Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Regularne 150g go zajedzie, wiem bo to zrobiłem:) tzn od rzucania skręcały mi się elementy, przez co łączenie się wyrobiło, jest do naprawy, ale kij w całości. 120-130 na luzie, a przy tym szczupak 70 cm wygina go w pół.

Rzucałem pigiem 26 cm i real eel 40 cm.

Edytowane przez karkoszek
  • Like 1

Tu była mowa o stalowo szarym SZ z korkową rękojeścią. Andrzej może coś o nim napisać, bo posiada(ł). ABU ustępuje raźniej. Zdaje mi się, że jest jeszcze model Volatile'a do 150. No i niebieskie ABU ważą sporo, więc trzeba się liczyć z cięższym multikiem do wyważenia zestawu.

Zamówiłem sobie https://www.kanalgratis.se/en/saxa-shade-the-pike-editon-baitcast-82-40-120gr

Co ciekawe, kij do 120g waży tylko 168g. Kij do 170g tylko 190.

Tym modelem na jednym z filmów na kanalgratis łowił już Tobias, chwalił sobie, bardzo chwalił.

Mam nadzieję, że w tym tygodniu dojdzie, napiszę co i jak.

W grze pozostają: 

1. Abu Garcia Svartzonker 8'6" 2,59cm H 40-140g
  2. Westin W3 Powercast-T 248cm XXH 40-130g 2cz
  3. Svartzonker Black Series 8'3" 40-150g Casting
  4. Abu Garcia Volatile Pike 2,41m H 50-90g

Jutro jadę wszystkie obadać. 

Edytowane przez Jano

Rozumiem ,że posiadasz ? Ja mam do gum około 100 gram + obciążenie jest OK .Pod +75cm juz pracuje .

Rzucałem wieloma krótkimi kijkami dużymi gumami i komfort oraz odległości mają się nijak do kijków 2,4m +  . Teraz używam do gum 100 + kijków min. 2,59. Do tych lżejszych 40+ 2,7 m.

Porzucaj trochę dłuższym kijkiem to poczujesz róznicę.

• Like 1

Też mam Volatile do 90gr i bym sobie odpuścił rzucanie powyżej opisanej gramatury.

Godski : "rzucałem wieloma kijami " oznacza ,że dokładnie tymi o których piszemy również ?

Pisałem ogólnie. Z zasady kijek 2,10 będzie gorszy dla mnie  do gum 50 gramów i cięższych od kijka zbudowanego na blanku o zbliżonych parametrach i długości 2,50.

Przerzuciłem przez latapewnie kilkanaście kijków od 1,90 do 2,70 o ciężarze wyrzutowym 50-350 gramów. Takich zdecydowanie poniżej 1000 zł.

Zostały do gum i Piranii:

20-60 gramów Mars Cast 2,70

60-180 gramów Abu Szwartzonker 2,59 do 220 gramów 

100-250 gramów SG Big Pike 2,59 do 300 gramów

150-300 gramów - SG MPP2 2,77 do 350 gramów

I w zapasie 40-160 gramów SG Skinny Water 2,31 do 180 gramów.

Do tego kilka króciaków do jerków typu MU638, M606 plus kilka zapasowych jerkówek  i to wystarczy.

Edytowane przez godski
  • Like 1

@Godski - to już ciężka choroba przy tylu kijach (i to tylko castach pod szczupłego).  :D

Ale ja łowie tylko szczupłe  :D  :D . Poza tym ostatnio tylko cast. Długość rzutu castem przy przynętach 30+ i nielotach typu muchy spinningowe rozwiązał Mars Cast 2,70 a lżejszych przynęt nie używam

Wszystkie wyjazdy tylko pod tym kątem.

1. Majówka - Wigry (testy LIPo 80 Ah od Ryśka Maverica)

2. Pierwszy tydzień czerwca - Dania ( mamy duży domek nad samym jeziorem na dwóch - chętni na priv )

3. Środek lata Żarnowiec (Willa Niedźwiedź ).

Edytowane przez godski
  • Like 4

Jakiś czas temu prosiłem o porady w sprawie doboru - zakupu pierwszego zestawu castingowego. Wiele się naczytałem... Dzięki wszystkim za rady zakupiłem Tatule 200 HL oraz Abu Svartzonker 2,59 40 - 140. Zestaw posiadam już od ok miesiąca i generalnie jestem zadowolony, nawinąłem Power Pro 0,32 mm - weszło 150 m (jest ok 1,5 mm od krawędzi) wydawało mi się, że za dużo. Kilka dni nauki rzutów pokazało, że ilość jest ok. Treningi - nauka to pięć dni po ok 1,5 - 2,5 godziny. Generalnie nie jest źle jakieś cztery spore ale rozplątane brody, jeden odstrzał ciężarka 100 g w pierwszym dniu jak za bardzo w siebie uwierzyłem :-) Odległości wcale niezłe przy ciężarkach 58 g oraz 80 g osiągnąłem ponad 100 metrów licząc obroty max 157 x 0,71m. Podczas rzutów obciążoną rurką z tworzywa ok 110 g do ok 75 m  100-106 obrotów. Rzuty rurką nie obciążoną 20 mm x 20 cm ok 40 g już nie tak wesoło ok 55 - 60  obrotów czyli 39 - 42 m. 

Generalnie jeszcze zanim do wody poleciała pierwsza guma już mnie to wciągnęło. 

Svartzonker wydaje mi się zbyt twardy - pałowaty oraz jak dla mnie chyba za krótki - rzuty z wody stojąc po pas lub głębiej. 

Poszukuję wędziska o podobnym realnym cw 40 - 140 lecz bardziej spolegliwego coś ala Volatile ale najlepiej o długości ok 270 cm budżet do 1000 zł.

Ja obmacałem wszystkie wymienione przeze mnie wyżej i wziąłem sobie Westina W3 w cast. do 130 g. Bardzo lekka i smukła w porównaniu z innymi kijkami (Svartzonekry mega sztywne i grube w porównaniu do Westina). Na oko w domu pociągnie do 120g spokojnie. Wyżej powątpiewam. Ale w sumie o to chodziło. Dam znać po świętach jak sobie radził na pierwszych pajkach.

K.

• Like 1

Bardzo lekka i smukła w porównaniu z innymi kijkami .

K.

Z danych katalogowych wynika że W3 130 gr i Svartzonker do 140 gramów ważą tyle samo albo ABU nawet mniej biorąc pod uwagę że jest W3 jest krótszy i ma mniejszy c.w.

Abu ma osprzęt Fuji co jest pewnie plusem.  

• Like 1