godski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 To zdecydowanie ten do 220 gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 O widzisz, znowu mi się trochę rozjaśniło w głowie. Mam już ABU Volatile do 90 gram, a ten drugi, mocniejszy, (którego dopiero planuję kupić) powinien być wyraźnie mocniejszy, że tak powiem, racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 O widzisz, znowu mi się trochę rozjaśniło w głowie. Mam już ABU Volatile do 90 gram, a ten drugi, mocniejszy, (którego dopiero planuję kupić) powinien być wyraźnie mocniejszy, że tak powiem, racja To jak Ci pasuje to weź ABU Volatile do 200 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Jak masz kij do 90g to jak najbardziej przeskocz do 200. Bo mała różnica pomiędzy 140. Później już wejdzie 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Musiałbym być mega wkurzony żeby rzucać w jezioro 300 gramowymi klockami. Choć ... nie zarzekam się, że kiedyś nie spróbuję. Uwielbiam eksperymenty (ale tylko w wędkarstwie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Średnio pasuje do tego tematu ale nie chce zakładać nowego więc tu zapytam.Cast Shimano Beastmaster 2,40 cw.15-50.O mocniejszy,ten 30-70 podpytałem już Roberta Bob1 i co nieco wiem.Może ktoś ma tego do 50g i jest w stanie coś podpowiedzieć?Głównie chodzi mi o górne cw.,czy te 50g. to max czy ma jakiś zapas.Potrzebuje kij do gum,z góry max Pig Shad Junior i jakieś 10g. ołowiu czyli łącznie ok 60g.Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam,Andrzej. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez drag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Siema Łowcy Krokodyli i innych sumów Też zbroję się na wiosnę i mam dylematy:Moje większe blachy i gumy od 70g do 130g raczej max:potrzebuje do tego jakiś wygodny patyk raczej budżetowy bo szczupaki łowię jak biorą tak ganiam za okoniem zazwyczaj po Śniardwach oczywiście.Łowię z łodzi ostatnio sprawdził mi się genialnie kij:black savage 15-50g okazał się świetny wręcz genialny na okonie łowione głownie na gumy 12-15cm i główki od 10g do 30g fajnie działa w tym zakresie, szczupaków też sporo wyjął ale takie max 80cm, bardzo mięsisty kij ale okonie ładnie na nim się trzymały nie miałem żadnego spadu gorzej jak szczupak się podpoił to trzeba w mulątku szybko hamulec dokręcać.Teraz szukam czegoś typowego pod Krokodyle by nie bawić się w używanie hamulca , jestem wysoki i duży więc kijek też musi być odpowiedni, moje typy to:Savage Gear BLACK SAVAGE JERK 198cm/100g jedno skład dobra cena ale dolnik krótki jest ??? Savage Gear Skinny Water 231cm CAST <180g- zaleta najniższa masa i długi dolnik więc wygodny na długie łowie ale pewnie sztywny jest i ładuje się dopiero od ciężarów większych ???Savage Gear Multi-Purpose Predator2 2,59m 150g Triger -polecany przez wielu na początek, najcięższySavage Gear Black Savage Trigger 2,49m 100g- ???Savage Gear Black Savage Trigger 2,49m 150g- niewiele lżejszy od mpp2 i sztywny mocnoDAM Effzett Impulse Bigbait BC 2,55m 30-150g- nie savage ale ??? Do tych kijów pewnie plecionka: 0,20 - 0,30 coś miedzy 30lbs a 40lbs Co tam mi radzicie przeczytałem całych kilka postów i dalej nie wiem ??? Pozdrawiam Łowców. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Rolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Nie wiem jaki budżet ale zaproponuję ABU WĘDKA VOLATILE PIKE 236CM H 50-90G CAST fajnie pracuje pod rybą a i z shad tezzem 27 sobie poradzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Savage Gear Skinny Water 231cm CAST <180g- zaleta najniższa masa i długi dolnik więc wygodny na długie łowie ale pewnie sztywny jest i ładuje się dopiero od ciężarów większych ??? , Miętkie to to , a 180g raczej jest opisane na wyrost Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Tu nie ma ryb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 celował bym w kije od 240cm+ z tego co mówisz wzrost, a co najważniejsze długim nie będziesz męczył tak rąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Nie wiem jaki budżet ale zaproponuję ABU WĘDKA VOLATILE PIKE 236CM H 50-90G CAST fajnie pracuje pod rybą a i z shad tezzem 27 sobie poradziTeż polecam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 MPP 2 do 150 g. Będziesz zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 MPP 1 2,44cm do 160gr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) Bierz Szwartzonkera do 140 gramów . 2,59, długi dolnik, osprzęt Fuji i lżejszy od MPP2. Cena około 450 zł. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez godski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinek Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Bierz Szwartzonkera do 140 gramów . 2,59, długi dolnik, osprzęt Fuji i lżejszy od MPP2. Cena około 450 zł.Również polecam, co prawda w boju jeszcze nie sprawdzony, ale zacny patyk jak za rozsądne pieniądze. Ja wyszarpałem go za 399 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) A co myślicie intryguje mnie ten:Savage Gear Skinny Water 231cm Big Lure&Jerk 180gWiem, że każdy z was ma wiele racji i każdy chwali swoje lub to czym miał przyjemność łowić. Mi strasznie podpasywała charakterystyka i akcja tego mojego black savage 15-50g cast i potrzebuje coś podobnego tylko mocniejszego. Szanuje waszą mądrość sam często korzystam z porad kolegów po kiju na co bierze i jak to prowadzić i to owocuje. Dla tego chętnie poczytam coś mądrego, budżet max 400zł bo jeszcze inne zakupy się szykują. Edytowane 13 Stycznia 2019 przez Rolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 A co myślicie intryguje mnie ten:Savage Gear Skinny Water 231cm Big Lure&Jerk 180gWiem, że każdy z was ma wiele racji i każdy chwali swoje lub to czym miał przyjemność łowić. Mi strasznie podpasywała charakterystyka i akcja tego mojego black savage 15-50g cast i potrzebuje coś podobnego tylko mocniejszego. Szanuje waszą mądrość sam często korzystam z porad kolegów po kiju na co bierze i jak to prowadzić i to owocuje. Dla tego chętnie poczytam coś mądrego, budżet max 400zł bo jeszcze inne zakupy się szykują.Mam też ten kijek Skinny ale w rezerwie. Moim zdaniem max. to 150 gramów. Trochę krótki do gum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Czyli pozostaje mi popularna masówka:Savage Gear Multi-Purpose Predator2 2,59m 150g Triger bo nie warto dopłacać do wyglądu i kilku gramów mniej na:Savage Gear Black Savage Trigger 2,49m 150g Jeszcze jest ten kijaszek:Savage Gear BLACK SAVAGE JERK 198cm/100gale duże gumy nim daleko nie poleca ;-( Jeszcze mnie ten zaintrygował tylko nie wiem ile waży:Svartzonker Black Series 8'3" 40-150g Casting i czy jest wart uwagi ???oraz WESTIN W3 POWERCAST-T XXH 40-130G 2SEC Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Rolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Miałem tego savage krótkiego do 100g . Kij bardzo palowaty. I głównie pod jerki był ale sprzedałem. Jak do dużych gum to bierz svartzonkera i tyle . Mam westina w3 kij fajnie pracuje pod rybą itd. Mam go przeznaczonego pod duże blachy i cw lekko zawyżone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Męczę jako świeżak pytaniami w temacie