Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jaki jest sens używania aż tak dużych i ciężkich przynęt, zwłaszcza w Polsce... Czy zwiększy się ilość łowionych dużych szczupaków?  Mnie to nie przekonuje. 730g z ręki to już masakra jakaś  :)

Widać Przemek że nie byłeś na rybach gdzie każdy rzut takim potworem daje rybe

:D  :D  :D

Edytowane przez nurek28
  • Like 1

To może tym ;) :

Super niestety znając Zenaq bez 3000zł nawet nie podchodź.  Bardzo mi sie podobają produkty tej firmy ale to zdecydowanie nie na moją kieszeń, tym bardziej ze lubie mieć po pare wędek po danego rodzaju przynety :D

Wszytko fajnie i widzę ze nie tylko ja  jestem na tyle szurniety żeby łowic 40tką z łapy :P ale tak na serio to chyba jednak 25 i 30tka daje tyle samo ryb jak nie więcej od 40cm 

W tym sezonie coś tam nawet polowilem troutem 25 i roach 25 z reki ale wydaje mi sie że to nie kij do tego tzn rzucić sie da,nawet bardzo mocno itp ale jak kombinowałem z dociążaniem ich tak by dało się je prowadzić ogniem kij już nie wyrabiał, nie tyle co przy wymachu tylko przy dynamicznych pociągnięciach kładł się już za bardzo przez opór stawiany w wodzie, nie zanotowałem w prawdzie żadnego spadu przez złe zacięcie ale czulem już dyskomfort. Myśle 10-15lb i 15-20cm by sie przydało pewniejszej prezentacji, za to do powolnego i średnio-szybkiego pływania  jak najbardziej ok. Może te 50lb nie bedzie takie straszne jak je malują 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

Hey

Stoje przed wyborem patyka, który będzie pracował z Abu Garcia revo beast, w sumie mam już upatrzony jeden,którym jest Phenix MXUR80MH-B ( 25lb i opisany od 1/2-3oz). Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy nie zaryzykować i kupić coś "no limit" czyli MXUR80H-B ( 35 lb opisany od 1-6oz) lub blanku morksiego który jest cieńszy od Phenix MXUR80MH-B ale podobnych parametrów co MXUR80H-B 

Bedze to mój pierwszy profesjonalny zestaw na szczupaka. Najmniejsze przynęty które będę używać to SG cannibal  15cm i Berkley pulse shad 14cm największa jaką posiadam na razie do 20 cm 3d savage gear line thru trout, ale można kupić większe  :rolleyes:  :rolleyes:

Łowiska to różne jeziora w okolicy Gdańska ale chciałbym też zaatakować w tym roku parę razy jezioro żarnowieckie

mam też Tatule SV która jest połączona z UBMXem do 18g na sandacza, wiec zawsze można kupić na razie jakiś budżetowy patyk do 15cm gum 

Pozdrawiam i liczę na Wasze doświadczenie  B)  B)

Edytowane przez pepka87

MXUR80HB czyli M1 35lb dolem obskakuje prawie to samo co 25lb ale góre ma wyraźnie lepszą Ja bym brał 35lb ,i tak dolnym zakresem prawie się nie łowi, A jak chcesz coś co sie jeszcze fajniej gnie Zainteresuj sie serią ultra  swimbait classic, za tydzien pewnie już będzie w gdańsku stał jeden 40lb gotowy. 

• Like 1

Identycznie mam w planie zrobić m1 35ke pod toro 51, Natknałem sie na kij abu garica Volatile Pike 2,74 50-220 c.w  koszta wychodzą o polowe co M1 ale to juz seryjny kij. I obstawiam ze podobnie pociagnie co M1 a bedzie i tak sztywną pałką. MIał ktoś taki kij wogole w ręku badz posiada w swoim arsenale ?

Edytowane przez Marcin1991

MXUR80HB czyli M1 35lb dolem obskakuje prawie to samo co 25lb ale góre ma wyraźnie lepszą Ja bym brał 35lb ,i tak dolnym zakresem prawie się nie łowi, A jak chcesz coś co sie jeszcze fajniej gnie Zainteresuj sie serią ultra swimbait classic, za tydzien pewnie już będzie w gdańsku stał jeden 40lb gotowy.

Tez tak mysle :) tylko chcialem zeby ktos to potwierdził

A wiesz moze jak bedzie sobie radzil z 30g gumami ?

Ja już jestem gotowy na sezon, M1 Swimbait 7'6" 10-25lb z BB custom rods i Daiwa Lexa 300 :) córcia pomagała mi przewinąć plecionkę z zeszłego sezonu, YGK 35lb. Jestem zdziwiony bo nadal plecionka jest super, śmiało do łowienia na kolejny sezon.

af593916ac227e89gen.jpg

• Like 10

Panowie pytanko tu, bo nie wiem gdzież indziej mógłbym je zadać.

Zamówiłem sobie St Croix WRC80HF2, że tak powiem bez obmacywanek, bazując jedynie na wierze w markę i dobre opinie na temat tego kijka i nie mam go jeszcze u siebie.

Jutro będę w "krainie tanich kołowrotków" i kupił bym sobie pod niego multika ale nie mam pojęcia, który rozmiar wybrać. Wstrzymałbym się z zakupem kołowrotka ale zasoby przecenionych młynków się kończą w szybkim tempie a i moja wizyta za Odrą potem szybko nie nastąpi, więc chciałem to załatwić od razu.

Czy coś takiego jak Shimano Tranx 300/400 Lub Daiwa Lexa 300 będzie odpowiednie do niego odpowiednie ?