Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli jak się okazuje nie tylko ja nie umie łowić, bo niektórzy ładują z m1 25lb z powodzeniem 4 cale na małej główce a kij, który tego nie potrafi jest już ch*** tzn. nie wykazuje adekwatnych właściwości względem oczekiwań...

Używam kija który obsługuje u mnie w dole hornet 6cm / 5g główka +12.5cm guma do foxa 27cm+40g.

To się pochwal chociaż jaki to kij. Albo nie mów, i tak nie uwierzę.

Swoją drogą, zmobilizowałeś mnie do szukania wagi tej przynęty FOXa, i to jest chyba 28 cm. Łatwo nie było, ale znalazłem, że guma 28 cm waży 86g!! Dwa jedyne sklepy które podały wagę są zgodne. Nie mogę tego nie kupić :D

https://www.fishpoint.pl/fox-rage-pro-shad-natural-ii-28cm-pike-p-33676.html

Edytowane przez karkoszek

To się pochwal chociaż jaki to kij. Albo nie mów, i tak nie uwierzę.

Swoją drogą, zmobilizowałeś mnie do szukania wagi tej przynęty FOXa, i to jest chyba 28 cm. Łatwo nie było, ale znalazłem, że guma 28 cm waży 86g!! Dwa jedyne sklepy które podały wagę są zgodne. Nie mogę tego nie kupić :D

https://www.fishpoint.pl/fox-rage-pro-shad-natural-ii-28cm-pike-p-33676.html

Po uzbrojeniu bez dociążania ciekawie kolebie się na boki, na pierwszej dniówce i obławianiu przynęty na nią zainkasowałem najbardziej zdecydowany strzał, ryby tego dnia brały dobrze, ale na tą gumkę branie było najbardziej zdecydowane, niby o niczym to nie świadczy, ale jednak.

Edytowane przez Tomek88

Ja te foxy używam późną jesienią w trolu, zwykle tą 23cm ale zdarza się, że na drugim kiju cały dzień chodzi ta 27... wprawdzie miałem ryby na tą większą (najmniejszy zębaty niewiele większy od gumy, około 40cm...) ale jednak "naszym" rybom zdecydowanie podchodzą te "mniejsze" ...

Nie tylko naszym  :P

• Like 1

Używam kija który obsługuje u mnie w dole hornet 6cm / 5g główka +12.5cm guma do foxa 27cm+40g.

takiego foxa nie ma.

jeżeli chodzi  o fox pro shad 28cm czyli 86g + 40g ołowiu ( to najlżejsza guma tej długości jaką znam ) , mamy z przyponem i dozbrojkami ponad 150g, czyli plecionka jakieś 30-40lb , sens rzucania tym zestawem przynętą 10-15g bo tyle waży hornet 6cm  jest równy wkładaniu majtek przez głowę. 

• Like 5

Zgadza się, takimi dywagacjami żeby swimbait obsłużył od małej gumki po duże klocki wchodzimy na jedynie czysto teoretyczny poziom abstrakcji, który odrywa się od rzeczywistości, bo tylko abstrakcyjnie można to utrzymywać. Tak więc kijem do 150-200gr warto polować na suma, szczupaka i w wolnych chwilach okonia? Przypominają mi się zakładane tematy typu jaki jeden kij na spinning oraz już z pozawirtualnych relacji poszukiwanie w sklepie kija z drgającą szczytówką na spławik lub morskiej pałki na wielkie szczupaki w marcu, które mają po pól kilo. Houston, mamy problem, bez odbioru.

takiego foxa nie ma.

jeżeli chodzi  o fox pro shad 28cm czyli 86g + 40g ołowiu ( to najlżejsza guma tej długości jaką znam ) , mamy z przyponem i dozbrojkami ponad 150g, czyli plecionka jakieś 30-40lb , sens rzucania tym zestawem przynętą 10-15g bo tyle waży hornet 6cm  jest równy wkładaniu majtek przez głowę. 

Ty zakladaj majtki po swojemu a ja bede uzywal moich wedek po swojemu . Nie napisalem ze kij, ktorym lowie obsluguje rownie dobrze horneta 6 cm jak i foxa 28cm z obciazeniem. Napisalem ze takimi przynetami lowie tym kijem. Wracajac do tematu majtek, to sens lowienia sumow kijem o cw horneta 6cm jest rowny nie wkladaniu majtek idac do klubu dla pedalionow, przyjemnosc do dopy.

Kompletowanie sprzętu na pierwszą cześć sezonu szczupakowego 2018 zakończona więc wrzucam foty butelkowe:

post-64480-0-49298000-1522429639_thumb.jpg post-64480-0-32820500-1522428869_thumb.jpg

post-64480-0-07865100-1522428882_thumb.jpg post-64480-0-98906100-1522428890_thumb.jpg

post-64480-0-15558200-1522428905_thumb.jpg post-64480-0-39129400-1522428913_thumb.jpg

post-64480-0-70441100-1522428921_thumb.jpg post-64480-0-62636100-1522428933_thumb.jpg

Najmocniejszy jest BFT później blaas, lami i na końcu suzuki. Suzuki w tym zestawieniu raczej nie pasuje ale w nadchodzącym sezonie będzie podstawowym kijem dla przynęt do 50g. 

P.S. Wrzucam tutaj bo w wątku z ugięciami post zniknie w otchłani ultralajtów, lajtów spinów i innych takich ;)

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 12

najbardziej podoba mi się lami :) pewnie dla tego że to mój były kij :P

Dokładnie był Twój, teraz jest MÓJ  :D  a wcześniej był Krzyśka @erqgth

Do tego kijka to mam małe jedno ale, mianowicie uchwyt - trochę za mały.

Edytowane przez MarCinFin

najpierw blank był @Guzu,  uzbroił mi go Yglo, po tem gdzieś do Krakowa poszedł , ale widzę że tam nie zagrzał miejsca :)  

co do uchwytu 16tka , jest ok mam ją też w m1 swimbaitach i ogólnie większości mocnych patyków. To jeden z powodów dla którego buduje kije na zamówienie, nie nawidzę grubości i ociężałości seryjnych konstrukcji.

Lami fajny, bardzo sprężysty, super pod rybą przynęty do 100g są jego żywiołem 

• Like 2

Pisałem do Ciebie w sierpniu jak wystawiałeś tego kijka, wtedy Krzysiek kupił. Dla mnie po wstępnych butelkowcach, ten kijek to właśnie do 100g będzie idealny lub do spinnerbaitów.  Te 140-150g, o którym wspominaliście to takie na siłę i komfortu zero.

Pisałem do Ciebie w sierpniu jak wystawiałeś tego kijka, wtedy Krzysiek kupił. Dla mnie po wstępnych butelkowcach, ten kijek to właśnie do 100g będzie idealny lub do spinnerbaitów.  Te 140-150g, o którym wspominaliście to takie na siłę i komfortu zero.

Ja dość, głęboko ładuje te kije używałem go pod alien eelem 30cm czyli jakieś 130g  dość energicznie :D a nawet bardzo energicznie :P najbardziej mi pasował do 100g i tak bym go używał, powyżej są inne kije :) 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

Zamówiłem i po świętach już powinna być u mnie ????. Wiem, że dużo mocniejsza nie będzie ale brakowało mi trochę tego komfortu przy tych shadteezach. Może nie łowię nimi przez większość czasu ale jednak zawsze na trochę lądują na końcu zestawu.

Zaraz mogę dostać kilka „ciosów” za to co napiszę ale mi tym Lamiglasem bardzo przyjemnie się jerkowało ????.

Edytowane przez erqgth