http://jerkbait.pl/topic/29198-pierwszy-zestaw-castingowy/page-80#entry2522254 w sprawie zestawu.Dzięki pomocy forumowiczów mam już jako takie rozeznanie. Wczoraj miałem możliwość pomacać Abu Rod Volatile 2,41m 50 do 90 g. Bardziej zdecydowany jestem na Abu Svartzonker 2,59 m; 40 do 140 g na plus dla mnie: długość, większy max CW oraz dłuższy dolnik. Z tym, że musiałbym zamówić go w ciemno - brak w sklepie na stanie. Zostałem poinformowany, że Svartzonker może być dla mnie za mocny, zbyt "pałowaty". Tak jak już pisałem w temacie "Pierwszy zestaw castingowy" sprzęt ma być pod gumy z brzegu CW ok 30 do 120 - 140 g większość przynęt w granicach 40 - 80 g. Raczej nie przewiduję przynęt poniżej 25 - 30 g ale chciałbym mieć czasem możliwość podać i poprowadzić większą/cięższą przynętę. Przoszę osoby znające oba kije o odpowiedź na pytanie: Jak ma się sztywność, "pałowatość" - nie wiem jak to dokładnie określić. Po prostu jak ma się praca/ugięcie podczas prowadzenia przynęty oraz pod rybą w przypadku Svartzonkera 2,59 m; 40 do 140 g w stosunku do Abu Rod Volatile 2,41m 50 do 90 g. Przypuszczam, że Svartzonker będzie ciut bardziej "leciał na pysk" w stosunku do Volatile ( długość oraz większy ciężar wędziska ) ale jak ma się sprawa ugięcia i komfortu łowienia?Jaki do multiplikator z jak mocną plecionką pasował by do Svartzonkera 2,59 m; 40 do 140 g? Gubię się w oznaczeniach multiplikatorów - szukam, czytam na multiplikator ( raczej nowy ) zamierzam przeznaczyć 600 max 800 zł. Zauważyłem w katalogu, że Abu Svartzonker 2,59 m; 40 do 140 g występuje w dwóch rodzajach H oraz XH Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Janusz1966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zauważyłem w katalogu, że Abu Svartzonker 2,59 m; 40 do 140 g występuje w dwóch rodzajach H oraz XH Jenak jest tylko jeden Svartzonker 2,59 40 - 140 "H"W katalogu Abu na 2018 rok jest błąd i ten następny w tabelce to model do 220 ghttps://photos.app.goo.gl/4AdqvxU2No5QBHtx6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Panowie, Svartzonker Black Series - używał ktoś? http://pleciona.pl/pl/p/Svartzonker-Black-Series-79-30-90g-Casting/27211 z góry dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ktoś posiada Westina W3 Powercast-T 248cm XXH 40-130g ?, sprosta gumom 120 gram, czy poszukać mocniejszej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ktoś posiada Westina W3 Powercast-T 248cm XXH 40-130g ?, sprosta gumom 120 gram, czy poszukać mocniejszej wersji? Cześć, mam od niedawna tego mocniejszego do 180gr, za wiele nie napiszę gdyż nie używałem go jeszcze "w boju" Porzucałem trochę u siebie na placu, to tym to tamtym i wydaje mi się ,że kij raczej nie udźwignąłby 180gr, raczej jest przeszacowany, ma dużą rozbieżność bo próbowałem tym co miałem akurat pod ręką i dołem canibala na główce chyba 25gr a najwięcej podpiąłem foxa 23cm na główce 50gr i to już ładnie ładowało kij. Musisz brać poprawkę na to co piszę, bo dopiero zaczynam z cięższym castingiem, w ogóle z castingiem i nie mam ani porównania ani dużego doświadczenia... ale... kij ładnie się gnie, początkowo od szczytu a następnie reszta już pod większym obciążeniem, ogólnie wydaje mi się ,że kij jak na taką gramaturę to ma dosyć miękki ten szczyt... Kij fajny, długi dolnik, aż pod pachę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarski365.pl Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) jest jeszcze MPP2 Trigger do 220g w pierwszej wersji były też, w drugiej nadal są Edytowane 25 Stycznia 2019 przez wedkarski365 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi