krakersik Opublikowano 15 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2019 Szybkie pytanie koledzy-jak pracuje ta wędka pod obciążeniem,czy nie jest to sztywna pałka o szczytowej akcji?Chciałbym coś o głębszym ugięciu i z dolnikiem tak z 5cm za łokieć.Savage Gear Black Savage 249cm 100gPozdrawiam.P.s.chyba że ta spełni moje oczekiwaniaSavage Gear MPP2, 259cm 90gpodbijam UP bo stoję przed tym samym dylematem ktoś się wypowie na temat tego kijka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 https://allegro.pl/oferta/wedka-abu-garcia-volatile-pike-2-41m-50-90g-cast-7860362453 ta jest fajna jeśli budżet Ci pozwala 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Super. Jak porzucasz to napisz więcej. Liczę na komfortowe 140 gramów skoro słabszy ogarnia 100 gramów.Po kilku godzinach z WRC90XHM2 + Revo Beast 41 z plecionką 0,36 Power Pro. Porównując do WRC90HM2 jest zdecydowanie mocniejszy ale nie dwukrotnie jak by wyglądało z opisu. Różnicy wagi prawie nie czuć bo to raptem 9 g. W mocniejszej wersji ugięcie wydaje mi się jeszcze bardziej paraboliczne podczas rzutu pracuje ponad połowa wędziska, w słabszym przy rzutach mocno pracuje jakieś dwie trzecie części szczytowej. WRC90XHM2 maksymalnie rzucałem jak na razie 125 g nie miałem nic cięższego przy sobie: ShadTezz 27 cm oraz jerk - obie te przynęty po 125 g rzuty komfortowe - bezstresowe, prowadzenie również. Co mnie bardzo zaskoczyło to dół CW (opis to 4 - 12 oz / 113 - 340 g) założyłem wahadłówkę 38 g - poleciało super, najmniejsza jaką miałem przy sobie to Mors 24 g może nie było komfortu ale poleciało. W sobotę jedna ryba poniżej 80 cm na Shad Tezza 27 cm, hol bezproblemowy - ostatnie kilka metrów przez dosyć gęste ziele kij pracuje w zasadzie na całej długości ale jest czuć zapas mocy. Następnym razem zabiorę coś cięższego, ale jestem pewien, że sobie poradzi. Pozostaje jedna sprawa brakuje tych kilku centymetrów dolnika, myślę nad tymczasowym przedłużeniem jakimś domowym sposobem - jak się sprawdzi to poszukam kogoś kto to fachowo wykona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2019 Ktoś łowi może tą wędką?ABU GARCIA VERITAS V2 40-100G. Interesuje mnie dł.dolnika-od dołu do mocowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Ktoś łowi może tą wędką?ABU GARCIA VERITAS V2 40-100G. Interesuje mnie dł.dolnika-od dołu do mocowaniaDł.249cm,jest moc ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Po kilku godzinach z WRC90XHM2 ........Pozostaje jedna sprawa brakuje tych kilku centymetrów dolnika, myślę nad tymczasowym przedłużeniem jakimś domowym sposobem - jak się sprawdzi to poszukam kogoś kto to fachowo wykona.W oryginale WRC90XHM2 ma od pazura do końca dolnika 38,5 cm - przedłużyłem o ok 6 cm, komfort rzucania podniósł się niesamowicie rzuty przynętami powyżej 100 g są zdecydowanie łatwiejsze, lżej się po prostu je wykonuje, bardziej naturalnie trzymam za koniec wędziska. Nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić ale moim zdaniem te 6 cm pozwoliło na wykonywanie rzutów o ok 50% lżej. Jeden dzień łowienia ( dwie ryby okoń 40 cm oraz szczupak 90+ ) pozwoliły stwierdzić, że decyzja o przedłużeniu to jest to. Postanowiłem dołożyć do +10 cm sprowadzę w najbliższą sobotę - ale już wiem, że będzie ok Aktualnie od końca do pazura jest 48,5 cm - tymczasowa przeróbka jak się sprawdzi zostanie ogarnięte gdzieś bardziej fachowo. Cała przeróbka to rurka kanalizacyjna 32 mm (śr wewn 29 mm idealnie ciasno pasuje ) owijka do rakiet tenisowych z Decathlonu i trochę czarnej taśmy scotch. Trzyma się to rewelacyjnie nic nie drgnie. Na zdjęciach porównanie:WRC90HM2 - oryginalny 38,5 cm do pazuraWRC90XHM2 - przedłużony 48,5 cm do pazura 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 150-160 gramów lata bez problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 ....Nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić ale moim zdaniem te 6 cm pozwoliło na wykonywanie rzutów o ok 50% lżej....No co ty: już kilka tysięcy lat temu któryś Grek mówił: dajcie mi punkt podparcia a podniosę ziemię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz1966 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 150-160 gramów lata bez problemu ?Zapomniałem napisać, najcięższe co aktualnie posiadam to płoć 22 cm od SG lub Shad teez 27 cm obie te uzbrojone i dość lekko obciążone przynęty maja po 140 g i latają super. Dla sprawdzenia mocy popiołem do testu dwie gumy naraz ( nie pamiętam nazw ale takie płocio podobne od westina ) nie powiem, że super poleciał bo dziwnie koziołkowało w locie ale kij nawet niejęknął. W domu zważyłem para ważyła 164 g. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zapomniałem napisać, najcięższe co aktualnie posiadam to płoć 22 cm od SG lub Shad teez 27 cm obie te uzbrojone i dość lekko obciążone przynęty maja po 140 g i latają super. Dla sprawdzenia mocy popiołem do testu dwie gumy naraz ( nie pamiętam nazw ale takie płocio podobne od westina ) nie powiem, że super poleciał bo dziwnie koziołkowało w locie ale kij nawet niejęknął. W domu zważyłem para ważyła 164 g. Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu TapatalkaSuper, czyli węgorz 40 cm poleci, czas dutki zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mackot_88 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 Używa ktoś kija DAIWA PROREX XR BAITCAST 240/40-120g? Jak w rzeczywistości wygląda c.w. chodzi o górna granice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Witam serdecznieJako że nie przeczytałem jeszcze całego wątku, pozwolę sobie zadać pytanie Poszukuję casta do cięższych zastosowań - max 150 g a przeważnie 130g będzie on sparowany z Abu C4 5601, a służbę będzie pełnił głównie na Żarnowcu. Oprócz obsługi gum i swimbaitów w podanym zakresie jest jeszcze jeden warunek, mianowicie powinien obsłużyć jerki max 110 gOd razu wyjaśnie, że nie chcę kupować osobnego kija do jerków, ponieważ nie jerkuję zbyt często, a jestem przekonany że przynajmniej niektóre z podanych stać na taki uniwersalizm.Budżet to ok 400 PLN, ale można go nieco nagiąć jeśli Abu okaże się tego warty Żeby Wam drodzy koledzy ułatwić zadanie, przytoczę kilka moich typów:(kolejność przypadkowa) SG XLNT 251cm -150g Black Savage 249 -150 Effzett Impulse Big bait BC 255 30-150 Shimano Aernos AX Casting 230 56-135 Mpp2 Trigger 221 -130 (trochę krótki) ew 259cm 150gAbu Mass beat II 236 50-140 (550 PLN) Dodam jeszcze że moge kupić powiedzmy 3 kije i po oględzinach zwrócić je zostawiając jeden, pytanie tylko które kupić, bo który ma zostać to już będę wiedział Wielkie dzięki za wszelką pomoc Edytowane 3 Lipca 2019 przez drChlubicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Generalnie jeśli chcesz komfortowo rzucać 150 g to zasadniczo kij powinien mieć trochę większy cw. Ten nowy XLNT3 do 150g na filmach wygląda bardzo spoko, ale czy on komfortowo wyrzuci 150g to nie wiem. Możesz zagadać do tego gościa, na pewno odpowie:https://www.youtube.com/watch?v=pdDOZsH2tvI&t=255s Ten kij wygląda świetnie na wideo: https://www.youtube.com/watch?v=-J1WC3JT9DM&t=88s, jeśli masz możliwość transportu to szedłbym właśnie w 1+1 przy takim cw: https://max-fish.pl/product-abk-17357-62408-SAVAGE-GEAR-WEDKA-SWIMBAIT-1DFR-238-170g.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Jak chcesz komfortowo rzucać 150 gramów to lepiej kupić kijek o c.w. 180 albo 200 gramów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 (edytowane) Hej150 g to bardzo okazjonalnie, najczęściej nie przekraczam 130, najwięcej co rzucam to herring 25 (100g) + 20-30g ołów, więcej to raczej trolling,a co myślicie o tych jerkach? który kij najlepiej podoła?Zapomniałem jeszcze napisać że aktualnie posiadam mpp spinn do 150 g, który idzie na sprzedaż, i to jest już dość sztywno, i jerki 110 bez problemu, sztywniej już bym nie chciał. Edytowane 4 Lipca 2019 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Hej150 g to bardzo okazjonalnie, najczęściej nie przekraczam 130, najwięcej co rzucam to herring 25 (100g) + 20-30g ołów, więcej to raczej trolling,a co myślicie o tych jerkach? który kij najlepiej podoła?Zapomniałem jeszcze napisać że aktualnie posiadam mpp spinn do 150 g, który idzie na sprzedaż, i to jest już dość sztywno, i jerki 110 bez problemu, sztywniej już bym nie chciał.Nie pogodzisz gum i jerków jeśli chcesz mieć komfort. Niektóre jerki np. Buster Jerk są czasem bardzo skuteczne przy ekspresowym prowadzeniu a tego nie długim zrobisz kijkiem do gum. Lepiej kup pałkę do jerków za 100 złotych typu Dragon Thytan. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Czy ktoś z kolegów używał ? Svartzonker Black Series 9'1" 400g "The Big Gun" ogarnie to okolice maksymalnego CW ? czy raczej dane na kiju są przesadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Czy ktoś z kolegów używał ? Svartzonker Black Series 9'1" 400g "The Big Gun" ogarnie to okolice maksymalnego CW ? czy raczej dane na kiju są przesadzone?Szkoda że to spinn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 (edytowane) Cast też jest: https://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/svartzonker-black-series-91-400g-casting-the-big-gun.html https://www.lured.be/products/svartzonker-black-series-casting-16oz-448g-91 https://www.leurredelapeche.fr/7346-canne-casting-svartzonker-sweden-black-series-9-1-the-big-gun.html#.XR3r5-gzZaQ Edit: A w zasadzie jest raczej chyba tylko cast - wygląda na to, że Pleciona źle ten kij przyporządkowała. Tutaj test: https://www.esoxonly.com/2017/07/10/review-svartzonker-black-series-musky-16oz-9ft-2-pc-casting/ Edytowane 4 Lipca 2019 przez Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 4 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2019 Andrzej o casta oczywiście mi chodziło,w jakimś filmiku chyba Majki mówił że w Plecionie jest.ale czasu obadać nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Czy ktoś miał okazję tym kijem? BFT Raptor G2 Swimbait 7'6'' 229cm do 150g czy ma moc żeby rzucić i łowić przynętami 150-170g? Poszukuję czegoś w rozsądnej kasie do 250cm w tym przedziale wagowym przynęt. Edytowane 18 Września 2019 przez Sławek.Sobolewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Jest Roots G2 do 170 gr. Mam downsizera do 80 g ale muszę ostrzec przed klikającymi uchwytami multiplikatora! Sam już raz dałem na gwarancji i dostałem nowy dolnik, który po jakimś roku zaczął to samo co poprzednik - wyczuwalne i słyszalne tylko podczas rzutów ,i to nie pod górną granicą kija . Rozmawiałem że sprzedawcami w trzech sklepach (Stockholm) i wszyscy potwierdzają ,że też mają/mieli już po kilka kijów tej marki z tym samym problemem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Panowie, potrzebuje pomocy wyborze kija. Szukam wedki ktora ma okolo 260 cm dlugosci i ciezar wyrzutu max oscylujacego w granicy 250 gram. Znalazlem dwa kije ktore wstepnie spelniaja moje wynagania, pierwszy to SG Custom Predator 259 cm do 240 gram a drugi to Abu Volatile 262 cm, 70-250 gram. Jezeli chodzi o pierwszego to czytalem raczej pozytywne opinie, co do drugiego to nic nie znalazlem, a wiekszosc opinii odnosi sie do wersji do 90 gram lub 200 gram ktore sa ponoc rozne jezeli chodzi o akcje. Kij bede wylacznie uzywal do gum do tej wlasnie masy. Zalezy mi zeby kij nie byl sztywna pałą i zeby w miare amortyzowal podczas walki z ryba. Zdaje sobie sprawe ze zeby rzucac takimi wabikami kij nie moze byc "miekki" ale nie chce tez z drugiej strony tyczki do grochu. Widzialem abu volatile do 200 gram i faktycznie jest sztywny ale widzialem tez Abu Volatile Musky do 400 gram i o dziwo az tak sztywny nie jest stad moje pytanie odnosnie wersji do 250 gram bo widze ze te kije nie sa posobne jezeli chodzi o akcje. Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaM3 Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Mam Volatile do 200 gr i faktycznie wydaje się dość sztywny, ale wierz mi pod rybą, przyjmijmy od 80 cm, pracuje naprawdę fajnie, gnie się w piękną parabolę i pewnie amortyzuje zrywy. Natomiast dzięki "wstępnej" sztywności, przynęty fajnie z niego lecą. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 25 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Jak Cię nie zrazi trochę niższa półka pomacaj patyki z serii MPP2 SG. Mają fajne mięso, ale i też masa dość znaczna. Ale chociaż weź do ręki, jak masz taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi