Rraptor Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Miałem w ręku oba kijki. Westin W3 jest dwa razy smuklejszy i odczuwalnie lżejszy (porównuję do Svartzonkre Black Series Cast). K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) W grze pozostają: Abu Garcia Svartzonker 8'6" 2,59cm H 40-140g Westin W3 Powercast-T 248cm XXH 40-130g 2cz Svartzonker Black Series 8'3" 40-150g Casting Abu Garcia Volatile Pike 2,41m H 50-90gJutro jadę wszystkie obadać. Ja obmacałem wszystkie wymienione przeze mnie wyżej i wziąłem sobie Westina W3 w cast. do 130 g. Bardzo lekka i smukła w porównaniu z innymi kijkami (Svartzonekry mega sztywne i grube w porównaniu do Westina). Na oko w domu pociągnie do 120g spokojnie. Wyżej powątpiewam. Ale w sumie o to chodziło. Dam znać po świętach jak sobie radził na pierwszych pajkach. K. Z danych katalogowych wynika że W3 130 gr i Svartzonker do 140 gramów ważą tyle samo albo ABU nawet mniej biorąc pod uwagę że jest W3 jest krótszy i ma mniejszy c.w.Abu ma osprzęt Fuji co jest pewnie plusem. Miałem w ręku oba kijki. Westin W3 jest dwa razy smuklejszy i odczuwalnie lżejszy (porównuję do Svartzonkre Black Series Cast). K.A to w porządku. Ja piszę o innej wędce ABU z Twojego porównania (numer 1 ) czyli o modelu Abu do 140 gramów z osprzętem Fuji w cenie ciut wyższej od Black Series ale wyraźnie niższej niż W3 . Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Pozwolę sobie dopisać do listy jeszcze jeden kijek, który moim zdaniem zasługuje na uwagę. Było o nim już wcześniej. To SAVAGE GEAR BUTCH LIGHT XLNT2 2.74M 150Gr. Bardzo poręczny kij, dobrze wyważony. Nie ma co się obawiać długości. Przy dużych gumach sprawuje się naprawdę dobrze. Cena "katalogowa" odstrasza, ale można poszperać i wydać poniżej 350 zł. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Gdzie najlepiej Śląsk lub okolice można "pomacać" St. Croix - Wild River WRC90HM2. Jest na forum ktoś kto ma lub miał ten kij? Patrząc na opis: dł: 2,74 mcw: 28 - 170 g.waga wędziska: 204 g.rękojeść do pazura ok 38 cmJak wygląda praca, ugięcie tego wędziska? - jeżeli ugięcie jest podobne do Abu Volatile Pike 50-90 to warte jest swojej ceny. A ja mogę polecić od siebie wild rivera 9ft, 6oz, oznaczenie wrc90hm2, do 130g rzuca... do 130g rzuca... - czyżby aż tak przeszacowali 28-170g?Bardzo bym chciał pomacać i pewnie kupić ale do Warszawy (Corona Fishing) się w najbliższym czasie nie wybieram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Mam tego W3 do.130g byl ze mną 2 razy na wodzie ale mało nim rzuciłem. Kij 120 pociągnie pod rybą fajnie pracuje, nie jest palowaty. Ogólnie fajny kij za w.miare rozsądne pieniądze. Ja swój będę musiał sprzedać bo nie używam go bo mam inny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Mam tego W3 do.130g byl ze mną 2 razy na wodzie ale mało nim rzuciłem. Kij 120 pociągnie pod rybą fajnie pracuje, nie jest palowaty. Ogólnie fajny kij za w.miare rozsądne pieniądze. Ja swój będę musiał sprzedać bo nie używam go bo mam inny.Inny to znaczy jaki? W czym jest lepszy? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 No ja mam wrc90hm2, blank się pięknie gnie, jak będę w domu mogę wrzucić jakieś fotki, ale te 6oz to między bajki, 130g to góra komfortu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 A miał ktoś może albo ma prawdziwego mocarza ze stajni ST. Croix WRC90XHM2 ? Nikt nic ? Jesli opis zgodny z rzeczywistościa to byłby ideał. Niski moduł węgla i tylko 213 gramów wagi w kijku do 340 gramów. Poza tym 2,74 m i dwa składy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 No ja mam wrc90hm2, blank się pięknie gnie, jak będę w domu mogę wrzucić jakieś fotki, ale te 6oz to między bajki, 130g to góra komfortuFotki ugięcia były by super. Mi tak 140g by wystarczyło. Najbardziej zależy mi na elastyczności podczas holu. Dodatkowo długość jest dla mnie idealna. Rękojeść (długość do pazura jest podobna jaką ma Svartzonker 8,6 40-140 co mi pasuje. Szukam gdzieś blisko Śląska pomacać. