsłuzy do 120g spokojnie. Inną opcją jest Westin W4 lub BFT roots2. Kolega @robbertzam ładnie opisał Westina W4 Powercast-T 40-130g (dostepne w PL), bardzo fajny kij o pracy zbliżonej do Abu ale o większym wyrzucie. 

A czy ktoś z was ma lub miał St. Croix WRC80HF2 lub St. Croix TBC79HMF? Na filmach Corona Fishing wyglądają na odpowiednie do dużych. Już zaczynam głupieć od wyboru tych wędek. Do wiosny jest jeszcze trochę czasu ale powoli trzeba się decydować :)

Super kijki pod gumę, ale tak do 80gr, nie za sztywne i czułe, pracują pod rybą

Mojo Cat waży 263gramy, co oznacza, że bedzie mocniejszy od Voliate Pike, chyba że to skutek użycia w tej konstrukcji grafitu i szkła.W Mojo Cat MCC80MHF2 zaintrygował mnie dolny zakres przynęt -14gram, co znaczy że może to nie będzie "kij od szczotki". Bez macania na Rybomani się nie obejdzie, oby Żbik miał je na stoisku. WRC80HF2 też biorę pod uwagę, podobnie jak Westina i np. Abu Garcia Rod Verdict 8´6" H 40-120G czy też Abu Garcia Veritas V2 822H 40-100G.

Edytowane przez M@rczysko

Abu Garcia Veritas V2 822H 40-100G jest fajny ale nie jestem pewny czy on w dwuskładzie występuje, może być tak że tylko dolnik odchodzi po rozłożeniu. Praca jak u Abu Volatile Pike 50-90g.

----------------

Występuje w dwu-składzie, to też może być ciekawa opcja.

https://www.raven-fishing.pl/abu-garcia-veritas-v2-822h-cast-249m-40-100g-wedka-castingowa/pl/product/29298/#

Edytowane przez M@rczysko
  • Like 1

wspomniany wild river to inne półka niż pozostałe wymienione, nie na miejscu porównywać, pozostałe do budżetówki.

Tomku, mając do wyboru WRC i W4 westina brałbym westina, udały im się te kije. Lekkie poniżej lub około 200 g, dobre komponenty, ładnie wykonane, czułe blanki. 

Tomku, mając do wyboru WRC i W4 westina brałbym westina, udały im się te kije. Lekkie poniżej lub około 200 g, dobre komponenty, ładnie wykonane, czułe blanki. 

Oglądałem te westiny w zeszłym roku w Poznaniu na rybomani i kolega kupił wtedy jednego, nie są najgorsze, ale tyłka nie urywa, podtrzymuje, że stawiałbym zdecydowanie na wrc w tym tandemie.

Nie dam sobie głowy uciąć ale w Poznaniu były jeszcze stare W4 (monsterstic-ki). Te które były wprowadzone na rok 2017 pojawiły się w dystrubucji w maju/czerwcu. Ja po raz pierwszy w Finlandii widziałem je we wrześniu, szwedzi w sklepach mieli je w ofercie od maja. 

Edytowane przez MarCinFin

Mojo Cat waży 263gramy, co oznacza, że bedzie mocniejszy od Voliate Pike, chyba że to skutek użycia w tej konstrukcji grafitu i szkła.W Mojo Cat MCC80MHF2 zaintrygował mnie dolny zakres przynęt -14gram, co znaczy że może to nie będzie "kij od szczotki". Bez macania na Rybomani się nie obejdzie, oby Żbik miał je na stoisku. WRC80HF2 też biorę pod uwagę, podobnie jak Westina i np. Abu Garcia Rod Verdict 8´6" H 40-120G czy też Abu Garcia Veritas V2 822H 40-100G.

Dużo 263 gr jak na kijek 2,40 z krótkim dolnikiem. Szwartzonker 2,59 do 140 gramów z osprzętem Fuji i dolnikiem 40 cm waży 225 gramów.

