Skocz do zawartości

Długi cast pod duże gumy...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Volatile do 200 gr i faktycznie wydaje się dość sztywny, ale wierz mi pod rybą, przyjmijmy od 80 cm, pracuje naprawdę fajnie, gnie się w piękną parabolę i pewnie amortyzuje zrywy. Natomiast dzięki "wstępnej" sztywności, przynęty fajnie z niego lecą. Polecam

Ten Volatile do 200 gramów obsłuży węgorza sg 40 cm z ołowiem czyli 170-180 gramów przy pełnym wymachu czyli z zapasem ? Jaka długość dolnika do pazura?

Ten Volatile do 200 gramów obsłuży węgorza sg 40 cm z ołowiem czyli 170-180 gramów przy pełnym wymachu czyli z zapasem ? Jaka długość dolnika do pazura?

Węgorza obsłuży na spokojnie, Troutem 25 cm miota bez problemu.

Długość dolnika sprawdzę po robocie i  Ci odpowiem ;).

Próbowałeś hard eela 25 cm? Grubość i długość korpusu taka sama co w 40stce, tylko trochę krótszy ogon. Dla mnie przynęta super i nie trzeba iść w kij do 200 g. Waży 110 g, a zawsze można jeszcze dopalić czeburaszką etc. Używam miękkich 20 i 30 cm i twardego 25 cm. Świetne przynęty.

Od pazura do końca kija 40 cm.

Dla mnie np. to trochę mało. Przy takim kiju wolę 44-45 cm od pazura do końca dla porządnego wymachu.

Savage Gear w tym roku wprowadził fajne kije swimbaitowe z takim dolnikiem:

http://savage-gear.com/fr/canne-savage-gear-swimbait-1-drf-par-sylvain-le-dentiste/

Tutaj w akcji: 

https://www.youtube.com/watch?v=-J1WC3JT9DM&t=195s

https://www.youtube.com/watch?v=KW-nznd827c

Lekkie jak na cw i moc i nawet się gną :)

• Like 2

Próbowałeś hard eela 25 cm? Grubość i długość korpusu taka sama co w 40stce, tylko trochę krótszy ogon. Dla mnie przynęta super i nie trzeba iść w kij do 200 g. Waży 110 g, a zawsze można jeszcze dopalić czeburaszką etc. Używam miękkich 20 i 30 cm i twardego 25 cm. Świetne przynęty.

Dla mnie np. to trochę mało. Przy takim kiju wolę 44-45 cm od pazura do końca dla porządnego wymachu.

Savage Gear w tym roku wprowadził fajne kije swimbaitowe z takim dolnikiem:

http://savage-gear.com/fr/canne-savage-gear-swimbait-1-drf-par-sylvain-le-dentiste/

Tutaj w akcji: 

https://www.youtube.com/watch?v=-J1WC3JT9DM&t=195s

https://www.youtube.com/watch?v=KW-nznd827c

Lekkie jak na cw i moc i nawet się gną :)

Próbowałem twardego węgorza i mi nie podchodzi, za mały.

40 cm to faktycznie za mało a szkoda bo to dobry kijek.

• Like 1

Próbowałem twardego węgorza i mi nie podchodzi, za mały.

40 cm to faktycznie za mało a szkoda bo to dobry kijek.

Faktycznie, kilka cm więcej na pewno by nie przeszkadzało,  też mam takie odczucie, ale przy tych 40 cm i tak lekko leci.

Chętnie spróbuję tego Hard-a ;)

• 2 tygodnie później...

Żeby nie męczyć dłużej tematu zamówiłem dzisiaj :EFFZETT IMPULSE BIGBAIT BC 2.55M 8'6'' 90-250G ..Tak jak 2 kolegów wyżej polecało .Okazało się że są w dwóch sklepach. Zobaczymy co to za kij i co potrafi  ..Cena znośna więc zostanie na 2 kij   ... To jak tylko dobrze pójdzie zamówię trochę  lżejszy kij też długi..Pozdrawiam i dzięki za wszelkie info odnośnie tego tematu...

Odkopię. Masz ten kijek?

• Like 1

Andrzeju, mam 9'0" 50-220. Jeśli masz czas, ochotę i chęci mogę go zabrać w sobotę nad Czerniakowskie. Pod 90-ką wchodzi w sympatyczne ugięcie, używałem go do największego aliena SG, svartzonkerowskiego mctaila z doprawionym ogonem od hard eela i do 40-centymetrowych węgorzy SG. Nie wykazywał oznak słabości. Podejrzewam, że 50-200 ma podobnie. Volatile można śmiało przeciążyć. Podobnie 90-kę, którą bardzo sobie cenię i ma u mnie dożywocie. Fajna seria, którą można trafić za bardzo dobre pieniądze. Dużo ludzi zniechęca się do ciężkiego castingu, popyt też nie jest szalony. Stąd pewnie w sklepach trafiają się promocje. Nową 90-kę, dzięki cynkowi kolegi z forum, nabyłem za 230 złotych.

• Like 1

Andrzeju, mam 9'0" 50-220. Jeśli masz czas, ochotę i chęci mogę go zabrać w sobotę nad Czerniakowskie. Pod 90-ką wchodzi w sympatyczne ugięcie, używałem go do największego aliena SG, svartzonkerowskiego mctaila z doprawionym ogonem od hard eela i do 40-centymetrowych węgorzy SG. Nie wykazywał oznak słabości. Podejrzewam, że 50-200 ma podobnie. Volatile można śmiało przeciążyć. Podobnie 90-kę, którą bardzo sobie cenię i ma u mnie dożywocie. Fajna seria, którą można trafić za bardzo dobre pieniądze. Dużo ludzi zniechęca się do ciężkiego castingu, popyt też nie jest szalony. Stąd pewnie w sklepach trafiają się promocje. Nową 90-kę, dzięki cynkowi kolegi z forum, nabyłem za 230 złotych.

Od powrotu że szkierów płaczę, że Ci ja wystawiłem, zamiast brać samemu ;-)

Myślałem, że w przypływie próżności i walki z nudą dokładam kolejny patyk do pokaźnej wiązki chrustu. Poza tym mam jakąś słabość do ABU. Tymczasem kijek okazał się rewelacyjny. Chyba musisz zapłacić frycowe za brak czujności i, dopłacając stówkę z ogonkiem, chwytać tego, który właśnie wisi na giełdzie. Bo z czasem i jego będziesz żałował. Ja jeszcze raz dziękuję ????

• Like 1

Kiedyś, z ciekawości macałem dziewięćdziesiątkę w sklepie na Wybrzeżu Gdańskim. Sprzedawca (mój imiennik) znający ten kij z praktyki zademonstrował mi jego możliwości ugięcia ... byłem w szoku i wiedziałem, że kiedyś pewnie go kupię. I kupiłem (trafiłem na naszej giełdzie) bo jest w dwu kawałkach i do samolotu łatwiej zrobić paczkę, ale używam go bardzo często. Mogę tylko potwierdzić, że to bardzo udana konstrukcja :)

ale jak by kogos interesowal kijek o oczko wieksze cw i o bardzo fajnym ugieciu (wogole nie odbiegajacym od volatile 90g) to moge polecic westin w4 powercast do 130g.Bardzo smukly blank jak na to cw ale naprawde naprawde opcja warta uwagi

• Like 1

ale jak by kogos interesowal kijek o oczko wieksze cw i o bardzo fajnym ugieciu (wogole nie odbiegajacym od volatile 90g) to moge polecic westin w4 powercast do 130g.Bardzo smukly blank jak na to cw ale naprawde naprawde opcja warta uwagi

Dzisiaj machalem na sucho, kolega sobie sprawił. Naprawdę fajna alternatywa. Rzekłbym że katapulta ale mam wrażenie że 100 g to maks co można powiesić.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

W4 ma dwie wady. Cena i korek. Z drugą nie dyskutuję. Kwestia upodobań. Z pierwszą już tak.

Z cena jak najbardziej się zgodzę bo za 200-300 zł więcej można zrobić już fajny patyk w pracowni. Co do korka to nie wypowiadam się ponieważ nie zwróciłem na niego większej uwagi. Napewno uwagę zwraca długi dolnik i foregrip w typowo skandynawskim stylu.

• Like 1

cena fakt jak na patyk seryjny jest dosc zaporowa...choc jak sie go wezmie do reki i polowi troche jest tej ceny wart...co do korka mi osobiscie sie podoba napewno troche lepiej wywaza caly patyk ( choc przy takich gramaturach) nie wiem czy az taka roznice robi w porownaniu z pianka...

tak czy inaczej jezeli ktos lubi pomachac przynetami wiekszymi i chce miec patyk bardzo fajnie zachowujacy sie pod ryba jest to pozycja jak najbardziej do rozpatrzenia

Kijek bez wątpienia będzie dawał dużo frajdy przy rybach nawet między 60 A 70 cm. Napewno świetnie nadaje się do miotania gum i swimbaitow tak do 21 - 22 cm i 100 g. Elastyczny szczyt będzie idealnie ładował takie przynęty.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie potrzebuje kijka około 250cm o cw do 130-140g. Zastanawiam się nad Westin w3 powercast 248 40-130g albo Abu svartzonker 259 40-140g. Która była by lepsza? Przynęty to będą przede wszystkim gumy, czasem obrotówka roz. 6-7, większe wahadło. Z ryb nie ma w okolicy okazów ale nawet szczupaczki 60cm lepiej reagują na większe przynęty. Łowię tylko z brzegu, czasem brodząc.

Edit: zapomniałem, najlepiej w podobnej cenie do tych podanych.

Edytowane przez T4ll