Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pytanko tu, bo nie wiem gdzież indziej mógłbym je zadać.

Zamówiłem sobie St Croix WRC80HF2, że tak powiem bez obmacywanek, bazując jedynie na wierze w markę i dobre opinie na temat tego kijka i nie mam go jeszcze u siebie.

Jutro będę w "krainie tanich kołowrotków" i kupił bym sobie pod niego multika ale nie mam pojęcia, który rozmiar wybrać. Wstrzymałbym się z zakupem kołowrotka ale zasoby przecenionych młynków się kończą w szybkim tempie a i moja wizyta za Odrą potem szybko nie nastąpi, więc chciałem to załatwić od razu.

Czy coś takiego jak Shimano Tranx 300/400 Lub Daiwa Lexa 300 będzie odpowiednie do niego odpowiednie ?

Jedno i drugie będzie pasowało.

Panowie pytanko tu, bo nie wiem gdzież indziej mógłbym je zadać.

Zamówiłem sobie St Croix WRC80HF2, że tak powiem bez obmacywanek, bazując jedynie na wierze w markę i dobre opinie na temat tego kijka i nie mam go jeszcze u siebie.

Jutro będę w "krainie tanich kołowrotków" i kupił bym sobie pod niego multika ale nie mam pojęcia, który rozmiar wybrać. Wstrzymałbym się z zakupem kołowrotka ale zasoby przecenionych młynków się kończą w szybkim tempie a i moja wizyta za Odrą potem szybko nie nastąpi, więc chciałem to załatwić od razu.

Czy coś takiego jak Shimano Tranx 300/400 Lub Daiwa Lexa 300 będzie odpowiednie do niego odpowiednie ?

To jak możesz to podaj współrzędne tej krainy, bo też przymierzam się do Tranxa i wszystko co poniżej 1 tys mile widziane. 

Co do przycięcia to zaufałem Bartkowi, który robił wędkę. Wyjaśniłem czego potrzebuję i zalecił mi taki zabieg :)

Parę osób prosiło mnie na priv o więcej fotek kija. Mam takie:

61683e33a16b9c45gen.jpg

1cf3a17a7eb52351gen.jpg

7b0386013acd7c9egen.jpg

Edytowane przez wobler129
  • Like 5

Co do przycięcia to zaufałem Bartkowi, który robił wędkę. Wyjaśniłem czego potrzebuję i zalecił mi taki zabieg :)

Parę osób prosiło mnie na priv o więcej fotek kija. Mam takie:

Witam Panowie,

Ja swojej M1 nie przycinałem. I powiem szczerze, że na sucho to wydaje się zupełnie inny kij niż przycięty do 7’6. Porównanie pracy pod przynętą, i mam nadzieję pod rybą [emoji3]a także możliwości rzutowych będę miał dopiero w maju ale chętnie podzielę się uwagami. W tubie zmieścił się do yarisa więc z transportem nie ma problemu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja na swojego już wyciągnąłem 113cm na klatę, z pełnego wyrzutu na Big Bandita 45sek. i ryba w podbieraku :) W dobrej kondycji, gruba i masywna.

Długość rękojeści zaraz zrobię ale foto gorszej jakości bo z telefonu :)

036352fb021bc614gen.jpg

Edytowane przez wobler129
  • Like 1

40 cm dolnik jest za krótki? To jakie dolniki są wskazane do łowienia ciężkimi modelami przynęt? Pytam bo sam szukam takiego kija, w sprzedaży większość modeli castów firmowych ma około 30-35 cm dolniki.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ja mam 50 cm do pazurka i jest super.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Maciek jak jest do wszystkiego to jest do niczego.????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 1

Ja już czekam aż Bartek zabierze się za moją M1-kę ????. U mnie bez docinania i dolnik 43cm

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Jak możesz zrób do 45 nie bedziesz żałował.????

Według mnie przycinanie ich nie ma sensu.

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 2

Dłuższy dolnik daje lepszą możliwość wyważenia wędki / całego zestawu. Daje lepsze zbalansowanie, możliwość lepszego podparcia oraz większa dźwignie w czasie rzutu, prowadzenia przynęty, zacięcia, holu - mocnymi zestawami. 

Nie "wybija" tak nadgarstka i  łokcia  ;)

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Dłuższy dolnik daje lepszą możliwość wyważenia wędki / całego zestawu. Daje lepsze zbalansowanie, możliwość lepszego podparcia oraz większa dźwignie w czasie rzutu, prowadzenia przynęty, zacięcia, holu - mocnymi zestawami. 

Nie "wybija" tak nadgarstka i  łokcia  ;)

Do gum i dłuższych kijków dolnik 40 cm i więcej jest idealny. Do jerkówek które przy energicznym prowadzeniu jerków kijem skierowanym do dołu muszą być krótsze lepszy jest trochę krótszy ze  względu chociażby na wydłużenie części roboczej kijka. Dolnik zabiera jej kawałek.  

Mam Lamiglas-a, który swoją drogą dziś wyląduje na giełdzie, i w nim dolnik ma 43cm. Trzymając wędkę normalnie za multiplikator dolnik jeszcze trochę mi wystaje. Jerkuję często do boku trzymając za fore więc i do tych zastosowań ta długość mi nie przeszkadza ????.

Jedyne wątpliwości jakie mam to długość. Mam nadzieję, że nie będzie mi jej brakowało.

Edytowane przez erqgth

W przyszły weekend idę na targi wędkarski ,zobaczymy co uszczupli mój budżet ;-)

Zostajesz na finale fly vs jerk? 

Znajomy mnie namawiał, żeby pojechać do Sztokholmu  na targi i zostać na finał FvJ, ale niestety w pracy trzeba nadrobić żeby w sezonie połowić.

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1