Nie dam sobie głowy uciąć ale w Poznaniu były jeszcze stare W4 (monsterstic-ki). Te które były wprowadzone na rok 2017 pojawiły się w dystrubucji w maju/czerwcu. Ja po raz pierwszy w Finlandii widziałem je we wrześniu, szwedzi w sklepach mieli je w ofercie od maja. 

Ja też nie dam sobie nic uciąć, który to model, ale być może ten stary równie dobrze, ale się dowiem :D . Jeśli faktycznie westin zrobił taki skok jakościowy to może nie trzeba go skreślać w porównaniu z StC, trzeba obmacać w na targach w Poznaniu, ale takie macanko na sucho też nie wszystko mówi :)

Edytowane przez Tomek88

Witam wszystkim. 

Zaczynam swoją przygodę z castem. W związku z tym wydarzeniem poszukuje kija. 

Kij pod gumy, może czasem rzucę jakimś jerkiem, ale to sporadycznie. 

Gumy od 17 do 25 cm-30 cm. Lekkie główki, 8-10 gram. Będę łowić z środka pływającego, z brzegu praktycznie nie łowię. 

Budżet tak do 300 zł. 

Zastanawiam się nad SG MPP2 <90 g z tym, że kij ma 259 cm, zastanawiam się czy nie lepiej kupić krótszy kij, np Dragon millenium pike. 

Do tego akcja MPP2 to medium. 

Aktualnie używam standardowych kołowrotków, i szybkich wędek, np Inazuma Zander. 

Czy koledzy mają coś godnego do polecenia w tej kwocie i coś co obsłuży przynęty od +- 50 do 100 gram? 

Dziękuje 

Boję się trochę przy takim kiju o dolne Cw 

Weżmy np SG MPP2 >130g 2,21. Czy wyrzucę spokojnie z tego kija powiedzmy Daiwe duckfin shad 20 cm, guma waży 50 gram, główka 8-7 gram kotwice. Powiedzmy 60 gram? 

Edit : 

I ewentualnie jaka plecionka do takiej wędki? Używam Varivasa, jestem zadowolony, tylko jaka grubość? 

Edytowane przez Kaczuszka

Boję się trochę przy takim kiju o dolne Cw

Weżmy np SG MPP2 >130g 2,21. Czy wyrzucę spokojnie z tego kija powiedzmy Daiwe duckfin shad 20 cm, guma waży 50 gram, główka 8-7 gram kotwice. Powiedzmy 60 gram?

Edit :

I ewentualnie jaka plecionka do takiej wędki? Używam Varivasa, jestem zadowolony, tylko jaka grubość?

Taka guma bez problemu poleci. Będzie ok.

A co do plecionki, ja bym brał ok. 30 lbs.

Przy takich przynętach są duże przeciążenia.

Edytowane przez Durzy
  • Like 1

To trzymam za słowo. W takim razie będę zamawiać wędkę do 130 gram. 

Plecionka w takim razie 27-30 lbs. 

Dziękuje za pomoc. 

Edit. 

Czy plecionka 25 lbs wystarczy czy lepiej naprawdę nie ryzykować i wziąć 30 lbs? 

Edytowane przez Kaczuszka

To trzymam za słowo. W takim razie będę zamawiać wędkę do 130 gram. 

Plecionka w takim razie 27-30 lbs. 

Dziękuje za pomoc. 

Edit. 

Czy plecionka 25 lbs wystarczy czy lepiej naprawdę nie ryzykować i wziąć 30 lbs? 

Żeby później nie było na mnie. Nie znam tego kija, nigdy nie miałem go w ręku. Piszę ogólnie

Chcesz łowić na duże gumy, musisz mieć solidny sprzęt, te 130 g powinno wystarczyć.

Połowisz, będziesz wiedział czy wolisz dłuższy czy krótszy kij, czy taki cw Ci wystarczy, itp.

A plecionkę, to lepiej mieć o "oczko" za mocną niż za słabą.