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Mam phenixa m1 swimbait 35lb. A ona mi obsługuje szeroki zakres wiec w3 poleci pewnie do lamusa . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Pojawiło się (w newsleterze FM) takie coś: SG SWIMBAIT 1DFR TRIGGER 2.38M 50-130G. Mocniejszy model ma c.w.170, najmocniejszy 240. Niska waga, 200 gr. z ogonkiem. Dla mnie nie mieści się w kryteriach "długiego casta", ale może kogoś zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszannopol13 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Dam evidence cast 2.55m, cw 80-150 ktoś posiada? Jakieś opinie? Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 A ja mogę polecić od siebie wild rivera 9ft, 6oz, oznaczenie wrc90hm2, do 130g rzucaDziś pojechałem pooglądać i kupiłem St. Croix WRC90HM2 jak dla mnie pod szczupaka z brzegu na duże gumy prawie idealne - pod obciążeniem 0,5 KG gnie się jak pełna parabola.Zaznaczam, że to subiektywna opinia nie każdemu pasują wędki z tego typu akcją... Wędzisko opisane: 1 - 6 oz czyli ok 28 - 170g; moc linki 7,5 - 15KG; długość 2,74m; akcja moderate; Zastanawiający jest ten cw: 28-170g jak dół wydaje się ok tak w max ciężko uwierzyć. Pamiętam jak pierwszy raz przeczytałem na Shimano Twin Power cw 10 - 40g też wydawało mi się abstrakcją a wędka spokojnie daje radę z gumą Shad Tez 16cm (39g) + 8g główka i dozbrojka z kotwicą 2.Jutro testy rzutowe, już się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Kupiłeś wędkę na salmony więc się nie dziw że się gnie. Pociągnie max 100gram.Pozdro.https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.tackledirect.com/st-croix-wrc90hm2-wild-river-salmon-steelhead-casting-rod.html&prev=search Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez szczupak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Kupiłeś wędkę na salmony więc się nie dziw że się gnie. Pociągnie max 100gram.Pozdro.https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://www.tackledirect.com/st-croix-wrc90hm2-wild-river-salmon-steelhead-casting-rod.html&prev=searchPo pierwszym dniu łowienie jestem bardzo zadowolony podczas holu zachowuje się rewelacyjnie. Rzuty tu trzeba się przyzwyczaić i przy przynętach 100 + raczej boczne i łagodne. Leci dobrze max z przynęt co rzucalem to ShadTezz 27cm. Jak bym miał robić podobny kij pod siebie to dodałbym z 5-7cm dolnika. Moc to zależy co komu pasuje ja oceniam max na 150g komfort to 40-100g Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Po pierwszym dniu łowienie jestem bardzo zadowolony podczas holu zachowuje się rewelacyjnie. Rzuty tu trzeba się przyzwyczaić i przy przynętach 100 + raczej boczne i łagodne. Leci dobrze max z przynęt co rzucalem to ShadTezz 27cm. Jak bym miał robić podobny kij pod siebie to dodałbym z 5-7cm dolnika. Moc to zależy co komu pasuje ja oceniam max na 150g komfort to 40-100g Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu TapatalkaCzyli realnie WRC90HM2 jest to wędka do 90-100 gramów. Krótkie dolniki to bolączka tych wędek przy połowie szczupaków na duże gumy ale do czegoś innego zostały zaprojektowane.Osobiście dolnik bym przedłużył. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Czyli realnie WRC90HM2 jest to wędka do 90-100 gramów. Krótkie dolniki to bolączka tych wędek przy połowie szczupaków na duże gumy ale do czegoś innego zostały zaprojektowane.Osobiście dolnik bym przedłużył.Kto takie coś by zrobił? Jak przedłużenie wpłynęło by na ew gwarancję? Zastanawia mnie ten mocniejszy model, ciekawe jak z obsługiwanym minumum? Generalnie to mój początek z ciastem a już mam dwa kije. Na Svartzonker 8,6 40-140 jeszcze nie zdążyłem połowić. Ideałem dla mnie był by kij z akcją WRC90MH2 z realnym cw 50 - 150 i dolnikiem ze Svartzonkera 8,6. Pierwszy dzień łowienia był trudny dla rzutów (mocny skośny wiatr) za to dobry dla holu dwie ryby ok 90 cm i rewelacyjna praca. Dobre ugięcie ale jednocześnie czuć moc w dolniku. Nie wiem jak to wyjaśnić ale rybę można dość ostro holować a mimo to idzie ona w wodzie bez szrpań na powierzchni i wyskoków. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Kto takie coś by zrobił? Jak przedłużenie wpłynęło by na ew gwarancję? Zastanawia mnie ten mocniejszy model, ciekawe jak z obsługiwanym minumum? Generalnie to mój początek z ciastem a już mam dwa kije. Na Svartzonker 8,6 40-140 jeszcze nie zdążyłem połowić. Ideałem dla mnie był by kij z akcją WRC90MH2 z realnym cw 50 - 150 i dolnikiem ze Svartzonkera 8,6. Pierwszy dzień łowienia był trudny dla rzutów (mocny skośny wiatr) za to dobry dla holu dwie ryby ok 90 cm i rewelacyjna praca. Dobre ugięcie ale jednocześnie czuć moc w dolniku. Nie wiem jak to wyjaśnić ale rybę można dość ostro holować a mimo to idzie ona w wodzie bez szrpań na powierzchni i wyskoków. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu TapatalkaKażda rozsądna pracownia. Co do gwarancji nie wiem, zapytaj sprzedawcy.Jak dla mnie i nie tylko dolnik w takiej wędce powinien mieć min. 40-42 cm od pazura. Co do mocniejszego modelu WRC90XHM2 na który poluję i macałem go w sklepie to mimo 40 Lb i 12 oz wyrzutu w opisie to max. 130-140 gramów. Dolnik również do przerobienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) Każda rozsądna pracownia. Co do gwarancji nie wiem, zapytaj sprzedawcy.Jak dla mnie i nie tylko dolnik w takiej wędce powinien mieć min. 40-42 cm od pazura. Co do mocniejszego modelu WRC90XHM2 na który poluję i macałem go w sklepie to mimo 40 Lb i 12 oz wyrzutu w opisie to max. 130-140 gramów. Dolnik również do przerobienia .Svartzonker 8,6 40-140 od pazura do końca 42,5cm, WRC90MH2 od pazura do końca 38cm. Teraz mierzyłem. Te 4,5 cm robi różnicę. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Maja 2019 przez Janusz1966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 (edytowane) WRC90XHM2 na który poluję i macałem go w sklepie to mimo 40 Lb i 12 oz wyrzutu w opisie to max. 130-140 gramów. Dolnik również do przerobienia .[/background][/font][/color] Jak oceniasz minimum CW w WRC90XHM2? Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Maja 2019 przez Janusz1966 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Nie oceniam bo tylko go macałem a nie rzucałem. Poza tym ja nie zejdę poniżej 40 gramów przy tej wędce a tyle przy tej długości poleci w kosmos.Do przynęt 20-60 mam innego casta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rraptor Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 W3 się spisał. Ładnie miota wabikami do 115g około. Gnie się pod rybkami elegancko. Zdążył wyjąć już 3 rybki 90+, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 A ja potestowałem wczoraj rzutowo SG custom predator do 240g i jak na razie bardzo pozytywne wrażenie zrobił. Z dołu jedynie cannibal 15cm na 7g poleciał, bo dół mnie za bardzo nie interesował, ale spokojnie 30-35m było. Słyszałem opinie, że 30cm trouty latają z tego kijka, no i sam musiałem to sprawdzić. Faktycznie 300g to może nie był jakiś komfort, ale lata bezproblemowo i bez żadnych zagrożeń dla kijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Gdyby podpiąć takie 30cm jako docelowe to by tak długo nie posłużył. Ale do tego wiadomo używa się mocniejszych kijów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Nie oceniam bo tylko go macałem a nie rzucałem. Poza tym ja nie zejdę poniżej 40 gramów przy tej wędce a tyle przy tej długości poleci w kosmos.Do przynęt 20-60 mam innego casta.Jeżeli z WRC90XHM2 poleci od 40 g do 140 g i będzie dobrze pracował ( znaczy tak jak jego słabszy brat WRC90HM2 ) to muszę go pomacać i pewnie kupić i przedłużyć dolnik - jednak jak dla mnie brak tych 3 - 4 cm... Bardzo mi pasuje praca WRC90HM2 podczas prowadzenia oraz holu. Rewelacją dla mnie było by połączenie Svartzonkera 8,6 40-140 i WRC90HM2. Abu do rzutów a St. Croix do prowadzenia oraz holu.Nakręciłem się na ten casting i jestem uparty muszę znaleźć dla siebie idealny kij a jak nie to... Zastanawiam się czy ktoś za rozsądne pieniądze by zrobił wędzisko o akcji WRC90HM2 oraz cw opisanemu na blanku tego kija 1 - 6 oz..?Niekoniecznie musi być aż tak wielki zakres, mi wystarczy 50 - 150 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi