Gość jakub.makowka Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Westin W4 Powershad-T 8'/240 cm XH 30-90 g - panowie ma ktoś?jak wrażenia pod gumy/jerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Witaj nowy forumowiczu ... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Westin W4 Powershad-T 8'/240 cm XH 30-90 g - panowie ma ktoś?jak wrażenia pod gumy/jerki? Mam takiego, ale 218 cm do 150 g,, wrażenia b. dobre, gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Podsumowując sezon , dla mnie m1 35lb to podstawowy kij do szczupaków startuje od 30g kończy sie na w sumie nie wiadomo gdzie... bezpiecznie będzie napisać 220g, ale 3d trouta 30cm od sg da radę rzucić i poradzi też sobie z Megabassem kanata 16cm albo 15cm sg kanibalem. Niewątpliwą zaletą tego kija to waga i to że zapracuje pod rybą 40cm-50cm a metrówke wytarabani poniżej minuty jak nie będziemy się z nią pier#@%ić. Kij optycznie nie do odróżnienia od słabszej wersji,uwielbia się giąć plecionka na poziomie typu power pro 40lb (0,32mm) pozwoli wyjąć wszystko co przyjdzie do głowy i pływa w europejskich wodach. Ja w tej chwili nie wyobrażam sobie lepszego kija do łownia szczupaków,nie znalazłem nic innego co by mi odpowiadało.Jak nie sztywne pały które pod metrówką uginają sie do 3ciej przelotki od szczytu,a to grubość w dolniku ala sucha krakowską, albo nie ogarniają przynęt które powinny albo gwarancja do płota itd.... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Tylko te 8' w 1 kawałku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) A widzisz, Ja jeżdzę nieraz naprawdę małymi samochodami i zawsze się mieści, barierą jest głowa nic więcej a 2 części uważam raczej za minus bardzo łatwo taki kij uszkodzić podczas długiego łowienia, zaklejanie złącz izolacją pomaga ale to taki puder na syfa.... Edytowane 13 Lutego 2018 przez Tu nie ma ryb. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 A widzisz, Ja jeżdzę nieraz naprawdę małymi samochodami i zawsze się mieści, barierą jest głowa nic więcej a 2 części uważam raczej za minus bardzo łatwo taki kij uszkodzić podczas długiego łowienia, zaklejanie złącz izolacją pomaga ale to taki puder na syfa....W pełni się zgadzam.Dla mnie ideałem byłby cały arsenał jednoskładów.Nie przejmowanie się złączami,ich stanem-bajka.Zdarzało mi się nie raz wozić jednoskłady autem rezerwowym(Panda)-da się . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 3 z 4 moich castów to jednoskłady i spokojnie mieszczą się w każdym samochodzie.Kolega ma na dachu przymocowaną na stałe tubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Tylko wszystko ma swoja granicę . Mam casta 2,59 i w jednym składzie nie bardzo go sobie wyobrażam. Do Pandy pewnie też by nie wszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Tylko wszystko ma swoja granicę . Mam casta 2,59 i w jednym składzie nie bardzo go sobie wyobrażam. Do Pandy pewnie też by nie wszedł.Andrzej,ja mam 2,55 i tego jeszcze faktycznie nie woziłem w Pandzie.Jutro sprawdzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 mój 259cm dopiero się ''składa'' ale nie przewiduje problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) U mnie największym ograniczeniem w posiadaniu długich jednoskładów (>2,4 m) jest mieszkanie w bloku i winda - transport z mieszkania do auta. W mieszkaniu dwuskłady do 2,6 m są cały czas rozłożone i wiszą poziomo na specjalnie przygotowanych uchwytach na ścianie wiec tu problemu nie ma. Jak już będzie dom z działeczką i własnym hobby pokojem (teraz jest namiastka takiego lokum) to 2,5-2,6 m jednoskłady zdecydowanie się pojawią. Tubę długości 2,7 m, na 4 jednoskłady, montowaną na bagażniku dachowym auta już sobie przygotowałem Edytowane 19 Lutego 2018 przez MarCinFin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczuszka Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Przyszła dzisiaj do mnie SG MPP2 221 do 130g. Na sucho sztywny kij, ale nie mam za bardzo porównania do innych ( Łowiłem na spiny do 30-35 gram, nie więcej). Nie wiem jak ja tym będę łowić Ogólne wrażenia wykonania, wyglądu są na + ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Kolego Tu nie ma RybA jakiego multika masz podpiętego pod tego M1 35lb jak można wiedzieć? Szczegulnie chodzi mi o wagę jego.Pozdrawiam. Edytowane 14 Lutego 2018 przez wsw1515 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Używam kołowrotków Abu revo Toro Beast 51, 340g o ile dobrze pamiętam A składają się kije phenixa, pierwszy to trochę inna konstrukcja niż m1 35lb podobne co ale umożliwiająca letnią agresywna prezentacje, będzie hit i cenowo tez bardzo dobrze wyjdzie. Testy pokażą ale chyba stworzy się cała nowa rodzina albo nawet dwie ze stajni phenixa do „ciężkiego” łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Używam kołowrotków Abu revo Toro Beast 51, 340g o ile dobrze pamiętam A składają się kije phenixa, pierwszy to trochę inna konstrukcja niż m1 35lb podobne co ale umożliwiająca letnią agresywna prezentacje, będzie hit i cenowo tez bardzo dobrze wyjdzie. Testy pokażą ale chyba stworzy się cała nowa rodzina albo nawet dwie ze stajni phenixa do „ciężkiego” łowienia. A można wiedzieć co to za model tego Pxenixa.Jestem właśnie przed wyborem Blanku który ogarnie mi przynęty 100g do 170g pod szczupaka a i za sumem z trola na odrze tez sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 U mnie jak na razie dominują 2-składowe, bo taka jest tendencja na rynku, ale jak wygram w LOTTO, to wszystko wymienię na 1-składowe, li tylko z lenistwa - na łowisku jedna czynność mniej, 10 sekund wcześniej zacznę wędkowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 U mnie jak na razie dominują 2-składowe, bo taka jest tendencja na rynku,Skąd takie dane o tendencji rynkowej?Możesz podać źródło? Chętnie poczytam - taki konik... PozdrawiamDaniel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Z obserwacji, więcej jest oferowanych 2-składowych. 1-składowe są zdecydowanie droższe, a ja jestem emerytem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Z obserwacji, więcej jest oferowanych 2-składowych. 1-składowe są zdecydowanie droższe, a ja jestem emerytem. Ad1. Szukając monoblnaków, jednak odnajduję równowagę Ad2. NieprawdaAd3. Zazdroszczę czasu - tak zdrowo, bez złośliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 W sklepach wędkarskich narzędzi specjalistycznych po prostu niema lub jest bardzo mało, są kije uogólnione które raczej nie wiele mają wspólnego z poziomem wędkarstwa jakie wszyscy chcemy reprezentować. Savage Gear typu szczotka do przynęt 150g jednak mi się nie podoba. Tzn oczysiwśie łowić się tym na pewno da , ale... To w brew pozorom fajne łowienie wcale nie takie ordynarne jak by się mogło wydawać,potrzebne jest amortyzacja i pewna doza finezji. Jak nie udało się osiągnąć tego w fabrycznych kijach 120-150g to strach pomysleć jak zachowują sie kije 200g+Problem jest we wszystkich fabrycznych mocnych kijach, to po prostu pały... Co do ceny podejrzewam ze Dobry dwu-skład będzie droższy od dobrego jedno-składu. Wiec akurat tym bym się nie sugerował. Jakoś pod koniec przyszłego tygodnia będę miał go w łapach wiec jeszcze może uda się go wytestować na morskich szczupakach ,wtedy opisze co i jak.Będą modele od 7 do 9 stóp. Ja jestem pełen nadziei A jeszcze bardziej czekam na 60lb bo takich blanków u nas nie ma , dostać wedke w monoblanku powyżej 8' to abstrakcja. Mam nadzieje to zmienić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (...) Zazdroszczę czasu - tak zdrowo, bez złośliwości Gdybym miał opierać się tylko na emeryturze, to już umarłbym z głodu, więc tego czasu wcale nie ma nadmiaru, bo trzeba trochę dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Przewertowałem temat i oprócz kija który brałem pod uwagę do tej pory tj st.croix WRC80HF2 wytypowałem jeszcze jeden, który mógłby mieć dla mnie zastosowanie, mowa o Abu Volatile Pike 792 H 50-90g. Jeżeli ktoś z użytkowników tego drugiego może napisać coś o dolnej granicy... czy opis jest zgodny z rzeczywistością minimalna waga przynęty to 50gr, czy może np. obsłuży już 30? Chodzi mi o w miarę "uniwersalny" cast na początek (wiem, nie ma czegoś takiego... ale jednak zaryzykuję) W filmikach corona fishing ten st.croix określany jest właśnie jako taki "uniwersał" który obsłuży przynęty już od 20, do nawet 120gr... i to by mim nie ukrywam, pasowało. Tylko ta cena... Abu o połowę tańszy... już nawet nie do końca o to chodzi, bo tak naprawdę nie wiem, czy mi to podejdzie, ale zapotrzebowanie i duże chęci są spróbowania dużych przynęt nie tylko w trolu... dzięki za wszelkie sugestie. Aha no tak, kij miałby obsłużyć od jerków 10-12cm poprzez srtike pro 15 do sweepera 17 bądź big bandita? oraz gumy 20-23cm, 30cm węgorza SGm czy 20cm trouta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 WitamPosiadam wymienionego przez Ciebie Abu volatile.Jezeli chodzi o cw to dolem canibal 15cm na glowce 10g nizej nie probowalem...gora to 100g czyli pstraga 20cm obskoczyBardzo fajny kijek gnacy sie gleboko pod ryba ktory "przykleja" usmiech do "pyszczydla"????Jak by gorne cw bylo za slabe warto rzucic okiem na westin w4 powercast-t do 130gPozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Aha pod jerki to abu raczej sie nie nadaje to jest mega propozycja pod wszelkiego rodzaju gumy...kijek jest troche za miekki do "szarpania" jeramiAle pewnie na upartego i dla chcacego nic trudnego???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi